Amerikoje tebetikima, jog prezidentas B. Obama yra musulmonas

Daugiau nei trys ketvirtadaliai konservatyvių pažiūrų respublikonų rinkėjų

B. Obamos kilmė ir tikėjimas išlieka spekuliacijų objektu.<br>"Reuters"
B. Obamos kilmė ir tikėjimas išlieka spekuliacijų objektu.<br>"Reuters"
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Jul 27, 2012, 3:18 PM, atnaujinta Mar 17, 2018, 7:24 PM

„Amerikiečių, kurie sako, kad B. Obama yra musulmonas, skaičius padidėjo nuo 2008 metų ir yra panašus į buvusį 2010-aisiais“, -„Pew“ instituto tyrėjas Gregas Smithas sakė naujienų agentūrai AFP.

Nors konservatyviųjų respublikonų šalininkų, įsitikinusių, jog B. Obama yra musulmonas, skaičius 2010-2012 metais mažai keitėsi, jis buvo daugiau nei dukart didesnis, lyginant su 2008 metais, nors daugelis krikščionių ne kartą yra patvirtinę, kad prezidentas priklauso jų bendruomenei.

17 proc. iš 3 000 rinkėjų, kuriuos tyrėjai apklausė birželį ir liepą, teigė, kad B. Obama išpažįsta musulmonų tikėjimą. Lyginant su 2008 metais, tokių respondentų dalis padidėjo penkiais procentiniais punktais, o lyginant su 2010 metais - sumažėjo 3 punktais.

Šios apklausos statistinė paklaida taip pat yra 3 procentiniai punktai.

Amerikos musulmonų bendruomenės lyderiai išsakė susirūpinimą dėl kai kurių žmonių atkaklaus nenoro pripažinti B.Obamos tikrąjį tikėjimą, argumentuodami, kad šis faktas atskleidžia nerimą keliančią giluminę srovę JAV politikoje ir tikėtiną islamofobinio diskurso stiprėjimą.

„17 proc. žmonių tiki, kad Obama yra musulmonas, o tai rodo, jog Amerikoje esama daug baimės kurstymo ir politikavimo“, - sakė Musulmonų viešųjų reikalų tarybos narys Harisas Tarinas.

Tačiau jis H. Tarinas taip pat nepritaria B. Obamos pastangoms „nuolat nertis iš kailio, kad pasakytų, jog jis yra krikščionis“.

B. Obamos tėvas buvo iš Kenijos kilęs musulmonas, o prezidento vidurinis vardas yra Husseinas. Vaikystėje B. Obama kurį laiką gyveno Indonezijoje, kurioje musulmonai sudaro gyventojų daugumą.

Dėl šių priežasčių milijonai amerikiečių, ypač respublikonų šalininkų, kurių įtarimus kursto konservatyvių pažiūrų tinklaraštininkai ir radijo pokalbių laidų vedėjai, mano, kad prezidentas slapta išpažįsta musulmonų tikėjimą, rodo kelių apklausų duomenys.

„Mano krikščioniškas tikėjimas man buvo palaikanti jėga pastaruosius kelerius metus - juo labiau, kai (pirmoji šalies ponia) Michelle ir aš kartas nuo karto girdime abejones dėl mūsų tikėjimo“, - B. Obama sakė per pernai surengtus Nacionalinius maldos pusryčius - kasmetinį susitikimą, kuriame dalyvauja tūkstančiai religinių ir bendruomenių lyderių.

Tuo tarpu H. Tarinas, vadovaujantis Amerikos musulmonų teisių gynimo organizacijos Vašingtono skyriui, išreiškė viltį, kad naujausios apklausos rezultatai nepaskatins B. Obamos dar kartą pasisakyti apie savo tikėjimą.

„Tikiuosi, Obama neperžengs ribų neigdamas, kad yra musulmonas. Tai tik stiprina įsitikinimą, kad islamas gali būti naudojamas kaip priemonė apjuodinti“, - pažymėjo jis.

H. Tarinas pareiškė, kad ankstesnio prezidento respublikono George'o W.Busho administracijos buvęs valstybės sekretorius Colinas Powellas sudavė smūgį sąmokslo teorijoms apie B. Obamos tikėjimą, kai duodamas interviu televizijos NBC laidai „Meet The Press“ paklausė: „O kas, jei Obama yra (musulmonas)?“

Tik 49 proc. „Pew“ instituto apklausos respondentų teisingai nurodė, jog B. Obama yra krikščionis, o 31 proc. apklaustųjų teigė nežinantys, kokį tikėjimą išpažįsta prezidentas.

Apie 60 proc. apklaustų rinkėjų teisingai atsakė, kad būsimasis B.Obamos varžovas per lapkritį vyksiančius prezidento rinkimus - respublikonas Mittas Romney - yra mormonas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.