B. Obama kilęs iš pirmojo Amerikos juodaodžio vergo

Amerikiečių organizacija Ancestry.com, užsiimanti genealoginiais tyrimais, išnagtinėjo dabartinio JAV prezidento Baracko Obamos giminystės ryšius ir nustatė, kad jo protėvis – pirmasis afrikietis, padarytas visam gyvenimui vergu Naujajame pasaulyje, rašo newsru.com.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2012-07-31 21:28, atnaujinta 2018-03-17 16:49

B. Obamos 11 kartos protėvis - Johnas Punchas. Šis išeivis iš Afrikos 1640 m. po nesėkmingo pabėgimo iš vieno Virdžinijos dvarų buvo nubaustas vergauti visą likusį gyvenimą. Šis atvejis – pirmasis dokumentuose užfiksuotas atvejis, kai būsimojoje JAV teritorijoje žmogui visam gyvenimui suteikiamas vergo statusas.

Nustatyti J. Puncho ir B. Obamos giminystę padėjo JAV prezidento motinos Stanley Ann Dunham giminystės tyrimai. Jos giminėje mokslininkai rado afrikietiškas šaknis ir įrodymus, kad ji priklauso kažkokiai Bunchų šeimai. Ši gija, kaip mano mokslininkai, eina būtent nuo J. Puncho, tiesiog einant amžiams pavardė transformavosi.

Kaip paaiškėjo, J. Punchas, nepaisant jo nepavydėtino statuso, sukūrė šeimą su baltąja moterimi ir susilaukė su ja vaikų. Ji buvo laisva, ir tai nulėmė geresnį jos palikuonių baltųjų likimą. Kaip nustatė mokslininkai, J. Puncho ir šios baltosios moters anūkai ir proanūkiai Virdžinijoje tapo visai sėkmingais žemvaldžiais.

Tyrimo rezultatus tikrino nepriklausomi ekspertai ir patvirtino, kad B. Obamos kilmės iš J. Puncho palikuonių tikimybė gana aukšta. „Nuodugni visų dokumentinių įrodymų analizė, taip pat ir DNR mėginiai rodo, kad Jonhas Punchas – vienintelis kandidatas (į B. Obamos proproprotėvio vaidmenį)“, - pažymėjo viena iš eksperčių Elizabeth Shawn Mills.

B. Obama gimė Havajuose, kur praleido didžiąją savo vaikystės dalį. Jo motina buvo airių – škotų kilmės baltoji iš Kanzaso. B. Obamos motinos santuoka su jos tėvu truko neilgai. Po to ji antrąkart ištekėjo už indoneziečio. Su savo biologiniu tėvu, išeiviu iš Kenijos, B. Obama praktiškai niekada nebendravo – jis žuvo aviakatastrofoje 1982 m.

Prieš 2008 m. JAV prezidento rinkimus anaiptol ne paskutinis demokratų kandidato koziris buvo jo odos spalva. Buvo manoma, kad juodaodis kandidatas galės užsitikrinti visų JAV afroamerikiečių gyventojų paramą kaip kovos už vergų palikuonių teises simbolis. Tačiau jau tada buvo pastebėta, kad B. Obamai nelabai išeina žaisti šia korta, kadangi jo juodaodis tėvas buvo kilęs iš Kenijos, ir jo protėviai niekada nebuvo vergais Šiaurės Amerikos kontinente.

Dabar, artėjant lapkritį vyksiantiems rinkimams, panašu, kad B. Obamai vis dėlto pavyko atkapstyti įrodymų, kad jis susijęs su juodaodžių JAV gyventojų kančiomis.

„Du iš pačių garsiausių afroamerikiečių pasirodė susiję. Nuo Johno Puncho prasidėjo vergovės laikotarpis Amerikoje. Bet praėjus daugeliui kovos už žmogaus teises amžių, jo proanūkis tapo laisvojo pasaulio lyderiu ir amerikietiškos svajonės įsikūnijimu“, - išdidžiai skelbia Ancestry.com specialistai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.