Šri Lanka jungiasi prie JAV vadovaujamos patruliavimo iniciatyvos, nukreiptos prieš hučius

Pinigų stokojančios Šri Lankos karinis jūrų laivynas pirmadienį pranešė, kad prisijungs prie JAV vadovaujamos iniciatyvos, kuri skirta apsaugoti tarptautinę laivybą nuo Jemeno hučių sukilėlių atakų.

Šri Lanka jungiasi prie JAV vadovaujamos patruliavimo iniciatyvos, nukreiptos prieš hučius.<br>AP/Scanpix nuotr.
Šri Lanka jungiasi prie JAV vadovaujamos patruliavimo iniciatyvos, nukreiptos prieš hučius.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 8, 2024, 4:21 PM

„Mes prisijungsime prie „Operation Prosperity Guardian“, kuriai vadovauja JAV karinis jūrų laivynas“, dislokuodami patrulinį laivą su daugiau kaip 100 žmonių įgula, pareiškė karinio jūrų laivyno atstovas Gayanas Wickramasuriya.

Hučių sukilėliai iki šiol surengė daugiau kaip 100 dronų ir raketų atakų, nukreiptų į taikinius Izraelyje ir Raudonojoje jūroje, taip sutrikdydami eismą laivybos maršrute, kuris yra svarbus pasaulinei prekybai.

Irano remiami hučiai tvirtina, jog taikydamiesi į Izraelį ir su Izraeliu susijusius laivus siekia, kad būtų sustabdytas puolimas Gazos Ruože, kur Izraelis nuo spalio 7 d. kaunasi su „Hamas“ smogikais.

Šri Lankos prezidentas Ranilas Wickremesinghe yra sakęs, kad hučių atakos išaugino krovinių pervežimo išlaidas ir veikia drabužių bei arbatos eksportą.

Pietų Azijos salų valstybė brenda iš 2022 m. ištikusios blogiausios ekonominės krizės, kai po kelis mėnesius trukusių gatvių protestų buvo nuverstas tuometinis prezidentas Gotabaya Rajapaksa.

Šalis nebegalėjo vykdyti su 46 mlrd. JAV dolerių (42 mlrd. eurų) dydžio išorės skola susijusių įsipareigojimų ir ją dabar remia Tarptautinio valiutos fondo (TVF) suteikta ketverių metų trukmės 2,9 mlrd. JAV dolerių paskola.

G. Wickramasuriya pažymėjo, kad naujausias žingsnis nesukels papildomų išlaidų, nes minėtas laivas jau patruliuoja ties didžiule Šri Lankos jūrų siena.

JAV vadovaujamoje iniciatyvoje, apie kurią buvo paskelbta praėjusį mėnesį, dalyvauja Jungtinė Karalystė, Kanada, Prancūzija, Italija, Nyderlandai, Norvegija ir kitos šalys.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.