B. Gateso užmojis - be vandens veikiantis tualetas

Kai kurie žmonės sėdi tualete vien tam, kad kiltų idėjų. Ir jų kyla. Pavyzdžiui, galima mąstyti, kaip iš naujo išrasti tualetą. Mat išradėjui turtuoliai gali nepagailėti įspūdingų sumų. Kam visa tai?

Daugiau nuotraukų (1)

"Rytai-Vakarai"

Aug 19, 2012, 8:51 PM, atnaujinta Mar 17, 2018, 7:11 AM

Tualetas su nuleidžiamu vandeniu buvo pagamintas 1775 metais ir nuo to laiko iš esmės nepasikeitė.

Bet štai „Microsoft” įkūrėjas ir filantropas Billas Gatesas siekia, kad mūsų tualetai būtų kitokie nei dabartiniai.

Vakaruose tokį tualetą noriai naudojantys žmonės dažnai net nesusimąsto, kad ši technologija kai kuriose besivystančiose šalyse sunkiai įgyvendinama, o alternatyvų jai beveik nėra.

Tad B.Gatesas nusprendė, kad laikas keisti situaciją. Billo ir Melindos Gatesų fondas praėjusiais metais paskelbė konkursą, kurio dalyviai siekia pagaminti naujovišką, technologiškai pažangų tualetą.

Jis turi veikti be vandens, elektros ir jokiu būdu neišmesti teršalų tiesiog į aplinką. Negana to, tokio tualeto išlaikymas turi būti pigus – ne daugiau kaip 5 JAV dolerio centai (apie 0,14 Lt) per dieną. Kokių tik idėjų nepasiūlė išradėjai.

Marga išradimų įvairovė

B. Gateso fondo mestą iššūkį priėmė įvairūs mokslininkai ir išradėjai iš viso pasaulio.

Šią savaitę fondo atstovai jau apžiūrėjo, ką konkurso dalyviams pavyko sukurti, ir patikusioms idėjoms skyrė tolesnį finansavimą, kad jos būtų įgyvendinamos ne tik laboratorijose, bet ir realiame gyvenime.

„Negalime būti labiau patenkinti atsaku, kurio sulaukėme”, – per išradimų parodą prisipažino „Microsoft” įkūrėjas. Žavėtis tikrai buvo kuo.

Pavyzdžiui, vienas B. Gatesui pademonstruotas tualetas naudodamas mikrobangų energiją žmonių išmatas paverčia elektra. Kitas – šlapimą naudoja vandeniui nuleisti.

Trečias pristatytas unitazas žmonių išmatas paverčia medžio anglimis.

Billo ir Melindos Gatesų fondas 100 tūkst. JAV dolerių prizą skyrė Kalifornijos technologijų institutui, kurio atstovai sukūrė uždarą, saulės energijos varomą sistemą, kuri iš naujo panaudoja vandenį ir žmonių išmatas paverčia energija.

Prizai skirti ir Jungtinės Karalystės Lafboro universiteto bei Kanados Toronto universiteto išradėjams, kurių tikslas – kad tualetai fekalijas paverstų panaudojamomis medžiagomis.

Statistika labai liūdna

Finansavimą tualeto technologijoms tobulinti B. Gatesas nusprendė skirti norėdamas prisidėti prie besivystančio pasaulio šalyse gyvenančių žmonių sveikatos gerinimo.

Apie 2,6 milijardo žmonių, arba 40 procentų pasaulio gyventojų – daugiausia Užsachario Afrikoje ir Pietų Azijoje – neturi tinkamų sanitarinių sąlygų ir yra priversti tuštintis atviroje aplinkoje.

Dėl to plinta įvairiausios ligos, jos kasmet nusineša apie 1,5 milijono jaunesnių nei penkerių metų vaikų gyvybę.

Mokslininkai įsitikinę, jog daugelio mirčių būtų galima išvengti, jei būtų įvestos tinkamos sanitarinės sąlygos, tiekiamas švarus geriamasis vanduo ir apskritai pagerintos higienos sąlygos.

Mūsų naudojami tualetai šioje situacijoje nėra išeitis, nes jiems reikia sudėtingos kanalizacijos sistemos ir per daug vandens.

Žada net revoliuciją

„Daugelis šių naujovių ne tik sukels besivystančio pasaulio sanitarinių sąlygų revoliuciją, bet ir sumažins mūsų priklausomybę nuo unitazų su nuleidžiamu vandeniu turtingose šalyse”, – antradienį prie savo fondo būstinės Sietle, kur ir demonstruojami išradimai, kalbėjo B. Gatesas.

Kol kas naujiems tualetams kurti Gatesų fondas yra skyręs 6,5 milijono JAV dolerių finansavimą.

Fondo atstovai mano, kad naujoviški tualetai gali būti pradėti naudoti po 2–4 metų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.