J. Stoltenbergas: 2024 metais 18 NATO valstybių pasieks išlaidų tikslą

NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas trečiadienį pareiškė, kad 18 iš 31 NATO šalies narės 2024 metais pasieks dviejų procentų BVP išlaidų gynybai tikslą.

 J. Stoltenbergas.<br>EPA/ELTA nuotr.
 J. Stoltenbergas.<br>EPA/ELTA nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 14, 2024, 12:36 PM, atnaujinta Feb 14, 2024, 1:24 PM

„Tai dar vienas rekordinis skaičius ir šešis kartus daugiau nei 2014 metais, kai šį tikslą buvo pasiekusios tik trys sąjungininkės“, – sakė J. Stoltenbergas.

Nauji skaičiavimai buvo paskelbti po to, kai Donaldas Trumpas sukėlė nerimą aljansui sakydamas, kad „paskatins“ Rusiją pulti šio įsipareigojimo nevykdančias nares.

NATO generalinis sekretorius žurnalistams teigė, kad išlaidų tikslą pasieksiančių valstybių skaičius smarkiai išaugo nuo 11 praėjusiais metais.

Pasak jo, iš viso Europos sąjungininkės ir Kanada nuo tada, kai prieš dešimtmetį nustatė dviejų procentų nuo BVP tikslą, savo išlaidas gynybai padidins daugiau kaip 600 mlrd. dolerių.

Paskatintos 2022 metais Rusijos pradėtos plataus masto invazijos į Ukrainą, praėjusiais metais Europos šalys narės ir Kanada „beprecedentiškai“ padidino savo išlaidas 11 proc., pridūrė J. Stoltenbergas.

Jis pakartojo perspėjimą D. Trumpui „nepakenkti“ NATO kolektyvinio saugumo garantijai, kad visos sąjungininkės padės apginti bet kurią užpultą narę.

„Neturėtume palikti vietos neteisingam Maskvos apskaičiavimui ar supratimui apie mūsų pasirengimą ir įsipareigojimą, mūsų ryžtą ginti sąjungininkus“, – sakė jis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.