Po raketų atakų prieš Kyjivą – V. Zelenskio raginimas Vakarams

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis paragino Vakarus pristatyti Kyjivui oro gynybos sistemų po to, kai praėjusią naktį per Rusijos surengtą raketų ataką sostinėje ir aplinkiniame regione buvo sužeista 17 žmonių.

 V. Zelenskis.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 V. Zelenskis.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 21, 2024, 12:06 PM

Ukrainos karinės oro pajėgos pranešė numušusios 31 Rusijos raketą, nukreiptą į Kyjivą, o ši ataka surengta po to, kai Maskva pažadėjo atsakyti į suintensyvėjusius Ukrainos smūgius savo pasienio regionuose.

„Toks teroras tęsiasi kiekvieną dieną ir naktį, – sakoma V. Zelenskio žinutėje „Telegrame“. – Jį įmanoma nutraukti per visuotinę vienybę... Rusijos teroristai neturi raketų, galinčių apeiti „Patriot“ ir kitas geriausias pasaulio sistemas.“

„Tokia apsauga dabar reikalinga Ukrainai. Nuo Kyjivo iki Charkivo, nuo Sumų iki Chersono ir nuo Odesos iki Donecko regiono. Tai visiškai įmanoma, jei mūsų partneriai parodys pakankamą politinę valią“, – teigė V. Zelenskis.

JAV 60 mlrd. dolerių vertės karinės pagalbos Ukrainai paketas šiuo metu Kongrese stabdomas dėl vidaus politinių ginčų.

Vietos pareigūnai sakė, kad krintančios raketų nuolaužos sužeidė 17 žmonių – 13 Kyjive ir keturis aplinkiniame regione.

Oro pajėgos pranešė, kad Rusija iš strateginių bombonešių paleido dvi balistines raketas „Iskander“ ir 29 sparnuotąsias raketas.

V. Zelenskio biuro vadovo pavaduotojas Oleksijus Kuleba sakė, kad visos jos buvo numuštos.

V. Zelenskis paskelbė vaizdo įrašą, kuriame matyti išdaužyti gyvenamojo namo langai ir gatvėje išmėtytos nuolaužos, o ugniagesiai lieja vandenį į dūmuose paskendusį pastatą.

Tai buvo pirmas bandymas raketomis smogti Ukrainos sostinei nuo vasario pradžios, sakė Kyjivo miesto karinės administracijos vadovas Serhijus Popko.

Ši ataka surengta po to, kai per pastarąsias dvi savaites smarkiai padažnėjo Ukrainos smūgiai Rusijos pasienio regionams ir naftos perdirbimo gamykloms.

Ketvirtadienį netoli sienos su Ukraina esančios Rusijos Belgorodo srities gubernatorius sakė, kad per naujausią bombardavimą iš oro buvo sužeisti penki žmonės.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas trečiadienį pareiškė, kad Rusija turi „planą“, kaip reaguoti į padažnėjusias Ukrainos atakas Rusijos pasienio regionuose, kuriuose jis pažadėjo atkurti saugumą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.