Viduramžiais moterys vilkėjo atviras liemenėles

Visi, kurie manė, jog liemenėlė – išskirtinė XX a. moterų privilegija, smarkiai klydo. Austrijos archeologai ir patys buvo priblokšti, kai vienoje šalies pilių atrado liemenėlę, vilkėtą prieš maždaug 600 metų.

Mados ekspertus nustebino keturių maždaug 600 metų senumo liemenėlių atradimas Austrijos pilyje. Nuotr. - viduramžių laikų apatinės kelnaitės.<br>AP
Mados ekspertus nustebino keturių maždaug 600 metų senumo liemenėlių atradimas Austrijos pilyje. Nuotr. - viduramžių laikų apatinės kelnaitės.<br>AP
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jul 19, 2012, 4:33 PM, atnaujinta Mar 18, 2018, 12:26 AM

Tiesa, ekspertų teigimu, galimas daiktas, kad šis rūbas priklausė... vyrui. Mat moterys viduramžiais, kaip manoma, po sijonais apskritai nevilkėjo nieko. Neįprastas radinys pristatytas pasauliui tik šiais metais BBC istorinės programos, tačiau jis iš tiesų aptiktas jau 2008-aisiais. Už atradimą dėkingi turėtume būti Insbruko universitetui Austrijoje. Lembergo pilyje Tirolyje (Austrija) buvo rasta ir daugiau apatinio trikotažo pavyzdžių. Iš viso atrastos keturios liemenėlės, kurių visos turėjo kažką panašaus į paprasčiausius kaušelius, sujungtus juostelėmis, ir drabužis, primenantis apatines kelnaites. Hilary Davidson, Londono muziejaus mados kuratorė, stebėjosi, kad „vienas eksponatas atrodo tiksliai taip, kaip ir moderni liemenėlė“. Ilgą laiką klaidingai manyta, kad pirmosios liemenėlės atsirado tik kiek seniau nei prieš šimtmetį, kai moterys, išvargintos nepatogių korsetų, jų atsisakė ir buvo išrasta tai, ką šiandien dėvi beveik kas antras pasaulio žmogus. Tikėta, jog šiuolaikinių apatinių išradimas buvo ilgas ir sudėtingas procesas. Iš pradžių kilmingos moterys po drabužiais esą dėvėjusios krūtinę pakeliančius korsetus ir tik XIX a. antroje pusėje juos pabandyta suskaidyti į atskiras dalis bei ieškoti kitų alternatyvų. Tik 1907 metais žodis „liemenėlė“ pirmą kartą paminėtas „Vogue“ madų žurnale, o pirmasis, pasaulį pribloškęs, šio moteriško apatinio drabužio egzempliorius pasirodė Amerikoje. Mary Phelps-Jacobs pasiuvo jį iš paprasčiausių medžiaginių nosinių, sujungtų keletu virvelių. Prireikė dar keliasdešimties metų, kol rūbas galutinai įsitvirtino rinkoje – Antrojo pasaulinio karo metais liautasi masiškai gaminti korsetus, nes į juos įsiuvamas metalas buvo reikalingas karo pramonei, o pasibaigus karui moterys jau buvo įpratusios prie patogių medžiaginių apatinių, neiškraipančių natūralios jų išvaizdos ir netrukdančių kvėpuoti bei laisvai judėti. Niekas iki 2008-ųjų nė neįtarė, kad tai, ką turime šiandien, jau buvo nešiojama prieš 600 metų Austrijos damų. Mados ekspertai vadina šį radinį revoliuciniu, nes jis rodo, kad paprasti apatiniai drabužiai buvo nešiojami dar prieš tai, kai moterys buvo įkalintos šimtmečius gyvavusios varžančių korsetų mados. Visa mados istorija nuo šiol privalės būti papildyta keturiomis viduramžiškomis liemenėlėmis, kurios šimtmečius trūnijo palaidotos šiukšlių nuolaužomis užverstuose Austrijos pilies rūsiuose. Ir kam galėjo ateiti į galvą, kad žvelgiant į istoriją ir lyginant su ilgais apatinukais atvirais laikomi šiuolaikiniai apatiniai rūbeliai buvo dėvimi kukliaisiais dar viduramžiais?

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: ar žinome kur slėptis karo atveju?