Ukraina ruošiasi dar vienam Rusijos puolimui: Kupianske – nesiliaujančios dronų atakos ir elitiniai kareiviai

Nesiliaujančios dronų atakos ir išteklių trūkumas yra sunkumai, su kuriais tenka susidurti Kupiansko sektorių ginantiems ikrainiečių kariams. Rusijai veržiantis į vakarus nuo okupuotos Avdijivkos, kitose fronto dalyse Ukrainos gynėjams dienos buvo kiek ramesnės, tačiau jie supranta, kad Rusijos puolimas yra neišvengiamas.

Ukraina ruošiasi dar vienam Rusijos puolimui: Kupianske – nesiliaujančios dronų atakos ir elitiniai rusų kareiviai.<br>EPA-ELTA/Ukrinform/Sipa/Scanpix nuotr., lrytas.lt koliažas.
Ukraina ruošiasi dar vienam Rusijos puolimui: Kupianske – nesiliaujančios dronų atakos ir elitiniai rusų kareiviai.<br>EPA-ELTA/Ukrinform/Sipa/Scanpix nuotr., lrytas.lt koliažas.
Ukraina ruošiasi dar vienam Rusijos puolimui: Kupianske – nesiliaujančios dronų atakos ir elitiniai rusų kareiviai.<br>Imago images/Scanpix nuotr.
Ukraina ruošiasi dar vienam Rusijos puolimui: Kupianske – nesiliaujančios dronų atakos ir elitiniai rusų kareiviai.<br>Imago images/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje. Ukrainos kariai.<br>dpa/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje. Ukrainos kariai.<br>dpa/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje. Rusijos kareiviai.<br>Imago/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje. Rusijos kareiviai.<br>Imago/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje. Rusijos kareiviai.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje. Rusijos kareiviai.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
„Drakono dantų“ įtvirtinimai.<br> Ukrinform/Sipa/Scanpix nuotr.
„Drakono dantų“ įtvirtinimai.<br> Ukrinform/Sipa/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

2024-03-17 19:36, atnaujinta 2024-03-17 19:37

„Manau, kad Rusijos kareiviai ruošiasi puolimui Kupiansko kryptimi. Žemė išdžius, jie surinks visas pajėgas, visą techniką, – naujienų portalui „The Kyiv Independent“ pasakojo Ruslanas, pėstininkas, dislokuotos netoli Kupiansko. – Manau, kad nutiks kažkas nelabai gero.“

Kol kas Rusija ukrainiečių pozicijų atakoms intensyviai naudoja bepiločius orlaivius ir artileriją, tačiau pasak rajone dislokuotų ukrainiečių karių, tiesioginių mūšių vyksta labai nedaug.

Kupiansko rytuose esančiame strateginiame geležinkelio mazge, kurį Rusija 2022 m. okupavo šešiems mėnesiams, pastaruoju metu jau buvo surengtos kelios plataus masto atakos. Paskutinė iš jų, įvykdyta sausio mėnesį, leido Rusijai šiek tiek pasistūmėti į priekį prie trijų apleistų kaimų šiame regione, kuriuos iki dabar kontroliuoja Maskva.

Pasak ukrainiečių karių ir karininkų, su kuriais kalbėjosi naujienų portalas „The Kyiv Independent“, nedidelės rusų puolamosios grupės nuolat stengiasi aptikti silpnąsias vietas galimam proveržiui.

Smarkiausi mūšiai regione vyksta netoli Synkivkos ir Tabajivkos kaimų, esančių Kupianskio srityje – netoli Rusijos didžiąja dalimi okupuotos Luhansko srities.

Nors mūšio metu Rusijos kariškiai buvo įžengę į Synkivką, šį kaimą nuo 2023 m. vasaros kontroliuoja Ukraina, teigia Ukrainos karo ekspertas Oleksandras Musijenko.

Vasario 29 d. Ukrainos kariuomenė pranešė, kad Rusijos kariškiai tęsia Synkivkos puolimą, tikėdamiesi paruošti kelią netoliese esančio Kupiansko blokadai.

Toliau į rytus esanti Tabajivka tebėra pilkoji zona, nes nė viena pusė faktiškai nekontroliuoja šio kaimo, aiškino O. Musijenko.

Jis pridūrė, kad Ukrainos pajėgos laikosi kaimo pakraščiuose esančiose aukštumose. Tuo tarpu Rusija tęsia puolimą iš Luhansko srities.

Karo analitikai „Kyiv Independent“ pasakojo, kad Rusija perkėlė Kupiansko fronte kovojančius dalinius į Avdijivką, siekdama užbaigti puolimą mieste.

Dabar Kupiansko gynėjai ruošiasi naujam puolimui.

„Jei ten atvyks daugiau šviežių pajėgų, pasirengusių vykdyti puolamąsias operacijas, tada jie, žinoma, pultų“, – teigė O. Musijenko.

Labiausiai ginama fronto dalis

Ukrainos pajėgos Avdijivkos sektoriuje neįrengė įtvirtinimų, o tai leido Rusijai žengti toliau į vakarus. Ukraina pasimokė iš savo klaidų ir tiesia gynybines linijas Charkovo apskrityje, kad išvengtų panašaus scenarijaus, praneša „The Kyiv Independent“.

Karybos ekspertas iš Austrijos Tomas Cooperis sako, kad tikisi, jog Rusija kol kas sutelks dėmesį į Avdijivkos puolimą. Jo nuomone, jai trūksta išteklių atlikti du didelius puolimus vienu metu.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis žiemą spaudos konferencijose aiškino, kad Kupianskas išlieka labiausiai įtvirtinta fronto linijos teritorija.

„Net jei jie sakytų, gerai, dabar tą patį darysime ir Kupianske – Ukrainos pozicijos, įtvirtinimai, gynybos linija šiame sektoriuje yra tvirta, ji buvo statoma pusantrų metų“, – „The Kyiv Independent“ aiškino T. Cooperis.

Karybos ekspertas pridūrė, kad jei Rusijos pajėgos pasiųs šešias ar septynias brigadas Kupiansko kryptimi, jos bus sunaikintos.

Bijodamos, kad strategiškai svarbioje Kupiansko srityje pasikartos Avdijivkos situacija, Ukrainos pajėgos po truputį stato prieštankinius gynybinius įtvirtinimus iš betono, dar vadinamus „drakono dantimis“ ir gilius apkasus toliau nuo fronto linijos.

Ukrainiečiai sako, kad nuvertinti Rusijos puolamuosius pajėgumus yra pavojinga – jie atrodo nesibaigiantys.

Nors Rusijos šturmo grupių ir šarvuotosios technikos antžeminių operacijų intensyvumas sumažėjo, pasak O. Musijenkos, rusai ir toliau taikosi į Ukrainos pozicijas naudodama artileriją, dronus ir aviaciją.

„Akivaizdu, kad Rusijos pajėgos laukia, kol pasikeis situacija, laukia, kol bus papildytos jų pačių pajėgos, kad galėtų bandyti atnaujinti aktyvesnius puolamuosius veiksmus“, – aiškino jis.

Dronų pavojus

Dronai yra didelis galvos skausmas besiginantiems Ukrainos kariams. Neturėdami elektronikos sistemų, kurios galėtų veiksmingai numušti atskrendančius rusų dronus, pėstininkai turi stebėti dangų.

Pėstininkų grupė pasakojo, kad pauzes kovose jie išnaudoja geresnių fortifikacijų statybai, siekiant turėti daugiau galimybių išgyventi.

Pasak 43-iosios atskirosios mechanizuotosios brigados karių, jie dirba poromis. Tokiu būdu vienas iš karių gali atidžiai klausytis dronų ūžesio, o kitas kasa apkasus.

„Gali būti specialistas, supermenas, bet jei į tave skrenda sviedinys, tavęs nebėra“, – dienraščiui „The Kyiv Independent“ pasakojo Ukrainos karys Ruslanas.

Gebėjimas atskirti skirtingus dronų garsus yra svarbus išgyvenimo veiksnys, aiškino Ruslanas. Anot jo, pavojingiausia yra eiti link arba nuo fronto pozicijų – reikia žinoti, ar iš karto slėptis, ar bėgti.

Pasak Ruslano, granatas skraidinantys dronai yra ganėtinai garsūs, o jų ūžesys indikuoja, kad sprogmuo bet kuriuo metu gali skristi į jus.

Tuo tarpu kai tik žvalgybiniai dronai suranda Ukrainos karius, į juos pradeda lietis artilerijos sviediniai.

„Žvalgybiniai dronai yra tiksli įranga, jei jie tave randa, tavo tikimybė likti gyvam sumažėja“, – pasakojo 43-iojo būrio vadas, pabrėždamas, kad per pastaruosius kelis mėnesius jų naudojimas suintensyvėjo.

Karininkas iš dalinio, pusantrų metų kovojusio Vuhledaro pietuose, o paskui perkelto į Kupiansko ašį, teigė, kad Rusijos kariai šiame fronte atrodo labiau patyrę ir „profesionalūs“.

„Jei Vuhledaro fronte matėme tam tikrų kvailysčių, pavyzdžiui 20 žmonių puolimą be jokios priedangos, tai čia jie nesirodo tokiais kiekiais iš karto“, – pareiškė 45 metų karininkas Oleksandras.

Rusijos kariai Kupiansko fronte turi ne tik patyrusių kovotojų, bet ir daugiau modernių ginklų ir įrangos, aiškino karo ekspertas O. Musijenko.

„Rusija supranta, kad ši kryptis suteikia nemažai perspektyvų, – tikino O. Musijenko. – Jie galvoja sunaikinti Ukrainiečių frontą ir judėti toliau, kad galėtų užimti Donecko sritį. Be to, ši kryptis kelia grėsmę Charkovui. Jiems tai yra vienas iš prioritetinių tikslų, todėl būtent patyrę daliniai buvo perkelti į Kupiansko sektorių.“

Kova su išteklių trūkumu

Pasak T. Cooperio, Rusija kartais sustiprina spaudimą Kupianske. Ji siekia prilaikyti Ukrainos karius šiame rajone ir neleisti jiems stiprinti kitų fronto dalių.

Vasarą Rusija šiaurės rytų sektoriuje dislokavo daugiau kaip 100 tūkst. karių ir beveik 1 tūkst. tankų. Pasak karo ekspertų, tai buvo strategija, kuria siekta paspausti Ukrainą, kad ši į Kupiansko sektorių pasiųstų papildomų dalinių, kuriuos kitu atveju Kijevas būtų galėjęs panaudoti per vasaros kontrpuolimą.

Nacionalinės gvardijos dalinio pėstininkas, pasivadinęs šaukiniu Molfaras, aiškino, kad šiuo metu vyksta kova su ištekliu trūkumu.

Kaip ir visame fronte Ukrainos daliniai susiduria su gyvosios jėgos, amunicijos ir įrangos trūkumu.

„Mums pamažu trūksta visko“, – pyko Molfaras, vis dar avėdamas purvu aptaškytus batus, kuriais dėvėjo per neseniai devynias dienas trukusią pamainą fronto linijoje.

„Kol būsime gyvi, tol laikysime frontą“, – pažadėjo jis.

Paruošta pagal „The Kyiv Independent“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.