N. Haley sugėdino D. Trumpą už tylėjimą dėl A. Navalno mirties

Paskutinė Donaldo Trumpo varžovė respublikonų pirmalaikių rinkimų maratone sekmadienį pažėrė kritikos buvusiam prezidentui dėl jo tylėjimo mirus Rusijos opozicijos lyderiui Aleksejui Navalnui ir dėl neseniai kilusio akibrokšto dėl NATO.

N. Haley sugėdino D. Trumpą už tylėjimą dėl A. Navalno mirties<br> EPA-ELTA nuotr.
N. Haley sugėdino D. Trumpą už tylėjimą dėl A. Navalno mirties<br> EPA-ELTA nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 18, 2024, 9:24 PM

„Tai, kad jis nereaguoja į žinią apie A. Navalną, reiškia, kad arba jis yra Putino pusėje ir mano: gerai, Putinas nužudė vieną iš savo politinių oponentų, arba jam tiesiog atrodo, kad tai jau ne toks didelis reikalas“, –  ABC laidoje „This Week“ sakė Nikki Haley.

„Bet kuris iš šių variantų kelia susirūpinimą. Bet kuris iš jų yra problema“, – pridūrė respublikonų kandidatė,  gerokai atsiliekanti nuo D. Trumpo kovoje dėl partijos nominacijos.

Vis dar neišaiškinta 47 metų A. Navalno mirtis Rusijos pataisos kolonijoje Arktyje sulaukė griežto viso pasaulio lyderių pasmerkimo, pradedant JAV prezidentu Joe Bidenu, kuris dėl to atvirai apkaltino V. Putiną.

Tačiau D. Trumpas, tikėtinas J. Bideno varžovas lapkričio mėnesį vyksiančiuose rinkimuose, dar nė vienu žodžiu neužsiminė apie tai per kelis viešus pasirodymus nuo penktadienio, kai buvo pranešta apie A. Navalno mirtį.

D. Trumpo kampanija, paprašyta pakomentuoti, nukreipė žurnalistus į įrašą D. Trumpo socialinėje platformoje „Truth“, kuriame rašoma: „Amerika nebėra gerbiama, nes turime nekompetentingą prezidentą, kuris yra silpnas ir nesupranta, ką galvoja pasaulis.“ Įraše neminimas Navalnas, Rusija ar Putinas.

Neseniai D. Trumpas pribloškė Vakarų sąjungininkus pagrasinęs „paraginti“ Rusiją pulti NATO aljanso nares, nevykdančias savo finansinių įsipareigojimų.

Toks pareiškimas aptemdė Miunchene vykstančią svarbią pasaulinę saugumo konferenciją, o NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas perspėjo, kad D. Trumpas neturi „pakenkti“ aljanso saugumui.

N. Haley, buvusi JT ambasadorė vadovaujant D. Trumpui, negailėjo kritikos J. Bidenui dėl užsienio politikos, tačiau savo buvusio viršininko komentarą apie NATO ji pavadino „pasibaisėtinu“.

„Tą vieną akimirką jis akivaizdžiai žaidė Putino kortomis“, – sakė ji ABC.

„Jis stojo į vyro, žudančio savo politinius oponentus, pusę, – bandito, areštuojančio amerikiečių žurnalistus ir laikančio juos įkaitais, veikėjo, aiškiai sakančio Rusijos žmonėms: „Nemeskite man iššūkio per kitus rinkimus, kitaip jums nutiks štai kas.“

Ji sakė, kad šis epizodas pabrėžia būtinybę Kongresui priimti įstatymo projektą dėl karinės pagalbos Ukrainai, po sėkmingų  D. Trumpo raginimų respublikonams nepritarti ankstesniam įstatymo projektui, kuriame buvo numatyta pagalba Kyjivui.

„Priminkime Amerikos žmonėms, ką sakė Putinas: kad kai užims Ukrainą, Lenkija ir Baltijos šalys bus kitos.... Jos yra NATO šalys. Dėl to Amerika iš karto atsiduria kelyje į karą“, – kalbėjo ji.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.