Vakarų žvalgyba vis niūriau kalba apie Ukrainos kontrpuolimą: „Tai – sunkiausias karo metas“

Kijevo kontrpuolimui tęsiantis jau du mėnesius, Vakarų pareigūnai vis „blaiviau“ vertina Ukrainos pajėgų gebėjimą atkovoti didelę teritoriją, praneša CNN, remdamasi keturiais aukšto rango JAV ir Vakarų pareigūnais, susipažinusiais su naujausia žvalgybine informacija.

Karas Ukrainoje.<br>lrytas.lt koliažas.
Karas Ukrainoje.<br>lrytas.lt koliažas.
Karas Ukrainoje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>EPA-ELTA nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>EPA-ELTA nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>EPA-ELTA nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>EPA-ELTA nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>EPA-ELTA nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>EPA-ELTA nuotr.
Daugiau nuotraukų (8)

Lrytas.lt

Aug 15, 2023, 7:57 AM, atnaujinta Aug 15, 2023, 7:58 AM

„Per ateinančias porą savaičių jie vis dar ketina stebėti, ar yra tikimybė padaryti tam tikrą pažangą. Bet kad jie iš tikrųjų padarytų pažangą, kuri pakeistų šio konflikto pusiausvyrą, manau, labai, labai mažai tikėtina“, – CNN sakė vienas aukšto rango Vakarų diplomatas.

„Mūsų pranešimai yra blaivūs. Mums primenama, su kokiais iššūkiais jie susiduria“, – sakė Ilinojaus valstijos demokratas respublikonas Mike'as Quigley, neseniai grįžęs iš susitikimų Europoje su JAV kariuomenės vadais, rengiančiais Ukrainos šarvuotąsias pajėgas. „Tai sunkiausias karo metas“, – pridūrė jis.

Pagrindinis Ukrainos pajėgų iššūkis – vis dar sudėtinga pralaužti daugiasluoksnes Rusijos gynybines linijas šalies rytuose ir pietuose, kurias žymi dešimtys tūkstančių minų ir didžiuliai tranšėjų tinklai. Ukrainos pajėgos ten patyrė stulbinamų praradimų, todėl Ukrainos vadai sulaikė kai kuriuos dalinius, kad persigrupuotų ir sumažintų nuostolius.

„Rusai turi kelias gynybines linijas, o jie [Ukrainos pajėgos] iš tikrųjų neperžengė pirmosios linijos, – teigė vienas aukšto rango Vakarų diplomatas. – Net jei jie ir toliau kovotų kelias ateinančias savaites, jei per pastarąsias septynias, aštuonias savaites jie nesugebėjo padaryti didesnio proveržio, kokia tikimybė, kad jie staiga, turėdami dar labiau išsekusias pajėgas, jį padarys? Juk sąlygos tokios sunkios.“

Kitas aukšto rango JAV pareigūnas sakė CNN, kad JAV pripažįsta sunkumus, su kuriais susiduria Ukrainos pajėgos, nors ir išlaiko viltį, kad pažanga bus atnaujinta.

„Visi pripažįstame, kad tai vyksta sunkiau ir lėčiau, nei kas nors norėtų, įskaitant ukrainiečius, tačiau vis dar tikime, kad yra laiko ir erdvės jiems padaryti pažangą“, – kalbėjo jis.

Keli pareigūnai sakė, kad artėjant rudeniui, kai, kaip tikimasi, pablogės oro ir kovos sąlygos, Ukrainos pajėgos turi ribotą galimybę pasistūmėti į priekį.

Be to, Vakarų pareigūnai sako, kad lėta pažanga atskleidė, kaip sunku Ukrainos pajėgas pertvarkyti į jungtinius mechanizuotus kovinius dalinius, kuriems kartais užtenka vos aštuonių savaičių mokymų su Vakarų tiekiamais tankais ir kitomis naujomis ginkluotės sistemomis.

Pažangos trūkumas vietoje yra viena iš priežasčių, kodėl Ukrainos pajėgos dažniau smogė Rusijos teritorijoje, „bandydamos parodyti Rusijos pažeidžiamumą“, – sakė aukštas JAV karinis pareigūnas.

Ukrainos ginkluotųjų pajėgų vadas generolas Valerijus Zalužnas sakė JAV Jungtinio štabų vadų komiteto pirmininkui generolui Markui Milley'ui, kad Ukrainos pajėgos žingsnis po žingsnio kuria sąlygas žengti į priekį. V.Zalužnas pridūrė sakęs M.Milley'ui, jog Ukrainos gynyba yra tvirta.

„Mūsų kariai daro viską, ką gali. Priešas vykdo aktyvius puolimo veiksmus įvairiomis kryptimis, tačiau jam nepavyksta“, – kaip teigiama Ukrainos vyriausybės išplatintame pranešime, tai M.Milley'ui sakė V.Zalužnas.

Kalbėdamas apie padėtį pietuose, kur Ukrainos pajėgoms sunkiai sekasi įsitvirtinti, V.Zalužnas sakė: „Sunkūs mūšiai tęsiasi, Ukrainos pajėgos žingsnis po žingsnio toliau kuria sąlygas žengti į priekį. Iniciatyva yra mūsų pusėje.“

Šie naujausi vertinimai gerokai skiriasi nuo optimizmo kontrpuolimo pradžioje. Pareigūnai sako, kad tie lūkesčiai buvo „nerealistiški“ ir dabar prisideda prie kai kurių Vakarų šalių spaudimo Ukrainai pradėti taikos derybas, įskaitant teritorinių nuolaidų galimybės svarstymą.

„(Vladimiras) Putinas to ir laukia. Jis gali paaukoti kūnus ir laimėti laiko“, – teigė M.Quigley.

Kai kurie pareigūnai baiminasi, kad didėjantis atotrūkis tarp lūkesčių ir rezultatų sukels „kaltinimų žaidimą“ tarp Ukrainos pareigūnų ir jų rėmėjų iš Vakarų, o tai gali sukelti nesutarimus aljanse, kuris beveik dvejus metus trunkančiame kare iš esmės išliko vieningas.

„Problema, žinoma, čia yra kaltinimų žaidimo perspektyva, kad ukrainiečiai paskui dėl to kaltins mus“, – sakė vienas aukšto rango Vakarų diplomatas.

Praėjusį mėnesį Aspeno saugumo forume Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis kaip priežastį, kodėl Ukrainos pajėgos kol kas daro lėtą pažangą, nurodė lėtą pažangesnių ginkluotės sistemų atvežimą iš Vakarų.

„Mes planavome pradėti (kontrpuolimą) pavasarį, bet nepradėjome, – aiškino V.Zelenskis. – Nes, atvirai kalbant, neturime pakankamai amunicijos ir ginkluotės, neturime pakankamai tinkamai parengtų brigadų. Turiu omenyje tinkamai apmokytų naudotis šiais ginklais.“

Parengta pagal CNN inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.