Turkija ir Graikija prisijungė prie Vokietijos Europos oro erdvės gynybos projekto

Turkija ir Graikija ketvirtadienį NATO būstinėje pasirašė sutartį, kuria prisijungė prie Vokietijos oro gynybos projekto, kuriuo siekiama apsaugoti Europos padangę.

Oro gynbos sistema „Iris-T“.<br>dpa/Scanpix nuotr.
Oro gynbos sistema „Iris-T“.<br>dpa/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2024-02-15 18:34

Vokietijos gynybos ministras Borisas Pistoriusas pasirašymo ceremonijos metu kalbėjo, kad „bendri pirkimų veiksmai“ yra būtina, norint didinti Europos kariuomenių pajėgumus NATO.

Kaip pavyzdį B. Pistoriusas paminėjo praėjusiais metais Estijos, Latvijos, Slovėnijos ir Vokietijos priimtą sprendimą bendrai įsigyti oro gynybos sistemų „Iris-T“.

Pirmoji iš šių gynybos sistemų bus pristatyta jau kitais metais. Be to, glaudžiai bendradarbiauti planuojama ir operatyvinių veiksmų ir mokymų srityse.

Vokietijos gynybos ministro teigimu, 2020 m. spalį pristatytoje Europos dangaus skydo iniciatyvoje (angl. European Sky Shield Initiative, ESSI) šiuo metu dalyvauja 21 šalis.

ESSI buvo sugalvota, siekiant užkaišyti NATO oro gynybos sistemų Europoje spragas. Pavyzdžiui, trūko apsaugos nuo dronų ir balistinių raketų.

Be kita ko, gynybos sistemos dabar bus perkamos bendrai, siekiant su kaip galima mažesnėmis sąnaudomis aprėpti kuo didesnius plotus.

Be sistemų „Iris-T“, bendrai gali būti perkamos ir oro gynybos raketos „Patriot“.

Projektas buvo parengtas tuo metu, kai Ukrainoje jau vyko plataus masto rusų invazija ir nuo rusų bombų ir raketų griuvo ukrainiečių miestai, krito civiliai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.