Prancūzijos premjeras: po išpuolio Maskvoje padidintas saugumo pavojaus lygis šalyje

Prancūzijos ministras pirmininkas Gabrielis Attalis sekmadienį pareiškė, kad po išpuolio Maskvos koncertų salėje saugumo pavojaus lygis šalyje padidintas iki aukščiausiojo.

G. Attalis.<br>Sipa Press/Scanpix nuotr.
G. Attalis.<br>Sipa Press/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2024-03-25 08:48, atnaujinta 2024-03-25 08:50

„Atsižvelgdami į tai, kad „Islamo valstybė“ prisiėmė atsakomybę už įvykdytą išpuolį, ir į mūsų šaliai kylančius pavojus, nusprendėme padidinti „Vigipirate“ (Prancūzijos nacionalinio saugumo įspėjimo sistema– red.) lygį iki aukščiausiojo: užpuolimo artimiausiu metu“, – sakė G. Attalis. Pavojaus lygis padidintas praėjus vos trims mėnesiams nuo tada, kai sausį jis buvo sumažintas.

G. Attalis socialiniame tinkle X parašė, kad tai padaryta per gynybos ir saugumo tarybos posėdį, kurį sušaukė prezidentas Emmanuelis Macronas, kai teroristų grupuotė „Islamo valstybė“ prisiėmė atsakomybę už išpuolį Maskvoje.

Teroro pavojus Prancūzijoje yra trijų lygių, aukščiausiojo lygio perspėjimas gali būti skelbiamas iškart po išpuolio arba kai suaktyvėja teroristų grupė. Aukščiausiasis pavojaus lygis įvedamas ribotam laikui krizei suvaldyti. Tai leidžia sutelkti išteklius bei platinti informaciją, galinčią apsaugoti piliečius krizinėje situacijoje.

Mažiausiai 137 žmonės žuvo penktadienio vakarą keliems ginkluotiems asmenims pradėjus šaudyti į koncerto lankytojus prekybos ir pramogų centre Maskvos šiaurės vakaruose. Suimta vienuolika įtariamųjų, tarp jų keturi vyrai, kaip manoma, tiesiogiai susiję su išpuoliu. Pranešta, kad keturi pagrindiniai įtariamieji buvo sulaikyti Rusijos Briansko srityje, besiribojančioje su Ukraina ir Baltarusija. Jie atvežti į Maskvą.

Atsakomybę už išpuolį prisiėmė „Islamo valstybės“ atšaka, veikianti Afganistane ir Pakistane, tačiau Rusijos valdžia kol kas to nekomentavo. Vietoj to Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas, nepateikdamas jokių įrodymų, užsiminė apie Ukrainos „pėdsaką“. Šiuos kaltinimus Kyjivas kategoriškai neigia.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.