Karo nusikaltėlių kamerose – tarsi patogiuose viešbučiuose

Buvęs Bosnijos serbų pajėgų vadas Ratko Mladičius šią savaitę vėl stojo prieš teismą, o prokurorų laukė nauji įtariamo karo nusikaltėlio išsišokimai. Byla gali užtrukti apie trejus metus. Bet laukti jos baigties kaltinamajam neturėtų būti pernelyg sunku.

Tokioje kameroje kalintis R. Mladičius skundžiasi ankšta vienute, nors čia yra prausyklė, tualetas, lova, palydovinė televizija, radijas, telefonas, kompiuteris.
Tokioje kameroje kalintis R. Mladičius skundžiasi ankšta vienute, nors čia yra prausyklė, tualetas, lova, palydovinė televizija, radijas, telefonas, kompiuteris.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jul 22, 2012, 11:27 PM, atnaujinta Mar 17, 2018, 10:53 PM

Praėjusią savaitę Bosnijoje vėl buvo iškilmingai paminėtos 1995 metų skerdynių prie Srebrenicos Bosnijoje aukos. Iš 8 tūkst. sušaudytų jaunų vyrų ir berniukų ne visų palaikai dar rasti. Pernai rastus 520 aukų bosniai iškilmingai palaidojo ir raudodami reikalavo teisingumo Srebrenicos žudynių organizatoriams.

Bosniai skundžiasi, kad teisingumas žudikams vėluoja. Vienas jų – R. Mladičius. Ilgą laiką slapstęsis, pernai suimtas įtariamas karo nusikaltėlis irgi skundžiasi, nors gyvena geriau, nei dauguma jo aukų artimųjų.

Tarptautinio baudžiamojo teismo sulaikymo centre Scheveningene R.Mladičius laikomas jau maždaug metus ir suspėjo čia apsiprasti. Jis nesijaučia vienišas, mat Scheveningeno kalėjimas yra laikina pastogė vieniems garsiausių karo nusikaltimais įtariamų asmenų.

Be to, už tūkstančių žmonių nužudymą, kankinimą ir išvarymą iš namų kaltinamas R.Mladičius tikrai neturėtų skųstis – jis laikomas itin geromis sąlygomis pagarsėjusiame kalėjime.

Bendražygiai tik prasilenkia?

Prieš R. Mladičiui atvykstant į Scheveningeną buvo kalbama, kad čia jo nekantriai laukia buvęs bendražygis Radovanas Karadžičius. Esą jis net turėjo pasitikti atvykstantį naują kalinį.

Tačiau iš tiesų įtariamieji galimybių iki valiai pabendrauti neturi. Jų vienutės yra skirtingose pastato dalyse, todėl R.Mladičius ir R. Karadžičius prasilenkia tik koridoriuose.

Anot R. Karadžičiaus advokato, jo klientas norėtų daugiau laiko praleisti su buvusiu bendražygiu.

Jis esą galėtų pasidalyti patarimais, kaip apsiprasti su gyvenimu sulaikymo centre. Regis, kas gi čia tokio sunkaus?

Kaliniai Scheveningene gali bendrauti, tačiau jiems draudžiama kalbėtis opiomis temomis.

Pavyzdžiui, apie politiką kaip masonų ložėje – nė žodžio. Apie savo bylas prasitarti taip pat nevalia. Bet atrodo, kad tokios taisyklės įtariamiesiems tik palengvina gyvenimą.

Ne vienas liudininkas pasakoja istorijas, kaip sulaikymo centre draugiškai bendrauja anksčiau nesutaikomais priešais laikyti asmenys – serbai, bosniai, kroatai. Pavyzdžiui, žiaurius nusikaltimus buvusioje Jugoslavijoje vykdę vyrai dabar laimingi gyvena kartu.

Priešui skolino drabužius

Anot jau išteisinto buvusio Bosnijos musulmonų generolo Sefero Halilovičiaus, buvę priešai per religines šventes net keičiasi dovanomis, dalijasi drabužiais, skaito, mainosi knygomis ir diskutuoja apie jas, ruošia vieni kitiems valgį.

Net kai sulaikytieji žaidžia futbolą, tinklinį ar krepšinį, priešingai nei prieš kelis dešimtmečius, čia nekvepia ir net nėra jokio skirstymo į komandas pagal etnines grupes.

„Karas mus išskyrė, o Haga vėl suvedė”, – rašė ketverius metus Scheveningeno sulaikymo centre praleidęs S. Halilovičius.

Taip pat išteisintas buvęs Makedonijos vidaus reikalų ministras Ljube Boškovskis prisiminė, kaip 2005 metais į kalėjimą atvykusiam kroatų generolui Ante Gotovinai buvo šalta. Nenuostabu – jis vilkintis vasariškais drabužiais buvo areštuotas Kanarų salose.

A. Gotovina vėliau buvo nuteistas 24 metų kalėjimo bausme dėl nusikaltimų, padarytų serbus vejant iš Kroatijos. Tačiau tai nesutrukdė serbui S.Miloševičiui tąkart savo sušalusiam nesutaikomam priešui be didelių problemų paskolinti megztinio.

Buvusio Makedonijos vidaus reikalų ministro teigimu, ryšys tarp Scheveningeno kalinių užsimezga gaminant valgį, per meną, poeziją.

„Daug kalbėdavome apie mūsų mažas vienutes. Keitėmės receptais”, – aiškino L. Boškovskis.

Ekspertai pabrėžia, kad kaliniai Scheveningene neatsitiktinai suvienijami panašios aplinkos ir gyvenimo sąlygų. Mat juos tyčia stengiamasi apgyvendinti maišant tautybes, kad nesiformuotų grupuotės ar nebūtų mezgami savotiški sąmokslai.

„Čia niekada nebuvo jokios etninės, religinės ar tautinės įtampos. Žmonės gali prašytis atskiriami, tačiau taip nutinka tik tada, kai bendravimas su kitais gali pakenkti jų įrodymams, teismo procedūroms”, – prieš metus aiškino Jungtinių Tautų atstovas.

Už grotų pradėjo tapyti

Be bendravimo, Scheveningene įtariamieji gali naudotis didžiule biblioteka. Čia yra ir treneris, padedantis sulaikytiesiems mankštintis sporto salėje. Susigrumti vieniems su kitais galima teniso ir krepšinio aikštelėse ar žaisti stalo futbolą.

Savo kūrybines idėjas galima išlieti meno kambariuose – skambinti pianinu arba gitara.

Taip pat galima piešti. Skirtas specialus terapijos kambarys – išdėliota piešimo priemonių, popieriaus, o ko pritrūksta, tereikia paprašyti – bus pristatyta. Juolab kad menininkų netrūksta.

Antai L.Boškovskis yra pasakojęs, kaip būnant sulaikymo centre atsiskleidė jo meninė gyslelė.

„Prieš patekdamas į kalėjimą niekada neįsivaizdavau, kad galėčiau ką nors nupiešti.

Bet čia galite matyti daugiausia mano, Hagos mokyklos auklėtinio, darbų. Kalėjimo aplinka labai įdomi”, – duodamas interviu prieš savo paveikslus aiškino buvęs Makedonijos vidaus reikalų ministras, kaltintas albanų žudymu.

Sulaikymo centre yra ir sutuoktinių kambarys, kuriame poros gali pasimėgauti privatumu.

Be to, kalėjimas stovi vaizdingoje pajūrio miesto Scheveningeno vietovėje.

Kalbama, kad kai kurių įtariamųjų viešbučiai gimtosiose šalyse netgi yra prastesni negu šis kalėjimas.

Dėl to, vieno kalėjimo apsaugininko teigimu, sulaikymo centras dėl sąlygiškos prabangos populiariai vadinamas Scheveningeno Hagos Hiltonu – sąsaja su garsiu „Hilton” viešbučių tinklu.

Vienutėse – visi patogumai

Žinoma, visiškos laisvės kalėjime nėra. Kaliniai savo vienutėse, kurios yra maždaug dešimties kvadratinių metrų ploto, būna užrakinti nuo 21 val. iki 7 val. 30 min. Kita vertus, tose vienutėse yra visko, ko gali prireikti, o gal net ir daugiau.

Pavyzdžiui, S. Miloševičius vienutėje laiką leisdavo klausydamasis Celine Dion įrašų.

Kiekvienoje kameroje yra tualetas, praustuvė, viengulė lova, palydovinė televizija, radijas ir telefonas, kuriuo galima susisiekti su sulaikymo centro personalu. Mobilieji telefonai čia uždrausti, tad norintys paskambinti artimiesiems turi pirkti specialias korteles.

Įtariamieji kambariuose turi ir po kompiuterį, kuriuo naudodamiesi gali dirbti prie savo bylų. Nėra galimybės tik naudotis internetu ar rašyti elektroninių laiškų ir juos gauti.

Maistą prilygino kankinimui

Rytais 7 val. 30 min. kaliniai pakeliami pusryčių. Tačiau tiekiamu maistu patenkinti toli gražu ne visi sulaikytieji.

O praėjusį lapkritį jų skundai kone pasiekė apogėjų. Vieni žiauriais nusikaltimais įtariami asmenys aiškino, kad Scheveningeno maistas beskonis, kiti jį prilygino ir kankinimo būdui.

„Mano teisės nėra pažeidžiamos, tačiau maistas pasibjaurėtinas”, – tada pareiškė Ch. Tayloras, kuris namuose buvo įpratęs prie asmeninio virėjo ruošiamų aštrių afrikietiškų valgių.

Anot Ch. Tayloro, kalėjimo valgiaraštis yra „visiškai eurocentriškas ir nepriimtinas afrikiečio skoniui”.

Todėl nebegalėdamas pakęsti neva beskonio olandų maisto, Ch. Tayloras Scheveningeno kalėjime įkūrė virėjų klubą. Pasirodo, tai irgi galima.

Dar vienas garsus Scheveningeno kalinys, negailintis aštrių žodžių olandų virtuvei, yra kraštutinis serbų nacionalistas ir buvęs sukarintų pajėgų lyderis Vojislavas Šešeljis. Nuo 2003 metų sulaikymo centre laikomas įtariamasis ne kartą per savo bylos teismo posėdžius skundėsi kalėjimo maistu.

„Kasdienis kankinimas. Net kiaulės prie jo neitų”, – apie valgius atsiliepė karo nusikaltimais ir nusikaltimais žmoniškumui įtariamas V. Šešeljis. Jis pareikalavo maisto, „tinkančio žmonėms”.

Tačiau tribunolo atstovai nebuvo pernelyg linkę sureikšminti tokių skundų.

Jų teigimu, įtariamiesiems patiekiami valgiai yra sveiki ir subalansuoti, paruošti pagal olandų maisto ruošimo taisykles.

O jeigu nepatinka, sulaikytiesiems leidžiama patiekalus ruošti patiems – pagal skonį ir įpročius. Reikia produktų? Prašom!

Kalėjimo parduotuvėje galima įsigyti įvairiausių prieskonių bei maisto produktų, tarp jų ir iš Balkanų regiono ar Afrikos.

Tačiau, įtariamųjų teigimu, tam reikia storos piniginės, kurią esą turi ne visi. Bet Tarptautinio baudžiamajo tribunolo buvusiai Jugoslavijai atstovai atrėžia problemos nematantys ir šiuo atveju.

„Kainos parduotuvėje nėra išpūstos ir daugybė sulaikytųjų turi pakankamai pinigų ten apsipirkti. Jie turi santaupų arba gauna pinigų iš savo šeimų ir rėmėjų”, – praėjusį rudenį tikino tribunolo atstovas.

Kaliniai turi ir daugiau skundų. Jie džiaugiasi jiems teikiamomis medikų paslaugomis, tačiau dėl kalėjimo odontologo turi priekaištų.

Pas jį esą labai sunku patekti, nes odontologas tik vienas, o laukiančiųjų sąrašas – pernelyg ilgas.

Scheveningene garsių kalinių – ne vienas

Be R.Mladičiaus, čia savo teismo baigties laukia buvęs Bosnijos serbų politinis lyderis Radovanas Karadžičius, buvęs Kongo Demokratinės Respublikos sukilėlių vadas Germainas Katanga.

Taip ir nesulaukęs bylos pabaigos čia 2006 m. mirė buvęs Jugoslavijos vadovas Slobodanas Miloševičius.

Paskutinis į Scheveningeną buvo atvežtas įtariamasis yra buvęs Dramblio Kaulo Kranto prezidentas Laurent’as Gbagbo. Jis laukia teismo dėl karo nusikaltimų, padarytų per žiaurų sukilimą, įvykusį po 2002 m. rinkimų.

Teismo sprendimo Scheveningene neseniai sulaukė nusikaltimais žmoniškumui, kuriuos įvykdė siekdamas valdyti Siera Leonės deimantų kasyklas, kaltu pripažintas Liberijos prezidentas Charlesas Tayloras.

 (BBC, „Guardian”, „The Daily Telegraph”, „Reuters”, LR)

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.