ES pasiuntinys: būtina numalšinti įtampą tarp Serbijos ir Kosovo

ES pasiuntinys šeštadienį perspėjo, kad bet koks delsimas numalšinti įtampą tarp Kosovo ir Serbijos, kurią jis apibūdino kaip didesnę nei bet kada anksčiau, yra „nepriimtinas“.

Iš kairės: Serbijos prezidentas Aleksandaras Vučičius, Europos Sąjungos užsienio politikos vadovas Josepas Borrellis, ES specialusis įgaliotinis Miroslavas Lajčakas ir Kosovo ministras pirmininkas Albinas Kurti susitiko Briuselyje.<br>AP/Scanpix nuotr.
Iš kairės: Serbijos prezidentas Aleksandaras Vučičius, Europos Sąjungos užsienio politikos vadovas Josepas Borrellis, ES specialusis įgaliotinis Miroslavas Lajčakas ir Kosovo ministras pirmininkas Albinas Kurti susitiko Briuselyje.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 21, 2023, 6:36 PM

Praėjusį mėnesį Kosovo šiaurėje prie sienos su Serbija įvykęs šaudymas, per kurį žuvo policijos pareigūnas, sukėlė vieną aštriausių per pastaruosius metus eskalacijų šioje buvusioje Serbijos provincijoje, kurioje daugumą sudaro etniniai albanai.

Šeštadienį sostinėje Prištinoje lankėsi Europos Sąjungos pasiuntinys Serbijos ir Kosovo deryboms Miroslavas Lajcakas, taip pat JAV, Prancūzijos, Vokietijos ir Italijos diplomatai.

Vėliau penki diplomatai išvyko į Serbijos sostinę Belgradą susitikti su prezidentu Aleksandru Vučičiumi.

„Ir deeskalavimas, ir normalizavimas dabar yra skubesni klausimai nei bet kada anksčiau“, – sakė M. Lajcakas žurnalistams Prištinoje po susitikimo su Kosovo ministru pirmininku Albinu Kurti.

„Bet kokios sąlygos ar vėlavimai yra nepriimtini“, – pridūrė jis.

Tikimasi, kad Kosovas ir Serbija visiškai įvykdys savo įsipareigojimus pagal ES remiamas derybas, o tai yra sąlyga jų pažangai kelyje į narystę bloke, sakė M. Lajcakas.

Jis pabrėžė, kad būtina skubiai siekti pažangos kuriant Kosovo savivaldybių, kuriose daugumą sudaro serbai, asociaciją, kuri veiktų su tam tikra autonomija.

„Be šito nebus jokios pažangos Kosovo europiniame kelyje“. – įspėjo M. Lajcakas

Anksčiau šią savaitę Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas paragino abi puses „parodyti atsakomybę“, perspėdamas, kad Paryžius kitais metais gali peržiūrėti Kosovo gyventojams taikomą bevizį režimą į ES.

Artimas A. Vučičiaus sąjungininkas iš pradžių prisipažino vadovavęs serbų komandai, kuri rugsėjį užpuolė Kosovo policijos patrulį, bet vėliau tai neigė, kai jį apklausė Belgrado prokurorai.

Įtampa Kosovo šiaurėje tvyrojo kelis mėnesius po Prištinos sprendimo gegužę keturiose savivaldybėse, kuriose daugumą sudaro serbai, merais paskirti etninius albanus.

Rugsėjo 24 d. įvykęs susirėmimas šiaurėje buvo paskutinis iš daugybės incidentų po Kosovo nepriklausomybės nuo Serbijos paskelbimo 2008 metais.

Belgradas ir jo pagrindinės sąjungininkės Kinija bei Rusija vis dar atsisako pripažinti šį žingsnį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.