Iš JAV – netikėtas įspėjimas Ukrainai: ragina nutraukti smūgius Rusijos naftos perdirbimo gamykloms

JAV paragino Ukrainą nutraukti atakas prieš Rusijos energetikos infrastruktūrą, įspėdamos, kad dėl bepiločių lėktuvų smūgių gali pakilti pasaulinės naftos kainos ir tai gali išprovokuoti atsakomuosius veiksmus, praneša leidinys „Financial Times“, remdamasis trimis su diskusijomis susipažinusiais asmenimis.

Bepiločių orlaivių atakos Rusijoje.<br>Lrytas.lt koliažas.
Bepiločių orlaivių atakos Rusijoje.<br>Lrytas.lt koliažas.
Karas Ukrainoje.<br>EPA-ELTA nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>EPA-ELTA nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>SIPA/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>SIPA/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>SIPA/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>SIPA/Scanpix nuotr.
Bepiločių orlaivių atakos Rusijoje.<br>stop kadrai, lrytas.lt koliažas.
Bepiločių orlaivių atakos Rusijoje.<br>stop kadrai, lrytas.lt koliažas.
Bepiločių orlaivių atakos Rusijoje.<br>Stop kadrai, lrytas.lt koliažas.
Bepiločių orlaivių atakos Rusijoje.<br>Stop kadrai, lrytas.lt koliažas.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Mar 22, 2024, 1:23 PM, atnaujinta Mar 22, 2024, 1:33 PM

Pakartotiniai Vašingtono įspėjimai esą buvo perduoti Ukrainos valstybės saugumo tarnybos (SBU) ir jos karinės žvalgybos valdybos (GUR), aukštiems pareigūnams, teigė šaltiniai.

Abu žvalgybos padaliniai nuo pat Kremliaus plataus masto invazijos pradžios 2022 m. vasario 24 d.. nuolat plėtė savo dronų programas, skirtas smogti Rusijos taikiniams sausumoje, jūroje ir ore.

Vienas asmuo teigė, kad Baltuosius rūmus vis labiau erzina Ukrainos dronų atakos, per kurias smogiama naftos perdirbimo gamykloms, terminalams, sandėliams ir saugykloms visoje Vakarų Rusijoje, taip pakenkiant jos naftos gavybos pajėgumams.

Nepaisant Vakarų sankcijų jos naftos ir dujų sektoriui, Rusija išlieka viena svarbiausių energijos eksportuotojų pasaulyje. Šiais metais naftos kainos pakilo apie 15 proc. ir pasiekė 85 JAV dolerius už barelį, todėl degalų kainos padidėjo kaip tik tuo metu, kai JAV prezidentas Joe Baidenas pradeda savo perrinkimo kampaniją.

Vašingtonas taip pat nerimauja, kad jei Ukraina ir toliau smogs Rusijos objektams, įskaitant daugelį objektų, esančių už šimtų kilometrų nuo sienos, Rusija gali imtis atsakomųjų veiksmų ir smogti energetikos infrastruktūrai, kuria remiasi Vakarai.

Tai apima ir naftotiekį, kuriuo nafta iš Kazachstano per Rusiją į pasaulinę rinką tiekiama iš Kazachstano. Vakarų bendrovės, įskaitant „ExxonMobil“ ir „Chevron“, naudojasi šiuo naftotiekiu, kurį Maskva trumpam uždarė 2022 m.

„Mes neskatiname ir nesudarome sąlygų išpuoliams Rusijos viduje“, – „Financial Times“ sakė Baltųjų Rūmų Nacionalinio saugumo tarybos atstovas spaudai. JAV Centrinė žvalgybos agentūra (CŽA), SBU atstovas spaudai leidiniui komentuoti atsisakė. GUR ir Ukrainos prezidento Volodymyro Zelenskio biuro pareigūnai į prašymus pakomentuoti taip pat neatsakė.

Pastarosiomis savaitėmis Ukraina suintensyvino oro atakas, plečiantis jos bepiločių orlaivių programoms, o antžeminiam karui keičiantis Maskvos naudai. Be to, Kijeve auga nepasitenkinimas dėl, kaip manoma, dviprasmiško Vakarų požiūrio į Maskvos pajamų iš energetikos išteklių ribojimą.

Pasak karinės žvalgybos pareigūno Kijeve, nuo 2022 m. įvykdyta mažiausiai 12 išpuolių prieš pagrindines Rusijos naftos perdirbimo gamyklas, o šiais metais – mažiausiai devyni, taip pat prieš kelis terminalus, sandėlius ir saugyklas.

Helima Croft, buvusi CŽV analitikė, dabar dirbanti bendrovėje „RBC Capital Markets“, neseniai pažymėjo, kad Ukraina įrodė galinti smogti didžiajai daliai naftos eksporto infrastruktūros vakarų Rusijoje, todėl kyla pavojus maždaug 60 proc. šalies eksporto.

JAV prieštaravimai reiškiami tuo metu, kai J.Bideno laukia sunki kova dėl perrinkimo šiais metais, kai benzino kainos auga ir šiemet padidėjo beveik 15 proc. iki maždaug 3,50 JAV dolerio už galoną.

„Niekas taip negąsdina pareigas einančio Amerikos prezidento, kaip staigus kainų augimas rinkimų metais“, – „Financial Times“ sakė konsultacinės bendrovės „Rapidan Energy“ prezidentas ir buvęs Baltųjų rūmų patarėjas energetikos klausimais Bobas McNally'is.

Tobulėjant technologijoms, Ukraina nuolat didina bepiločių lėktuvų smūgių skaičių. Ukrainos pareigūnai teigia sukūrę dronus, kurių veikimo nuotolis viršija 1 000 kilometrų.

Praėjusią savaitę Kijevas surengė dvi didžiausias bepiločių orlaivių atakas – per kelias dienas iš eilės GUR ir SBU sėkmingai atakavo septynis Rusijos energetikos objektus.

Per praėjusius metus GRU ir SBU jūrų dronai taip pat smogė Rusijos uostams, sunaikino kelis Rusijos karo laivus Juodojoje jūroje ir smogė Maskvos branginamam Krymo tiltui, jungiančiam Rusiją su okupuotu Ukrainos pusiasaliu.

Pasak vieno Ukrainos pareigūno, dalyvaujančio šių atakų planavime ir vykdyme, šių „specialiųjų operacijų“ tikslas – apsunkinti degalų tiekimą Rusijos kariuomenei ir sumažinti Kremliaus karo veiksmų finansavimą.

Kijevas taip pat nori suduoti simbolinį smūgį, priartindamas karą prie Maskvos ir parodydamas, kad jos priešlėktuvinė gynyba, įskaitant ir esančią aplink Kremlių, gali būti pralaužta.

Kai kurie pareigūnai oro kampaniją taip pat laiko priemone paskatinti Vašingtoną patvirtinti Kongrese sustabdytą 60 mlrd. dolerių karinės pagalbos paketą, kuris yra labai svarbus Ukrainos gynybai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.