Rytinei Latvijos sienai stiprinti reikės šimtų milijonų eurų per penkerius metus

Latvijos vyriausybė antradienį, kovo 5-ąją, patvirtino šalies rytinės sienos karinio stiprinimo planą – jam įgyvendinti reikės 303 mln. eurų, kurie bus investuoti į gynybinės infrastruktūros kūrimą, praneša portalas LSM.

Latvija<br>AFP/Scanpix nuotr.
Latvija<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 5, 2024, 9:41 PM

Pasak portalo, Latvijos ministrų kabineto patvirtintas planas yra Baltijos gynybos linijos kūrimo darbų dalis (atitinkamą sutartį trijų regiono šalių ministrai pasirašė šių metų sausį), jame numatoma palei sieną su Rusijos Federacija ir Baltarusija įrengti gynybines pozicijas, amunicijos sandėlius, įvairias užtvaras ir kt.

Praktiniai sienos stiprinimo darbai bus tęsiami nuo šių metų kovo, o per penkerius metus jiems planuojama skirti 303 mln. eurų.

Be kita ko, siekiant neleisti priešininkui laisvai judėti, sienos stiprinimas prasidės nuo esamų kelių perkasimo ir prieštankinių griovių įrengimo. Laikui bėgant pasienio zonoje esančius melioracijos griovius taip pat norima paversti prieštankiniais grioviais.

Prieštankinius griovius planuojama sustiprinti betoniniais blokais arba vadinamaisiais drakono dantimis, prieštankinėmis minomis ir kt. Ketinama panaudoti ir natūralias kliūtis – miškus, pelkes ir kitus gamtos objektus. Be to, pasienio zonoje numatoma įrengti patikimas sprogmenų, minų ir inžinerinių medžiagų saugyklas, kad būtų galima greitai sustiprinti gynybines pozicijas.

Tais pačiais tikslais Gynybos ministerijoje bus rengiamas planas, kaip paruošti svarbiausias transporto arterijas – kelius, geležinkelius ir tiltus – greitam ir efektyviam jų perkirtimui, kad būtų stabdomas galimas priešininko veržimasis.

Nacionalinės ginkluotosios pajėgos jau įvertino galimo Latvijos pasitraukimo iš Otavos konvencijos dėl priešpėstinių minų uždraudimo padarinius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.