Po atsitraukimo iš Avdijivkos – siaubingi liudijimai: palikti sužeistieji ir širdį veriantys artimųjų žodžiai

Rusijos spaudimas, greitas atsitraukimas, o netrukus – pasaulį pasiekusių paliktų sužeistųjų artimųjų žodžiai. Ukrainai paskelbus, kad buvo priversta palikti pozicijas Avdijivkoje aiškėja vis daugiau aplinkybių. „Išgyvenimas“ – tokiu žodžiu atsitraukimą pavadino vienas iš Ukrainos karių, o pasaulio žiniasklaidoje pasirodė ir liudijimai artimųjų, kurie neslėpė skausmo dėl Avdijivkoje rusams paliktų sužeistųjų.

 Avdijivka.<br> lrytas.lt montažas.
 Avdijivka.<br> lrytas.lt montažas.
 Avdijivka. Kadras – iš Rusijos gynybos ministerijos paskelbto vaizdo įrašo.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Avdijivka. Kadras – iš Rusijos gynybos ministerijos paskelbto vaizdo įrašo.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Avdijivka. Kadras – iš Rusijos gynybos ministerijos paskelbto vaizdo įrašo.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Avdijivka. Kadras – iš Rusijos gynybos ministerijos paskelbto vaizdo įrašo.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Avdijivka.<br> ImagoImages/Scanpix nuotr.
 Avdijivka.<br> ImagoImages/Scanpix nuotr.
 Ukrainos gynybos ministras R.Umerovas (kairėje) ir Ukrainos ginkluotojų pajėgų vadas O.Syrskis.<br> EPA-ELTA nuotr.
 Ukrainos gynybos ministras R.Umerovas (kairėje) ir Ukrainos ginkluotojų pajėgų vadas O.Syrskis.<br> EPA-ELTA nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>AFP/Scanpix nuotr.
 Karas Ukrainoje. Avdijivka.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Karas Ukrainoje. Avdijivka.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje, Avdijivka.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje, Avdijivka.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje, Avdijivka.<br>AP/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje, Avdijivka.<br>AP/Scanpix nuotr.
Avdijivka.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Avdijivka.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (10)

Lrytas.lt

Feb 21, 2024, 10:54 PM, atnaujinta Feb 22, 2024, 12:48 AM

Pastaraisiais mėnesiais iš žiniasklaidos antraščių nedingstantis Avdijivkos miestas fronto linijoje yra ilgiau nei dešimtmetį. Po Rusijos plataus masto invazijos į Ukrainą aplink miestą vyko įnirtingi mūšiai.

Sprogimai ir šūviai čia aidėjo ir dabar.

Greitas ir trumpas – toks buvo Ukrainos karių atsitraukimas iš Avdijivkos. Donecko regione esantis miestas rusų taikinyje buvo nuo praeitų metų spalio mėnesio, o pastaruoju metu Rusijos pajėgos bandė apsupti mieste esančius karius ir atkirsti juos nuo atsargų tiekimo linijos. Ukrainos karių artimųjų teigimu, atsitraukimas buvo skubotas ir negailestingas, dažnu atveju mieste paliekant sužeistus karius.

„Palikite 300 sužeistųjų, – tariamai buvo įsakyta vienam kariui. – ir viską sudeginkite.“

Praėjus kelioms valandoms po to, kai Rusijos kariai iškėlė vėliavas virš Avdijivkos, paaiškėjo siaubinga istorija apie kelis sužeistus karius, kuriems nepavyko pabėgti. Vėliau, Rusijos okupantams pasiekus jų pozicijas, jie buvo nužudyti.

Ten esantys Ukrainos kariai priklausė 110-ajai atskirajai mechanizuotajai brigadai, užėmusiai gynybinę poziciją Avdijivkos pietuose, vadinamą „Zenit“. Praėjusią savaitę Rusijos pajėgoms judant per Avdijivką, „Zenit“ buvo smarkiai puolama.

Ten dislokuoti kariai desperatiškai bandė pabėgti iš miestelio griuvėsių, pasak vieno iš ten buvusių karių Viktoro Biliako. Ilgame ir dažnai niūriame „Instagram“ įraše V. Biliakas aprašė pavojingą atsitraukimo kelią.

„Lauke nebuvo jokio matomumo. Reikėjo tik išgyventi ir pereiti kilometrą per atvirą lauką. Buvome būrys aklų kačiukų, kuriuos vedė dronas. Priešų artilerija. Kelias į Avdijivką pilnas ukrainiečių lavonų“, – rašė jis.

Galiausiai V. Biliakas buvo informuotas, kad sužeistieji nebus evakuojami. Šeši vyrai buvo palikti. Jų paliktas žinutes buvo sunku perskaityti, atviravo V. Biliakas.

„Jų neviltis, jų pražūtis. Ji visada liks su mumis. Drąsiausi yra tie, kurie žūsta“, – pripažino jis.

Palikti kareiviai

Avdijivka fronto linijoje atsidūrė tada, kai 2014 m. promaskvietiški separatistai užgrobė didelę dalį Donbaso regiono, įskaitant netoliese esantį Donecko miestą. Dėl aštuonerius metus trukusios kovos, mieste buvo įrengti įtvirtinimai, jis paverstas į tvirtovę.

Tačiau kai Ukrainos kariuomenė keliuose fronto linijos taškuose patiria spaudimą ir susiduria su amunicijos bei darbo jėgos trūkumu, Rusijos kariuomenė galėjo pajusti progą, praneša CNN. Prieš sustiprindama antžeminį puolimą, ji smogė iš oro ir panaudojo artileriją.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis teigė, kad sprendimas atsitraukti buvo priimtas siekiant išgelbėti šalies karių gyvybes.

Tarp įstrigusių ir apsuptų karių buvo ir 30-metis jaunesnysis seržantas ir karo medikas Ivanas Žytnykas, šaukinys „Django“. Jis, kaip ir visa 110-oji brigada, Avdijivkoje kovėsi beveik dvejus metus.

Gynėjas buvo sunkiai sužeistas ir negalėjo judėti.

Ketvirtadienį jam pavyko susisiekti su seserimi Kateryna ir kitais šeimos nariais. Emocingas vaizdo skambutis vėliau buvo plačiai nušviestas Ukrainos ir socialinėje žiniasklaidoje.

„Ar niekas neateina? Tavo vaikinai irgi ten, su tavimi, ar tu vienas?“, – skambutyje paklausė Kateryna.

„Visi išvažiavo, visi pasitraukė. Mums sakė, kad mus paims mašina. Man sulaužytos dvi kojos, šrapnelis nugaroje. Nieko negaliu daryti...“, – jausmingai atsakė I. Žytnykas.

Jis pasakojo, kad gynybinėje pozicijoje „Zenit“ buvo pusšimtis kareivių, iš kurių keturi, kaip ir I. Žytnykas, negalėjo vaikščioti.

„Nežinau, kaip... kam skambinti, – verkdama atsakė kario sesė. – Aš negaliu to išsiaiškinti. Kas tave pasiims?“

Niekas to nepadarė, praneša CNN.

Su portalu „Slidstvo“ dirbantys ukrainiečių žurnalistai vėliau kalbėjosi su trijų pozicijoje likusių sužeistų ukrainiečių artimaisiais.

„Jie pusantros dienos laukė evakuacijos automobilio. Supratę, kad niekas neatvažiuoja jų pasiimti, jie ėmė visiems skambinti. Kai Ivanas man paskambino, jam labai skaudėjo, jie davė jam viską, kas liko, bet baigėsi vaistai ir maistas.“, – portalui „Slidstvo“ pasakojo Kateryna.

Pasak Katerynos, vėliau ketvirtadienį su I. Žytnyku susisiekė dar vienas giminaitis.

„Mano brolis sakė, kad vadovybė susitarė, jog rusai juos išveš, nes mūsų vyrai jų nepasieks“, – pasakojo Kateryna.

Pasak jos, jiems kalbantis vaizdo įraše buvo matyti, kaip rusų kareiviai įžengia į poziciją, kurioje buvo įstrigę vyrai.

Dar vienas iš „Zenit“ įstrigusių karių buvo Andrijus Dubnickis. „Mes kalbėjomės ketvirtadienį, 10 val. ryto. Jis buvo sužeistas, sukniubo, bandė juokauti, pradėjo verkti. Tada mes susirašinėjome SMS žinutėmis.“, – portalui „Slidstvo“ pasakojo jo žmona Liudmyla.

„Paskutinė žinutė, kurią gavau iš jo buvo 12 val., jis sakė, kad bus suimtas“, – liūdėjo ji.

„Mama, aš esu karys“

Penktadienį Rusijos karo tinklaraštininkas paskelbė vaizdo įrašą, kuriame matyti kelių Ukrainos karių kūnai. Vaizdo įraše figūravo Rusijos kariuomenės 1-osios slavų brigados emblema, praneša CNN.

Tekste, esančiame vaizdo įrašė rašoma, kad jis nufilmuotas penktadienį Avdijivkoje, karinio dalinio objekte. Ten esantys Ukrainos kariai vadinami naciais ir sakoma, kad Rusijos žemėje jų laukia tik mirtis.

Kateryna atpažino savo brolio kūną pagal drabužius ir vandens butelį, kurį jis laikė rankoje, kai rusai juos paėmė iš „Zenit“ pozicijos.

V. Biliakas atpažino A. Dubnickį, nes ant jo rankos buvo kryžiaus formos tatuiruotė.

Jį atpažino ir A. Dubnickio žmona Liudmyla, kuri vaizdo įrašą pamatė vėlai vakare. „22.30 val. radau šį vaizdo įrašą, atpažinau jį pagal tatuiruotę, – pasakojo ji.

„Jis buvo pašauktas 2022 m. kovo 8 d. ir nuo to laiko visą laiką buvo Avdijivkoje... Mano dukrai buvo 4 mėnesiai, kai jis buvo mobilizuotas“, – vyro šaukimą komentavo A. Dubnickio žmona.

Kito kareivio motina patyrė tokį pat siaubingą atradimą

Heorhijus Pavlovas, pastaruosius metus buvo dislokuotas pozicijoje „Zenit“, teigia jo motina Inna.

„Jie tris dienas laukė evakuacijos automobilio“, – pasakė ji.

„Vasario 14-ąją jis buvo sužeista į nugarą... Labai prašiau jo, sūnau, pasiduok, man reikia, kad būtum gyvas – jis turi mažą vaiką, 5 metų“, – pasakojo Inna.

„Jis pasakė: mama, aš esu karys“, – portalui „Slidstvo“ pasakojo kario mama.

„Norėčiau tikėti, kad jie gyvi. Vienintelis dalykas, kurio dabar noriu, tai surasti savo sūnų“, – patikino ji penktadienį.

Po kelių valandų ji atpažino sūnaus kūną tame pačiame Rusijos vaizdo įraše.

110-osios brigados teigimu, ji negali patvirtinti jokių incidento detalių ir bando patikrinti, kas įvyko, praneša CNN.

Žinomas Ukrainos karo tinklaraštininkas Jurijus Butusovas paskelbė visų šešių karių, paliktų „Zenit“ pozicijoje, pavardes.

„Šie sužeistieji negalėjo pajudėti, o evakuacijos mašinų, kuriomis būtų galima juos pervežti, nebuvo. Dėl visiško „Zenit“ apsupimo negalėjo pravažiuoti jokios evakuacijai skirtos transporto priemonės“, – pažymėjo J. Butusovas.

Karių žūties aplinkybės nėra aiškios, tačiau J. Butusovas teigė, kad Rusijos kariškiai „įvykdė egzekuciją bejėgiams ir beginkliams sužeistiesiems, kurie buvo suimti ir negalėjo pajudėti“.

Ukrainos generalinė prokuratūra pranešė, kad pradėtas tyrimas dėl „karo įstatymų pažeidimo kartu su tyčiniu sužeistų karių nužudymu“.

Pirmadienį paskelbtame pareiškime 110-oji atskiroji mechanizuotoji brigada teigė, kad ji bandė derėtis su Rusijos pajėgomis dėl sužeistų karių evakuacijos iš „Zenit“ gynybinės pozicijos po to, kai ji buvo visiškai apsupta.

„Jie sutiko evakuoti mūsų sužeistuosius ir suteikti jiems pagalbą, o vėliau iškeisti juos į kitus karo belaisvius. Mūsų kariams buvo įsakyta gelbėti jų gyvybes“, – sakoma pareiškime.

Vėliau, pamačiusi Rusijos pajėgų paskelbtą vaizdo įrašą, brigados vadovybė sužinojo apie jos karių žūtis.

„Karas yra žiaurus, o mes kovojame už laisvę ir mokame aukštą kainą“, – teigiama pranešime.

Paruošta pagal CNN inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.