Po Izraelio smūgių – panika ir siaubas Gazoje: įkalinti bombarduojamoje teritorijoje, 17 metų atskirtoje nuo pasaulio

Kai savaitgalį palestiniečių kovotojų grupuotė „Hamas“ surengė ataką prieš Izraelį, atskirtoje teritorijoje gyvenantys palestiniečiai išgyveno dvejopus jausmus. Kai kurie šventė, didžiuodamiesi tuo, ką laikė pergale prieš Izraelį. Tačiau kiti baiminosi, kad Izraelis suduos mirtiną atsakomąjį smūgį.  

 Gaza po Izraelio smūgių.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Gaza po Izraelio smūgių.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Gaza po Izraelio smūgių.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Gaza po Izraelio smūgių.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Gaza po Izraelio smūgių.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Gaza po Izraelio smūgių.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Gaza po Izraelio smūgių.<br>Scanpix, AFP nuotr.
 Gaza po Izraelio smūgių.<br>Scanpix, AFP nuotr.
 Gaza po Izraelio smūgių.<br>Scanpix, ZUMAPRESS.com nuotr.
 Gaza po Izraelio smūgių.<br>Scanpix, ZUMAPRESS.com nuotr.
 Gaza po Izraelio smūgių.<br>EPA-ELTA nuotr.
 Gaza po Izraelio smūgių.<br>EPA-ELTA nuotr.
 Gaza po Izraelio smūgių.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
 Gaza po Izraelio smūgių.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
 Gaza po Izraelio smūgių.<br>Scanpix, ZUMAPRESS.com nuotr.
 Gaza po Izraelio smūgių.<br>Scanpix, ZUMAPRESS.com nuotr.
 Gaza po Izraelio smūgių.<br>EPA-ELTA nuotr.
 Gaza po Izraelio smūgių.<br>EPA-ELTA nuotr.
Daugiau nuotraukų (9)

Lrytas.lt

Oct 11, 2023, 11:37 AM, atnaujinta Oct 11, 2023, 11:56 AM

Beprecedentis kovotojų grupuotės „Hamas“ įsiveržimas paskatino Izraelio ministrą pirmininką Benjaminą Netanyahu pareikšti „galingą kerštą už šią juodą dieną“. Pirmadienį atsakomieji veiksmai jau buvo įsibėgėję – Izraelio gynybos ministras Yoavas Gallantas įsakė visiškai apsupti Gazos ruožą.

„Daviau įsakymą – Gaza bus visiškai apsupta. Nebus elektros, maisto, degalų. Viskas uždaryta. Mes kovojame su barbarais ir atitinkamai atsakysime“, – sakė jis, pridurdamas, kad anklavui taip pat bus nutrauktas vandens tiekimas.

Be to, Izraelio ministras pirmininkas Benjaminas Netanyahu savaitgalį pareiškė, kad Izraelis nutrauks „elektros, degalų ir prekių tiekimą“ į Gazos ruožą, nors Izraelio gynybos pajėgų (IDF) atstovas pulkininkas leitenantas Richardas Hechtas sekmadienį sakė, kad nutrauktas tik elektros energijos tiekimas. Nuo to laiko elektra tiekiama vidutiniškai tik keturias valandas per parą, nei įprastas aštuonias valandas, kaip buvo prieš konfliktą. Izraelis tiekia didžiąją dalį elektros energijos Gazos ruožui. Interneto ryšys taip pat buvo sutrikęs.

Gazos ruože gyvenantys palestiniečiai į gatves ryžtasi išeiti tik tam, kad atliktų būtiniausius reikalus arba surastų nuo Izraelio smūgių žuvusius ar sužeistus žmones. Gazos ruožo gatvės apgadintos ir užverstos sprogusių namų nuolaužomis.

55-erių Salimas Huseinas neteko namų po to, kai į jo namą smogė Izraelio pajėgos. Vyras gyveno pirmame aukšte ir CNN pasakojo, kad Izraelis jį ir jo šeimą įspėjo likus vos kelioms akimirkoms iki suplanuoto smūgio į pastatą.

S.Huseinas sakė nežinąs, kodėl buvo smogta šiam pastatui. Jis su šeima čia atsikraustė vos prieš penkis mėnesius.

„Iš (bokšto) išėjome tik su drabužiais, kuriuos turėjome“, – sakė jis CNN ir pridūrė, kad dabar jis ir jo šeima nieko nebeturi ir neturi kur eiti.

Po „Hamas“ įsiveržimo palestiniečiams taip pat buvo uždrausta išvykti iš Gazos Ruožo per Erezo perėją, kuri tapo „Hamas“ ir Izraelio pajėgų mūšio vieta.

Izraelio opozicijos lyderis ir buvęs laikinasis ministras pirmininkas Yairas Lapidas pirmadienį CNN pareiškė, kad svarstoma viskas, įskaitant antžeminį įsiveržimą į Gazos ruožą, tačiau Izraelis turi apsvarstyti dešimčių įkaitų, kurie buvo paimti į anklavą, likimą. Neaišku, kiek žmonių pagrobta – Izraelio valdžios institucijos teigė, kad Gazoje laikoma „dešimtys“ žmonių, o „Hamas“ tvirtina, kad jų yra daugiau nei 100.

Vėliau pirmadienį Palestinos sveikatos apsaugos ministerija Gazoje pranešė, kad Izraelio aviacijos smūgiai buvo nukreipti į al-Šati ir Džabalijos pabėgėlių stovyklas, per kuriuos žuvo „daug žmonių“.

„Okupacija įvykdė žudynes prieš visą rajoną, taikydamasi į al-Sousi mečetę al-Šati pabėgėlių stovykloje“, – pareiškime sakė Palestinos sveikatos apsaugos ministerijos atstovas spaudai Ašrafas al Qidra. „Į al-Šifos medicinos kompleksą atvyko daug kankinių ir sužeistųjų.“

Palestinos sveikatos apsaugos ministerija pridūrė, kad kūnai vis dar traukiami iš po griuvėsių.

Panika ir baimė

Gazos ruožas beveik 17 metų yra beveik visiškai atskirtas nuo likusio pasaulio. Nuo 2007 m. valdomas „Hamas“, anklavas yra apsiaustas Egipto ir Izraelio, kuris taip pat vykdo oro ir jūrų blokadą. Žmogaus teisių stebėjimo organizacija „Human Rights Watch“ jį apibūdino kaip „didžiausią pasaulyje kalėjimą po atviru dangumi“.

Nuo 2005 m., kai Izraelio pajėgos pasitraukė iš teritorijos, Gazos ruože nuolat vyksta Izraelio ir palestiniečių grupuočių, įskaitant „Hamas“ ir „Islamo džihadą“, kovos.

Sekmadienį IDF pareiškė, kad šiuo metu daugiausia dėmesio skiria Gazos ruožo kontrolės perėmimui, ir paragino civilius gyventojus nedelsiant palikti gyvenamuosius rajonus netoli sienos, kad jie būtų saugūs, nes Izraelio karinės operacijos toliau nukreiptos prieš „Hamas“.

Tačiau dauguma Gazos gyventojų neturi galimybės pabėgti iš apgulto anklavo. Visos sienos perėjos iš teritorijos uždarytos, išskyrus griežtai kontroliuojamą Rafos perėją su Egiptu.

„ActionAid“ programų vadovė Gazos ruože „Sky News“ pasakojo bijanti, kad jos šeima gali neišgyventi, nes fone nuolat girdi bombų griausmą. 

„Jūs nežinote, kaip mes kenčiame, – pirmadienį telefonu „Sky News“ sakė Samah Kassab. – Naktį negalime miegoti, o dieną negalime pailsėti“, – sakė ji.

S. Kassab kartu su 15 metų dukra ir 13 metų sūnumi pasislėpė savo motinos namuose. Prieš slėpdamiesi jie apsirūpino maisto ir vandens atsargomis. Šeima negali išeiti į lauką, kad pasirūpintų atsargomis, nes baiminasi, kad gali tapti lengvu taikiniu. 

Moteris pasakojo, kad dėl nutrūkusios interneto prieigos sunku patikrinti, ar nėra išankstinių įspėjimų galimų smūgių vietas.

„Galvoju apie savo vaikus. Galvoju apie tai, ar rytoj būsime gyvi, ar ne. Galvoju apie savo artimuosius. Aš galvoju apie internetą, ar galėsiu susisiekti su kitais. Tiek daug dalykų ir daug minčių mano galvoje“, – sakė ji.

Pagalbos organizacijos šiandien įspėjo apie „sparčiai didėjančią humanitarinę krizę“, o kai kurios iš jų naujienų kanalui „Sky News“ sakė, kad buvo priverstos sustabdyti labai reikalingus skubios pagalbos darbus dėl didelio pavojaus darbuotojams.

S. Kassab teigimu, jos vadovaujama „ActionAid“ komanda negali atlikti įprasto darbo ar teikti skubios pagalbos, nes sąlygos pernelyg pavojingos. 

Jungtinių Tautų pagalbos ir darbo agentūra palestiniečių pabėgėliams (UNRWA) taip pat sakė „Sky News“, kad buvo priversta sustabdyti didžiąją dalį savo veiklos, kad būtų užtikrintas 13 000 darbuotojų saugumas.

„Mūsų kolegos tikrai išsigandę, daugelis turėjo patys palikti savo namus“, – sakė UNRWA atstovė spaudai ir komunikacijos direktorė Juliette Touma.

75 metų Hani el-Bawabas CNN sakė, kad jis ir jo keturių asmenų šeima visą naktį nemiegojo, bijodami oro antskrydžių. Naktį Izraelis pataikė į šalia jo namų esantį bokštą, kuris nugriuvo ant jo namo ir pavertė jį bei jo šeimą benamiais.

„Nežinau, ką daryti“, – sakė el-Bawabas. Dabar jis gyvena gatvėje, o jo žmona – pas pažįstamą.

Jis sakė, kad palestiniečiai Gazoje gyvena „panikoje ir baimėje“, kiekvieną akimirką ruošdamiesi, kada į pastatą įsirėš bomba. „Noriu tik namo, kuriame galėčiau gyventi su savo vaikais. Noriu tik pastogės“, – sakė jis CNN.

Nepaisant to, jis nesigaili, kad „Hamas“ užpuolė Izraelį. „Kiekvieną kartą jie (Izraelis) yra tie, kurie mus puola“, – sakė jis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: Lietuvoje prasideda intensyviausių karinių pratybų ciklas