Rusija džiaugiasi sėkmingu darbu su Talibanu: tikina, kad padeda kovoti su terorizmu

Pirmadienį naujienų portalas „Meduza“ pranešė, kad Rusija svarsto galimybę panaikinti Talibano priskyrimą teroristinei organizacijai. Šalies užsienio reikalų ministerija šiuo metu nagrinėja susijusius klausimus, o galutinį sprendimą priims pats Kremlius.

 Rusija džiaugiasi sėkmingu darbu su Talibanu: tikina, kad padeda kovoti su terorizmu.<br> AFP/AP/Scanpix nuotr.
 Rusija džiaugiasi sėkmingu darbu su Talibanu: tikina, kad padeda kovoti su terorizmu.<br> AFP/AP/Scanpix nuotr.
Talibanas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Talibanas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2024-04-04 11:05

Pranešimas pasirodė tą pačią dieną, kai Rusijos valstybinė naujienų agentūra TASS pranešė, kad Talibanas buvo pakviestas dalyvauti konferencijoje „Rusija – islamo pasaulis: Kazanės forumas“, kuris numatytas prasidėti jau po mėnesio, rašo „The Kyiv Independent“.

Rusijos užsienio reikalų ministerijos atstovas Zamiras Kabulovas tikino, kad Maskva „nuolat bendradarbiauja su Talibanu kovos su terorizmu klausimais“.

„Čia nėra nieko ypatingo, ką būtų galima pakomentuoti“, – pridūrė jis.

Talibanas griežtai pasmerkė kovo 22 d. įvykdytą teroristinį išpuolį Maskvos koncertų salėje ir pareiškė, kad griežčiausiai smerkia neseniai įvykdytą teroristinį išpuolį Maskvoje, už kurį atsakomybę prisiėmė „Islamo Valstybė“ (IV). Talibanas šį išpuolį laiko akivaizdžiu visų žmogiškųjų standartų pažeidimu.

Šis įvykis ir tai, kad už išpuolį Maskvoje atsakinga IV atšaka „Islamo Valstybės Chorasano padalinys“ (IV-K) yra Talibano priešė neabejotinai prisidėjo prie Rusijos santykių su Talibanu gerėjimu.

IV-K susikūrė 2015 metais, kuomet Talibanu nepasitenkinę grupuotės nariai nusprendė prisiimti radikalesnį ir labiau smurtinį islamišką valdymą.

Po to, kai JAV pasitraukė iš Afganistano IV-K sukėlė teroro išpuolį Kabulo oro uoste. Šis išpuolis padidino IV-K žinomumą tarptautiniu mastu ir sukėlė didelę grėsmę Talibano gebėjimui valdyti.

Nuo to laiko Talibanas Afganistane kovoja su IV-K. Iki šiol Talibano saugumo tarnybos neleido grupuotei užimti naujų teritorijų ar užverbuoti didelio skaičiaus taikos metu nuobodžiaujančių buvusių Talibano kovotojų. Tai yra vienas iš blogiausių numatytų scenarijų, žlugus Vakarų remiamai Afganistano vyriausybei, rašo „The New York Times“.

Nepaisant to, kad IV oficialiai prisiėmė kaltę už išpuolius Maskvoje, Rusijos lyderis Vladimiras Putinas oficialiai nepripažino, jog už išpuolį atsakinga IV-K. Jis tikino, kad ataką įvykdė „radikalūs islamistai“.

Talibanas buvo įkurtas devyniasdešimtųjų pradžioje ir 1996 m. užėmė Afganistaną. Grupuotė įvedė griežus įstatymus, paremtus islamu, pagal kurią žiauriai persekiojamos moterys, politiniai oponentai ir religinės mažumos.

Po 2001 m. rugsėjo 11 d. išpuolių prieš JAV Talibano valdomas Afganistanas tapo saugiu prieglobsčiu „Al Qaeda“ vadovybei, tačiau 2001 m. JAV įsiveržus į šalį grupuotė buvo pašalinta iš valdžios. Nuo 2021 metų, kuomet Talibanas grįžo į šalies valdžią joje žuvo apie 1 tūkst. civilių gyventojų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.