Vašingtonas perspėjo Izraelį: turi „atidžiai pagalvoti“ apie eskalavimo riziką

JAV prezidentas Joe Bidenas paragino Izraelio ministrą pirmininką Benjaminą Netanyahu atidžiai apsvarstyti bet kokius Izraelio atsakomuosius smūgius Iranui bei galimas jų pasekmes, pranešė šaltiniai Vašingtone.

Joe Bidenas.<br>EPA-ELTA nuotr.
Joe Bidenas.<br>EPA-ELTA nuotr.
Izraelis.<br>Zuma Press/Scanpix nuotr.
Izraelis.<br>Zuma Press/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Apr 15, 2024, 12:23 PM, atnaujinta Apr 15, 2024, 12:24 PM

Šeštadienį vakare telefonu kalbėdamas su B. Netanyahu, J. Bidenas jam „aiškiai pasakė“, kad būtina „atidžiai ir strategiškai pagalvoti apie eskalavimo riziką“, sekmadienį nurodė vienas vyresniojo rango JAV vyriausybės atstovas.

Pareigūno teigimu, apie tai nuolat kalbama su Izraeliu ir kitais sąjungininkais, be to, J. Bidenas taip pat aiškiai pasakė, kad JAV padės Izraeliui gintis.

Izraelis yra pirmiau patikinęs JAV vyriausybę neketinąs iš esmės eskaluoti konflikto su Iranu, paaiškino vyriausybės atstovas.

Savaitgalį Irano įvykdytas tiesioginis išpuolis prie Izraelį pakurstė nuogąstavimus, kad Vidurio Rytuose gali įsiplieksti didesnis konfliktas. Tarptautinė bendruomenė jau sekmadienį ėmė dėti pastangas, kad sušvelnintų padėtį.

J. Bidenas ir kiti septynių didžiausių demokratinių pramoninių šalių (Didžiojo septyneto) vadovai aptarė krizę ir griežčiausiais žodžiais pasmerkė įvykdytą plataus masto antpuolį.

„Nenorime, kad padėtis būtų eskaluojama. Didesnio karo su Iranu nenorime“, – sekmadienį sakė JAV vyriausybės nacionalinio saugumo tarybos komunikacijos direktorius Johnas Kirby‘is, pridurdamas, kad JAV prezidentas yra aiškiai pasakęs, kad nesiekia kariauti su Iranu.

JAV toliau padės Izraeliui gintis, paaiškino J. Kirby‘is tačiau tai, kokių veiksmų imsis Izraelis, „priklausys nuo jo paties“.

JAV yra tvirčiausia Izraelio sąjungininkė ir didžiausia karinė rėmėja, ne kartą reiškusi savo paramą, augant įtampai tarp Izraelio ir Irano.

Sekmadienį buvo neaišku, ar Izraelis ims kokių nors veiksmų, atsakydamas į išvakarėse įvykdyta beprecedentę Irano ataką, kurios metu, Izraelio teigimu, buvo panaudota maždaug 300 raketų ir dronų.

JAV centrinė vadavietė (CENTCOM) patvirtino, kad jos pajėgos Raudonosios jūros regione numušė dešimtis į Izraelį skriejusių dronų ir raketų.

„JAV centrinės vadavietės (CENTCOM) pajėgos, remiamos JAV vadavietės Europoje eskadrinių minininkų, sėkmingai atakavo ir sunaikino daugiau nei 80 dronų kamikadzių ir mažiausiai šešias balistines raketas, iš Irano ir Jemeno paleistas į Izraelį“, – teigiama pranešime.

„Tarp jų buvo viena balistinė raketa, buvusi paleidimo sistemoje ir septyni bepiločiai orlaiviai, kurie dar iki juos paleidžiant buvo sunaikinti Irano remiamų hučių kontroliuojamose Jemeno zonose.“

Irano operacija „Teisingas pažadas“ buvo įvykdyta atsakant į balandžio 1 d. įvykdytą antskrydį prieš jos ambasadą Damaske, kurio metu žuvo du generolai ir keletas kitų gvardiečių. Manoma, kad šį išpuolį įvykdė Izraelis, kuris savo atsakomybės kol kas nepaneigė.

Iranas Izraelį didžiausiu savo priešu paskelbė po 1979 m. Islamo revoliucijos.

Spalį Gazoje prasidėjus karui, dešimtmečius tvyranti įtampa tarp šalių dar labiau išaugo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.