Indijoje suimti keturi asmenys, kaltinami verbavimu į Rusijos kariuomenę

Indijos valdžia suėmė keturis asmenis, kaltinamus „prekyba“ šalies piliečiais, verbuojamais į Rusijos kariuomenę karui Ukrainoje.

Ukrainos-Rusijos karas.<br>EPA/ELTA nuotr.
Ukrainos-Rusijos karas.<br>EPA/ELTA nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2024-05-08 13:32

Praėjus daugiau nei dvejiems metams nuo Rusijos invazijos pradžios, Ukrainoje žuvo dešimtys tūkstančių kareivių ir Maskva visame pasaulyje ieško daugiau karių. Per karą žuvo mažiausiai du kareiviai iš Indijos, keli naujokai naujienų agentūrai AFP sakė, kad jie apgaule buvo pasiųsti į frontą.

Antradienio vakarą paskelbtame Centrinio tyrimų biuro (CBI) pranešime sakoma, kad suimti keturi vyrai, vienas jų dirbo vertėju Rusijoje, tinkle, padedančiame verbuoti kareivius iš Indijos. „Tyrimas tęsiamas prieš kitus kaltinamuosius, priklausančius šiam tarptautiniam prekybos žmonėmis tinklui“, – sakoma pranešime.

Prieš du mėnesius tyrėjai surengė reidus 13-oje vietų Indijoje ir sulaikė kelis žmones apklausai. CBI tuomet teigė nustatęs mažiausiai 35 atvejus, kai indai buvo pasiųsti į Rusiją. Anksčiau Indijos užsienio reikalų ministerija sakė dedanti pastangas, kad išlaisvintų iš Rusijos kariuomenės maždaug 20 Indijos piliečių.

Keletas užverbuotų indų vasarį AFP sakė, kad jie buvo viliojami žadant didelius atlyginimus ir Rusijos pasus. Kareiviai sakė, kad jiems Rusijos kariuomenėje buvo pažadėtos su kovomis nesusijusios pareigos, tačiau prieš pasiunčiant į Ukrainą jie buvo mokomi šaudyti iš Kalašnikovo automatų ir kitų ginklų.

Indija nuo seno yra Rusijos sąjungininkė ir vengia aiškiai pasmerkti invaziją į Ukrainą. Nepaisant spartaus ekonomikos augimo, nedarbas Indijoje tebėra didelis, daugybė žmonių kasmet ieško darbo užsienyje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.