„Hamas“ sutikus dėl paliaubų Gazos Ruože – Izraelio kariuomenė ataka Rafos rytuose

Praėjus kelioms valandoms po to, kai islamistinis palestiniečių judėjimas „Hamas“ paskelbė, kad sutiks su tarpininkų pasiūlymu dėl paliaubų Gazos Ruože, Izraelio kariuomenė vėlų pirmadienio vakarą atakavo taikinius Rafos miesto rytuose.

 „Hamas“ sutikus dėl paliaubų Gazos Ruože – Izraelio kariuomenė ataka Rafos rytuose.<br> ZUMAPRESS/Scanpix nuotr.
 „Hamas“ sutikus dėl paliaubų Gazos Ruože – Izraelio kariuomenė ataka Rafos rytuose.<br> ZUMAPRESS/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 7, 2024, 7:12 AM

Pasak kariuomenės atstovo, taikiniais tapo „Hamas“ objektai.

Izraelio ministro pirmininko Benjamino Netanyahu karo meto kabinetas prieš tai nusprendė tęsti karinę operaciją Gazos Ruožo pietuose esančioje Rafoje, kad būtų galima padidinti karinį spaudimą „Hamas“ ir pasiekti Izraelio karo tikslus.

„Nors „Hamas“ pasiūlymas toli gražu nepatenkina pagrindinių Izraelio reikalavimų, Izraelis į Egiptą išsiųs aukščiausio rango delegaciją, siekdamas padidinti galimybę pasiekti sustitarimą Izraeliui priimtinomis sąlygomis“, – sakoma B. Netanyahu biuro pareiškime. Egiptas ir Kataras tarpininkavo sudarant pasiūlymą, kurio turinys vis dar oficialiai nežinomas.

Kiek anksčiau Izraelio kariuomenė paragino apie 100 000 rytinės Rafos dalies gyventojų persikelti į al-Mawasio stovyklą, esančią už keleto kilometrų į šiaurę. Jungtinės Tautos (JT) ir įvairių šalių, įskaitant Vokietiją ir Prancūziją, vyriausybės perspėjo dėl karinės operacijos Rafoje padarinių.

Pirmadienio vakarą keliuose Izraelio miestuose vyko demonstracijos, kuriose buvo pasisakoma už derybų keliu pasiektą sprendimą dėl „Hamas“ laikomų įkaitų paleidimo. Ant vieno didelio plakato, iškelto demonstracijoje, kurioje dalyvavo spalio 7 d. į Gazos Ruožą išvežtų įkaitų artimieji, buvo parašyta: „Metas apsispręsti – gyvenimas ar mirtis“.

„Užuot nutraukusi karą, kad galėtų sugrąžinti visus įkaitus namo, vyriausybė grasina karine operacija Rafoje, kuri sukels grėsmę jų gyvybėms“, – sakė artimųjų atstovė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.