„The Washington Post“: A. Dugino dukra buvo likviduota Ukrainos tarnybų, sprogmenys buvo sumaniai paslėpti

Prie pasienio kontrolės punkto privažiavęs gremėzdiškas automobilis, kuriuo važiavo motina ir jos 12-metė dukra, atrodė vos vertas Rusijos saugumo pareigūnų dėmesio. Tačiau mažiausiai į akis krentanti bagažo dalis – katino narvas – buvo sudėtingo, mirtinai pavojingo sąmokslo dalis. Pasak saugumo pareigūnų, susipažinusių su šia operacija, ukrainiečių operatyvininkai augintinio dėžėje įrengė slaptą skyrių ir panaudojo jį bombai paslėpti.

Rusijos ideologas Aleksandras Duginas savo dukters atsisveikinimo ceremonijoje.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Rusijos ideologas Aleksandras Duginas savo dukters atsisveikinimo ceremonijoje.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 23, 2023, 5:30 PM

Po keturių savaičių įtaisas detonavo prie pat Maskvos visureigyje, kurį vairavo rusų nacionalisto Aleksandro Dugino, raginusio savo šalį žudyti ukrainiečius, dukra Daria. Sprogimas buvo ženklas, kad Rusijos širdyje nebus išvengta karo žudynių, rašo „The Washington Post“.

Pasak pareigūnų, kurie pateikė anksčiau neatskleistų detalių, įskaitant naminių gyvūnėlių narvo panaudojimą, operaciją organizavo Ukrainos vidaus saugumo tarnyba (SBU). 2022 m. rugpjūčio mėn. įvykdyta ataka yra dalis šešėlinio karo, kuriame Ukrainos šnipinėjimo tarnybos taip pat du kartus bombardavo tiltą, jungiantį Rusiją su okupuotu Krymu, pilotavo dronus į Kremliaus stogą ir išmušė skyles Rusijos karinių laivų korpusuose Juodojoje jūroje.

Šios operacijos buvo vertinamos kaip kraštutinės priemonės, kurių Ukraina buvo priversta imtis reaguodama į praėjusių metų Rusijos invaziją. Iš tikrųjų jos atspindi Ukrainos šnipinėjimo tarnybų pajėgumus, kuriuos jos išvystė per beveik dešimtmetį – nuo 2014 m., kai Rusija pirmą kartą užėmė Ukrainos teritoriją, Nurodoma, kad per šį laiką tarnybos taip pat užmezgė glaudžius naujus ryšius su CŽV.

Pasak dabartinių ir buvusių Ukrainos ir JAV pareigūnų, misijose dalyvavo elitinės Ukrainos operatyvininkų grupės, sudarytos iš direktoratų, kurie buvo suformuoti, apmokyti ir aprūpinti įranga glaudžiai bendradarbiaujant su CŽV. Nuo 2015 m. CŽV išleido dešimtis milijonų dolerių, kad sovietmečiu suformuotas Ukrainos tarnybas paverstų galingais sąjungininkais prieš Maskvą, aiškino pareigūnai.

Agentūra aprūpino Ukrainą pažangiomis stebėjimo sistemomis, apmokė naujokus tiek Ukrainoje, tiek Jungtinėse Valstijose, pastatė naujas būstines Ukrainos karinės žvalgybos agentūros skyriams ir dalijosi žvalgybine informacija tokiu mastu, kuris būtų buvęs neįsivaizduojamas, kol Rusija neteisėtai neaneksavo Krymo ir nesukėlė separatistinio karo Rytų Ukrainoje.

Vis dėlto, JAV žvalgybos pareigūnai pabrėžė, kad agentūra nedalyvavo Ukrainos tarnybų vykdomose tikslinėse žudymo operacijose ir kad jos darbas buvo sutelktas į šių tarnybų gebėjimų rinkti žvalgybinę informaciją.

Daugelis Ukrainos slaptų operacijų turėjo aiškius karinius tikslus ir prisidėjo prie šalies gynybos. Tačiau automobilio susprogdinimas, per kurį žuvo Daria Dugina, pabrėžė, kad Ukraina tai, ką Kijevo pareigūnai vadina „likvidavimu“, naudoja kaip karo ginklą. Per pastaruosius 20 mėnesių SBU ir jos karinis atitikmuo GUR įvykdė dešimtis žmogžudysčių, nukreiptų prieš Rusijos pareigūnus okupuotose teritorijose, įtariamus Ukrainos kolaborantus, kariškius už fronto linijos ir žymius karo rėmėjus giliai Rusijos viduje.

Tarp nužudytųjų yra buvęs Rusijos povandeninio laivo vadas, bėgiojęs parke pietiniame Rusijos Krasnodaro mieste, ir karo tinklaraštininkas vienoje Sankt Peterburgo kavinėje, teigia Ukrainos ir Vakarų pareigūnai.

Ukrainos polinkis į mirtinas operacijas apsunkino jos bendradarbiavimą su CŽV, keldamas susirūpinimą dėl agentūros bendrininkavimo ir sukeldamas nerimą tarp kai kurių pareigūnų Kijeve ir Vašingtone, rašo „The Washington Post“.

Net ir tie, kurie tokias mirtinas misijas laiko pateisinamomis karo metu, abejoja tam tikrų smūgių ir sprendimų naudingumu.

„Turime per daug priešų, kuriuos svarbiau neutralizuoti, – nurodė vienas aukšto rango Ukrainos saugumo pareigūnas. – Žmonės, kurie paleidžia raketas. Žmones, kurie įvykdė žiaurumus Bučoje.“

Kiti minėjo platesnį susirūpinimą keliančius faktus dėl Ukrainos žiaurios taktikos, kuri dabar gali atrodyti pateisinama, ypač prieš šalį, kaltinamą plačiai paplitusiais karo žiaurumais, tačiau vėliau gali pasirodyti sunkiai suvaldoma.

Nurodoma, kad straipsnis parengtas remiantis pokalbiais su daugiau nei dviem dešimtimis dabartinių ir buvusių Ukrainos, JAV ir Vakarų žvalgybos ir saugumo pareigūnų, kurie kalbėjo su anonimiškumo sąlyga.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.