„The New York Times“: dėl JAV pareigūnų klaidos ginklai Ukrainai tapo patraukliu grobiu

​Gynybos departamento generalinis inspektorius nustatė, kad JAV pareigūnai ir diplomatai Vašingtone bei Europoje nesugebėjo greitai ir išsamiai apskaityti visų beveik 40 000 į Ukrainą išsiųstų ginklų.

Karas Ukrainoje.<br>AP/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>AP/Scanpix nuotr.
V. Zelenskis.<br>AFP/Scanpix nuotr.
V. Zelenskis.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>DPA-Picture Alliance/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>DPA-Picture Alliance/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2024-01-12 21:10

Kaip rašo „The New York Times“, daugiau nei 1 mlrd. dolerių vertės raketų paleidimo įrenginiai, dronai-kamikadzės ir naktinio matymo prietaisai – šios ginkluotės siuntos buvo prastai prižiūrimos JAV pareigūnų.

Valstybės departamento atstovo spaudai pavaduotojas Vedantas Patelis sakė, kad kol kas nėra jokios patikimos informacijos, kuri rodytų, jog JAV ginklai, kuriuos JAV suteikė Ukrainai kaip karinę pagalbą, buvo pavogti ar neteisėtai pasisavinti.

Dieną prieš tai paskelbtoje Gynybos departamento generalinio inspektoriaus ataskaitoje nepateikti jokie įrodymai, kad ginklai buvo netinkamai panaudoti po to, kai jie buvo pristatyti į JAV karinį logistikos centrą Lenkijoje arba išsiųsti į Ukrainos mūšio laukus.

„Nustatyti, ar ši pagalba buvo panaudota ne pagal paskirtį, nebuvo mūsų vertinimo ir nagrinėjimo ribose“, – teigiama ataskaitoje.

Tačiau ataskaitoje teigiama, kad JAV pareigūnai ir diplomatai Vašingtone ir Europoje nesugebėjo greitai ir išsamiai apskaityti beveik 40 000 ginklų, kurie pagal įstatymus turėjo būti atidžiai stebimi, nes dėl technologijų ir palyginti nedidelio dydžio jie tapo patraukliu grobiu ginklų kontrabandininkams.

Didelis procentas dingusių ar kitaip iš karto neapskaitytų ginklų vyriausybinėse duomenų bazėse „gali padidinti vagystės ar neteisėto nukreipimo riziką“. Ataskaitoje apžvelgtų ginklų skaičius sudaro tik nedidelę dalį maždaug 50 mlrd. dolerių vertės karinės įrangos, kurią Jungtinės Valstijos nuo 2014 m. nusiuntė Ukrainai.

Vis dėlto Pentagono tyrimas yra pirmas žvilgsnis į pastangas paaiškinti rizikingiausias JAV karinės galios priemones, kurios per pastaruosius dvejus metus buvo skubiai atgabentos į Ukrainą. Vis daugiau įstatymų leidėjų, skeptiškai vertinančių išlaidas, priešinasi, kad Kijevui būtų siunčiama daugiau pagalbos, ir reikalauja priežiūros.

Ataskaitoje nenurodoma, kiek iš 39 139 karinės įrangos vienetų, perduotų Ukrainai per metus prieš karą ir jo metu, buvo laikoma „prarasta“.

Remiantis naujausiais duomenimis, nuo praėjusių metų birželio mėnesio Jungtinės Valstijos Ukrainai buvo tiekusios daugiau kaip 10 000 prieštankinių raketų „Javelin“, 2 500 raketų „Stinger“, apie 750 dronų „Kamikaze Switchblade“, 430 vidutinio nuotolio raketų „oras-oras“ ir 23 000 naktinio matymo prietaisų.

Pasak Pentagono ir Valstybės departamento pareigūnų, atsakingų už ginklų stebėjimą, dėl pavojingų kovos sąlygų Gynybos departamento pareigūnams beveik neįmanoma nuvykti į fronto linijas ir įsitikinti, kad ginklai naudojami pagal paskirtį.

Reikalaujamos apskaitos procedūros „yra nepraktiškos dinamiškoje ir priešiškoje karo aplinkoje“, atsakydama į ankstesnį lapkričio 15 d. ataskaitos projektą teigė gynybos sekretoriaus pavaduotojos politikai pareigas einanti Alexandra N. Baker.

Ji taip pat pažymėjo, kad JAV ambasadoje Kijeve trūksta Gynybos departamento darbuotojų, kad būtų galima lengvai sekti „jautriausius“ ginklus ir įrangą, kurių, pasak jos, šiuo metu Ukrainoje yra daugiau kaip 50 000 „ir jų skaičius vis didėja“.

Parengta pagal „Unian“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.