Pirmasis laivas su pagalbos prekėmis Gazos Ruožui pasiengęs išplaukti iš Kipro

Ispanijos humanitarinės organizacijos „Open Arms“ to paties pavadinimo laivas yra pakrautas Gazos Ruožui skirtomis pagalbos prekėmis ir pasirengęs išplaukti iš Kipro Larnakos uosto. Vyriausybės duomenimis, jis turėtų palikti uostą vėliausiai sekmadienio vakarą. Laive yra 200 tonų geriamojo vandens, medikamentų ir maisto produktų, agentūrai dpa patvirtino Kipro vyriausybės atstovas.

Gazos Ruožas.<br>EPA-ELTA nuotr.
Gazos Ruožas.<br>EPA-ELTA nuotr.
Gazos Ruožas.<br>EPA-ELTA nuotr.
Gazos Ruožas.<br>EPA-ELTA nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Mar 10, 2024, 6:45 PM

Tai bus bandomasis plaukimas planuojamo pagalbos koridoriaus, apie kurį praėjusį penktadienį paskelbė Europos Komisijos pirmininkė Ursula von der Leyen ir Kipro prezidentas Nikosas Christodoulidisas, maršrutu. Prieš tai U. von der Leyen apžiūrėjo uosto infrastruktūrą, kurią maža ES šalis leidžia naudoti įvairių valstybių ir organizacijų pagalbos krovinių gabenimui.

Larnaka yra už 400 km nuo Gazos. Šis maršrutas nėra nepavojingas: rytinėje Viduržemio jūros dalyje dažnai siautėja stiprūs vėjai. „Golden Arms“ – pertvarkytas vilkikas – temps paskui save platformą. Ant jos bus sukrauta didžioji dalis pagalbos prekių, pranešė Kipro žiniasklaida. Kipras už krovinį bus atsakingas iki to momento, kai laivas paliks šalies teritorinius vandenis. „Tada laivą stebės kitų veikėjų palydovai ir radarai“, – sakė vyriausybės atstovas.

Kur ir kaip laivas, pasiekęs vandenis prie Gazos Ruožo krantų, iškraus prekes, nėra aišku. Prekių pristatymas laikomas dideliu iššūkiu, nes yra tik nedidelis žvejų uostas, kuris nėra pakankamai gilus krovininiams laivams. Todėl JAV pajėgos kartu su tarptautiniais partneriais ketina įrengti laikiną prieplauką, tačiau tai, JAV duomenimis, truks du mėnesius.

Humanitarinė padėtis Gazos Ruože jau kurį laiką dramatiškai blogėja.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.