Naujas postūmis Ukrainos kontrpuolimui: atskleidė, kaip panaudojama prieštaringai vertinama amunicija

Po kelias savaites trukusios nedidelės pažangos, naujai atgabenta amerikiečių gamybos kasetinė amunicija suteikė naują postūmį Ukrainos kontrpuolimui, kuriuo siekiama atgauti Rusijos užgrobtą teritoriją, rašo „The Wall Street Journal“ (WSJ).

Karas Ukrainoje. Kasetiniai šaudmenys. 2023 m. liepos 7 d. Jungtinės Valstijos paskelbė, kad pirmą kartą tieks kasetinius šaudmenis Ukrainai, nes Kijevo pajėgos tęsia kontrpuolimą prieš Rusijos pajėgas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje. Kasetiniai šaudmenys. 2023 m. liepos 7 d. Jungtinės Valstijos paskelbė, kad pirmą kartą tieks kasetinius šaudmenis Ukrainai, nes Kijevo pajėgos tęsia kontrpuolimą prieš Rusijos pajėgas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Aug 12, 2023, 10:04 AM, atnaujinta Aug 12, 2023, 10:05 AM

Ukrainos kariai teigia, kad kasetiniais šaudmenimis, kurios paleidžia dešimtis mažesnių sviedinių ir kurie gali nuniokoti didesnį plotą nei įprasti artilerijos sviediniai, atvertas kelias puolamosioms operacijoms. Šalies kariuomenė tikina, kad jais smogta rusų pėstininkų susitelkimo vietomis, transporto priemonių grupėms ir kitiems taikiniams, taip atverdami kelią sausumos kariuomenės judėjimui.

Dienraštyje pažymima, kad ​Kijevo kontrpuolimo operacijoms sunkiai sekėsi dėl plačių minų laukų ir didesnių Maskvos oro pajėgų, kurios trukdė Ukrainos pajėgų pastangoms panaudoti Vakarų tiekiamus tankus ir šarvuotąsias mašinas, kad pasiektų ir prasiveržtų pro įsitvirtinusių Rusijos pajėgų pozicijas.

​Nors vien kasetinės bombos nepadės pakeisti jėgų pusiausvyros mūšio lauke Ukrainos naudai, kariai WSJ teigė, kad amunicija padėjo jiems atkovoti Rusijos pozicijas, kurias jiems buvo sunku pasiekti.

​Kartu su amunicija buvo pakeista ir taktika, kuri leido Ukrainos kariams kai kur priartėti prie pagrindinių Rusijos gynybos linijų. Ši pažanga pareikalavo nemažai aukų Ukrainos pusėje.

„Kasetinės bombos yra geros. Jos yra veiksmingos. Bet rusai giliai kasasi ir greitai mokosi“, – sakė žvalgybos kuopos vadas kapitonas Anatolijus Charčenka.

A.Charčenka taip pat pabrėžė, kad rusų tranšėjos gali būti daugiau nei 2 metrų gylio ir kad rusai prisitaiko prie situacijos, išsklaidydami savo karius, kad išvengtų didelių nuostolių. WSJ pažymi, kad neseniai vykę mūšiai netoli Robotynės kaimo, esančio į pietryčius nuo Zaporožės, pademonstravo naujų Ukrainos ginklų arsenalo veiksmingumą.

Sėkminga ataka

​Liepos pabaigoje į rytus nuo šio kaimo prieš rusų būrį buvo panaudoti kasetiniai ginklai. Dalinys radijo ryšiu pranešė savo vadui, prašydamas pasitraukti. Jis liepė būriui slėptis. Virš galvų skraidė kasetinės bombos. Vienas kareivis sakė, kad per rusų radijo kanalus išgirdo, kad įsivyravo didelis chaosas.

​„Jie šaukė: „Turime daug sužeistųjų. Mums reikia evakuotis. Mes traukiamės atgal“, – sakė ukrainiečių karys. Pasak ukrainiečių, būrys pajudėjo į priekį, kad užimtų rusų pozicijas.

„The Wall Street Journal“ (WSJ) publikuotame straipsnyje pažymima, kad Ukraina vis dar nepasiekė grėsmingiausios rusų gynybos – daugybės tranšėjų, tankų spąstų ir kitų kliūčių. Karo ekspertai nurodo, kad Ukrainai greičiausiai prireiks tankų „Leopard 2“ ir kitų Vakarų tiekiamų šarvuočių, kad prasiveržtų pro šias linijas.

Siekdama išsaugoti šias transporto priemones, kurių birželio pradžioje daugybė buvo prarasta minų laukuose, Ukrainos kariuomenė pakeitė taktiką. Dabar pėstininkai, sustiprinti iš kitų dalinių iškviestais rezervais, per minų laukus žengia pėsčiomis, rašo dienraštis. Pasak karių, dėl strateginių pokyčių Ukrainos pajėgos dabar mano, kad turi galimybę pasiekti proveržį.

Praėjusią savaitę, kai 33 metų pėstininkų eilinio Oleksandro vadovaujamas 16 narių būrys artėjo prie rusų pozicijų, jį smarkiai apšaudė rusų kulkosvaidžiai. Ukrainiečiai buvo priversti trauktis.

Tada Ukraina kasetiniais šaudmenimis smogė į rusų pajėgas slepiančią medžių liniją. Užsidegė krūmai ir žolė. Prasidėjus kitam puolimui, Oleksandras galėjo matyti rusus, kurie jau nebebuvo pasislėpę krūmynuose.

Jo būrys užėmė poziciją, nukaudamas apie 12 rusų ir paimdamas į nelaisvę kelis kitus. Jis sakė, kad belaisviai nuo kasetinių bombų patyrė smegenų sukrėtimą ir nudegimus.

„Su kasetinėmis bombomis šaunama tris kartus, ir medžiai visiškai sugriūva“, – sakė 33 metų pėstininkas Aleksandras, pridūręs, kad po kasetinių bombų atakos jo būrys buvo mažiau apšaudomas.

Kadangi amunicija daro žalą dideliame plote, pasak jo, ji neturi būti tokia tiksli, kad būtų veiksminga.

„Net jei šiek tiek praleidžiate, vis tiek veikia“, – sakė jis.

Humanitarinių grupių kritika

Buvusio JAV kariuomenės Europoje vado generolo leitenanto Benas Hodgeso teigimu, JAV atsiuntė kasetinių šaudmenų vietoj daugiau haubicų šaudmenų, kurių Vakaruose trūksta. Jis tikėjosi, kad kasetinės bombos bus veiksmingesnės. Jos buvo sukurtos kariuomenei, kuri turi mažesnę karių skaičių, kaip dabar yra Ukrainoje.

„Dalis būdų, kaip susidoroti su masinėmis formuotėmis, yra naudoti šią išsklaidytąją amuniciją“, – sakė jis.

Neseniai socialiniuose tinkluose paskelbtuose vaizdo įrašuose matyti rusų kariai su pusšimčiu nedidelių žaizdų po ukrainiečių kasetinių šaudmenų atakų. Pasak B.Hodgeso, bombos taip pat atitinka pasikeitusią ukrainiečių strategiją taikytis į rusų artilerijos pabūklus.

„Jos tikrai nušluos artileriją, jei tik galės ją pasiekti“, – sakė jis.

Šiuos ginklus draudžia daugiau kaip 100 šalių, o JAV sprendimą siųsti juos Ukrainai griežtai kritikavo humanitarinės grupės. Ne visos bombos sprogsta iš karto. Kartais ši amunicija sužeidžia žmones, kurie už jos užkliūva prieina po daugelio metų.

Rusijos kariai kasetinę amuniciją naudojo jau nuo karo pradžios. Jungtinių Tautų ataskaitoje teigiama, kad praėjusiais metais ir Ukraina naudojo šiuos šaudmenis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.