Rumunijoje pradėta statyti didžiausia Europoje NATO bazė: priims iki 10 tūkst. karių

Reaguodama į Rusijos vykdomą karą prieš Ukrainą, NATO paskelbė, kad Rumunijoje įrengs naują oro pajėgų bazę, kurioje galės dirbti iki 10 000 karių. Apie tai rašo portalas „Kyiv Post“.

Rumunija.<br>AP/Scanpix nuotr.
Rumunija.<br>AP/Scanpix nuotr.
Rumunija.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Rumunija.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Rumunija.<br>AP/Scanpix nuotr.
Rumunija.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Mar 18, 2024, 12:44 PM, atnaujinta Mar 18, 2024, 12:46 PM

Kovo 16 d. „Euronews“ pranešė, kad prasidėjo statybos darbai, kuriais siekiama išplėsti esamą Rumunijos 57-ąją oro pajėgų bazę Mihail Kogălniceanu, kuri taps didžiausia NATO karine baze Europoje ir kainuos apie 2,5 mlrd. eurų (2,7 mlrd. dolerių). Baigta statyti bazė bus nedidelio miesto dydžio, jos plotas sieks beveik 3 000 hektarų, o bendras perimetras – 30 kilometrų.

Nicolae Crețu, dabartinis 57-osios oro pajėgų bazės vadas, „Euronews“ teigė, kad išplėstoje bazėje bus „techninės priežiūros angarai, degalų sandėliai, amunicija, įranga, aviacijos techninės medžiagos, treniruokliai, maitinimo patalpos, apgyvendinimas, viskas, ko reikia tokio dydžio bazės veiklai ir misijoms palaikyti“.

Projekte numatyta nuolat priimti iki 10 000 NATO karių ir jų šeimų narių. Jame bus įrengti nauji pakilimo ir nusileidimo takai, ginklų platformos, angarai kariniams orlaiviams, mokyklos, vaikų darželiai, parduotuvės ir ligoninė, taip pat bus teikiama parama karių šeimoms.

Šis naujas projektas tęsia ankstesnius oro pajėgų bazių Rumunijoje patobulinimus: 71-ajai oro pajėgų bazei netoli Campia Turzii, Cincu ir Mihail Kogălniceanu mokymo centrui išleista beveik 300 mln. dolerių.

Rumunija tapo strateginiu JAV ir NATO centru, siekiančiu sustiprinti pajėgumus vykdyti operacijas regione. Be naikintuvų, veikiančių iš 71-osios ir 75-osios bazių, JAV karinės oro pajėgos taip pat reguliariai skraidina bepiločius orlaivius „MQ-9 Reaper“ iš Campia Turzii, taip suteikdamos didesnį stebėjimo pajėgumą netoli Rumunijos sienos su Ukraina ir Juodąja jūra.

Lapkričio mėnesį Rumunija atidarė Europos F-16 mokymo centrą (EFTC) Gheorghe Mociorniță oro pajėgų bazėje Feteşti mieste. Jame Ukrainos, Rumunijos ir kitų NATO šalių pilotai bus mokomi skraidyti JAV F-16 lėktuvais.

„Mihail Kogălniceanu bazė taps svarbiausia nuolatine NATO karine struktūra netoli konflikto Ukrainoje. Mažai tikėtina, kad šis konfliktas baigsis šiais metais, 2025 ar 2026 metais. Tikėtina, kad tai bus ilgalaikis konfliktas“, – pasakojo Rumunijos karinis ir politinis analitikas Dorinas Popescu.

„Be jau esamų 57-osios oro pajėgų bazės pajėgumų mes taip pat kuriame reikiamą infrastruktūrą, kad galėtume priimti ir palaikyti antžeminius pajėgumus, skirtus specialiosioms operacijoms ar bet kokio kito tipo kariniams pajėgumams, kurie būtini reaguojant dabartinėmis saugumo aplinkybėmis“, – dėstė N. Crețu.

Mihail Kogălniceanu oro pajėgų bazėje šiuo metu dislokuota apie 5 000 JAV ir Rumunijos karių.

„Šie projektai padeda užtikrinti, kad bazės galėtų palaikyti JAV ir NATO orlaivių ir įgulų operacijas dabar ir netolimoje ateityje“, – teigė JAV atstovas spaudai.

Parengta pagal „Kyiv Post“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.