Skambusis Ukrainos ir JAV „Lend-Lease“ susitarimas taip ir nebuvo išnaudotas: paaiškino, kodėl

2022 m. gegužės 9 d. įvyko istorinis įvykis – JAV prezidentas Joe Bidenas pasirašė pirmą kartą nuo Antrojo pasaulinio karo laikų išduotą „Lend-Lease“ sutartį Ukrainai. Tuomet įstatymas įsigaliojo, tačiau programa taip ir nebuvo įgyvendinta.

 V. Zelenskis ir J. Bidenas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
 V. Zelenskis ir J. Bidenas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 1, 2023, 11:11 AM, atnaujinta Nov 1, 2023, 11:12 AM

Kaip teigia BBC, iki šiol JAV karinė pagalba Ukrainai buvo teikiama pagal tris kitas programas iš JAV federalinio biudžeto: Ukrainos saugumo pagalbos iniciatyva (USAI), Užsienio karinis finansavimas (FMF) JAV ginklų atsargų papildymas (angl. Replenishment of U.S. weapons stocks arba PDA – Presidential Drawdown).

Skirtingai nuo „Lend-Lease“, pagal šias programas Ukrainai teikiami ginklai yra nemokami. „Lend-Lease“ iš esmės numato ginklų nuomą arba išperkamąją nuomą, už kurią reikia mokėti. Tiek Ukrainoje, tiek Jungtinėse Valstijose tai buvo laikoma „nenumatytomis aplinkybėmis“, jei Kongresas atsisakytų skirti lėšų pagal šias tris programas.

„Įstatymo tekste aiškiai nurodoma, kad JAV prezidentui „suteikiami išplėsti įgaliojimai sudaryti sutartis su Ukrainos vyriausybe dėl gynybos įrangos nuomos ar išperkamosios nuomos, siekiant apsaugoti civilius Ukrainoje nuo Rusijos karinės invazijos ir kitais tikslais“.

Tačiau, pirma, Kijevas ir Vašingtonas taip ir nesudarė atitinkamų susitarimų, kuriuose akivaizdžiai būtų išdėstytos visos būtinos karinės pagalbos sąlygos ir apimtys, ir, antra, kas dar svarbiau, šis įstatymas galiojo tik 2022 ir 2023 JAV finansiniais metais.

Naujieji metai Amerikoje įsigaliojo nuo spalio mėnesio, – nurodo BBC.

Buvęs Ukrainos ambasadorius JAV Valerijus Čalyj taip pat pažymėjo, kad 2024 m. JAV gynybos biudžeto projekte yra pataisa dėl lend-lease pratęsimo, todėl kalbėti apie šio mechanizmo pabaigą dar anksti. Be to, jo nuomone, „Lend-Lease“ pasirašymas pirmaisiais Rusijos visiškos invazijos į Ukrainą mėnesiais buvo veikiau signalas Kremliui, o ne „atsarginis variantas“.

Kartu diplomatas tvirtina, kad už „Lend-Lease“ būdu teikiamą ginkluotę nebūtinai turi būti mokama.

„Kodėl visi mano, kad reikės mokėti už perduotus ginklus? Esmė ta, kad visa tai turėtų būti išdėstyta susitarime. Mes nežinome, ar mokėti, ar ne, ar tai bus tik sąlyga grąžinti nesugadintą įrangą (po karo, – red.), nes nėra net tokio susitarimo projekto“, – aiškino jis.

Tuo tarpu su šiuo klausimu susipažinęs šaltinis iš Karinių oro pajėgų pripažįsta, kad viena iš priežasčių, kodėl paskolos sutartis taip ir nepavyko įgyvendinti, yra ta, kad J. Bideno administracijai „patogiau“ skirstyti finansus, o ne karinę įrangą.

„Tai reiškia, kad Kongresas skiria lėšas iš biudžeto karinei pagalbai Ukrainai, o Baltieji rūmai ir Pentagonas jau patys sprendžia, kokiems konkretiems ginklų pavyzdžiams jas išleisti arba kokioms karinėms gamykloms jas paskirstyti. Tai taip pat yra „lankstesnis“ mechanizmas, kuriam neturi įtakos respublikonų kongresmenų pasipriešinimas“, – rašoma straipsnyje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.