Irano aukščiausiasis lyderis ajatola A. Khamenei giria savo kariuomenę po atakos prieš Izraelį

Irano aukščiausiasis lyderis ajatola Ali Khamenei savo pirmuose viešuose komentaruose po to, kai praėjusią savaitę Teheranas surengė beprecedentį tiesioginį išpuolį prieš Izraelį, negailėjo pagyrų šalies ginkluotosioms pajėgoms už jų „sėkmę“. Sekmadienį susitikęs su Irano kariuomenės vadais A.Khamenei gyrė ginkluotąsias pajėgas už „sėkmę pastarųjų įvykių metu“, praėjus savaitei po pirmojo per šalies istoriją tiesioginio puolimo prieš Izraelį iš savo teritorijos.

A. Khamenei.<br>Scanpix.
A. Khamenei.<br>Scanpix.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 21, 2024, 5:32 PM

„Ginkluotosios pajėgos pademonstravo gerus savo gebėjimus ir galią bei pasigėrėtiną Irano tautos įvaizdį, – teigė A.Khamenei. – Jos taip pat įrodė Irano tautos ryžto galios atsiradimą tarptautiniu lygmeniu.“

Šie Irano aukščiausiojo lyderio komentarai yra pirmieji po Irano atakos prieš Izraelį, ir po penktadienį, kaip pranešama, Izraelio įvykdytos atakos prieš karinę oro bazę centrinėje Isfahano provincijoje.

„Pastarojo meto ginkluotųjų pajėgų pasiekimai pasaulio akyse sukūrė islamiškojo Irano didingumo ir puikumo jausmą“, – cituojami A.Khamenei žodžiai jo oficialioje socialinio tinklo X paskyroje.

Penktadienio smūgis, apie kurį A.Khamenei neužsiminė, kaip spėjama, buvo atsakas į beprecedentę Irano dronų ir raketų ataką prieš Izraelį, kuri pati savaime buvo atsakas į oro smūgį prieš Irano konsulato pastatą Damaske. Per minėtą ataką, dėl kurios kaltinamas Izraelis, buvo sulygintas su žeme Irano ambasados konsulinis priestatas ir žuvo septyni Islamo revoliucijos gvardijos korpuso nariai, įskaitant du generolus.

Izraelis skelbė, kad, padedamas Jungtinių Valstijų ir kitų sąjungininkų, perėmė 99 proc. iš daugiau kaip 300 į jį paleistų bepiločių orlaivių ir raketų, o tos, kurių perimti nepavyko, nepadarė didelės žalos.

Kalbėdamas apie savo šalies ataką prieš Izraelį, A.Khamenei sakė, kad „klausimas dėl paleistų raketų arba raketų, pataikiusių į taikinį, skaičiaus“, yra „antraeilis“.

„Pagrindinis klausimas yra Irano tautos bei ginkluotųjų pajėgų valios išraiška tarptautinėje arenoje“, – teigė jis, kaip skelbiama jo oficialioje interneto svetainėje.

Po penktadienio išpuolio, kuriam Irano užsienio reikalų ministras Hosseinas Amiras-Abdollahianas šeštadienį kalbėdamas su JAV žiniasklaida nesuteikė didelės reikšmės, Iranas ir Izraelis, regis, atsitraukė nuo platesnio konflikto slenksčio.

„NBC News“ jis sakė, kad tai „joks išpuolis“, o panaudoti ginklai buvo „žaislų lygio“, ir pridūrė, kad jei Izraelis nesiims „naujų nuotykių“, Iranas „neduos jokio atsako“.

Šie komentarai padėjo sušvelninti nuogąstavimus, kad tarp priešiškų šalių kils karas, galintis peraugti į platesnį regioninį konfliktą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.