JAV analitikai neabejoja – Rusija ruošiasi plataus masto karui su NATO

Rusijos pastangos tolimojoje perspektyvoje pertvarkyti ir išplėsti savo kariuomenę yra skirtos pasiruošti būsimam plataus masto karui su NATO, teigiama JAV Karo tyrimų instituto (ISW) ekspertų pranešime.

Karas Ukrainoje.<br>AP/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 12, 2023, 10:18 AM, atnaujinta Dec 12, 2023, 10:19 AM

Be to, ekspertų nuomone, už Ukrainos ir Rytų Europos šalių dislokuodama vertingų jūrinių resursų, Rusija greičiausiai stengiasi iš karto keliuose regionuose sukelti grėsmę NATO ir atskiroms jos sąjungininkėms.

Tokias išvadas analitikai padarė, įvertinę Kremliaus pareiškimus, kad Rusija yra galinga jūrinė Ramiojo vandenyno valstybė ir siekia tapti lygiateise Kinijos partnere gynybos srityje. Gegužę Rusija ėmė žvanginti ginklais Ochotsko jūroje, kad atbaidytų Japoniją nuo tolesnės pagalbos Ukrainai.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas gruodžio 11 d. įvykusiame susitikime dėl Rusijos Arkties zonos vystymo dar kartą pabrėžė strateginį Rusijos interesą Arktyje, kur Rusija gali siekti sustiprinti savo karinio jūrų laivyno pajėgumus, turint omenyje tai, kad jos kaimynė Suomija ką tik tapo NATO nare ir į aljansą artimiausiu metu ketinama priimti ir Švediją.

„Kol kas neaišku, ar Rusijos laivų statyklos artimiausiais metais sugebės Kremliaus pageidaujamas tempais statyti norimos kokybės karinius laivus“, – nurodoma pranešime.

Tačiau, anot ISW, Rusija toliau deda pastangas palaipsniui mobilizuoti visą savo karinį–pramoninį kompleksą ir gali nuspręsti šias pastangas sutelkti vietos laivų statybos srityje.

Pranešama, kad Šiaurės Atlanto sutarties organizacija ir aljansui priklausantis Bundesveras rengiasi atremti Rusijos keliamą grėsmę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.