Vokiečius gąsdina laukais lakstančios kengūros

Ką daryti pamačius miesto viduryje kengūrą: bėgti kiek kojos neša? Gultis ant žemės sukryžiavus rankas už galvos? O gal bandyti diplomatiškai susitarti su šiais protingais sterbliniais gyvūnais?

Prie vokiečių namų netikėtai atšuoliuojančios kengūros – vis įprastesnis reiškinys.
Prie vokiečių namų netikėtai atšuoliuojančios kengūros – vis įprastesnis reiškinys.
Daugiau nuotraukų (1)

Jolita Venckutė, (specialiai „Lietuvos rytui", Berlynas)

Aug 26, 2012, 3:32 PM, atnaujinta Mar 17, 2018, 3:41 AM

Atsakymą į šį klausimą verta rasti kiekvienam, važiuojančiam į Vokietiją.

Neseniai iš zoologijos sodo „Hochwildschutz Park” netoli Frankfurto į laisvę pabėgo trys kengūros Mickas, Skippy ir Jackas. Pabėgimas buvo gerai organizuotas: trijulė paspruko pro požeminį tunelį po tvora, kurį išrausė pabėgimo bendrininkai šernas ir lapė, gyvenantys miške prie zoologijos sodo.

Skamba kaip animacinio filmo „Madagaskaras 3” reklama? Šioje juostoje liūtas Aleksas, zebras Martis, žirafa Melmanas ir hipopotamė Glorija vis dar puoselėja viltį grįžti į Niujorko zoologijos sodą. Jiems tenka kirsti Europą, kur ketvertukas prisideda prie keliaujančio cirko ant ratų.

Vis dėlto tai nebuvo jokia reklama ar viešųjų ryšių akcija.

Pastaruoju metu iš įvairių Vokietijos zoologijos sodų pabėgo tiek daug sterblinių gyvūnų, kad kelių policijai verta pagalvoti apie specialų kelio ženklą „Atsargiai, kengūra” – kaip Australijoje.

Pavojingos, kai ginasi

Iš zoologijos sodo netoli Frankfurto pabėgusias kengūras sugauti padėjo pastabūs vairuotojai – iš pradžių Skippy ir Jacką, o vėliau ir Micką. Bet vokiečiai jau juokauja, kad laukti naujo kengūrų pabėgimo ilgai neteks.

Kovo pabaigoje Cėveno mieste netoli Liuneburgo vienas vairuotojas pastebėjo pakelėje tupintį Norbertą – stambią, maždaug 1,80 metro ūgio ir 90 kg sveriančią raudonąją kengūrą, pasprukusią iš netoliese esančio cirko.

Policijos pareigūnai, kuriems vairuotojas paskambino 6 val. ryto, iš pradžių nepatikėjo, bet jau netrukus ėmė sekti egzotinį gyvūną. Kengūrą pavyko sučiupti tik miesto centre, padedant trims cirko darbuotojams.

„Tokia stambi kengūra gali gerokai užtvoti”, – pripažino pareigūnai po dramatiškos akcijos. Mat kengūros, nors ir neagresyvūs žolėdžiai gyvūnai, pasirodo, labai stiprios, kai tenka gintis.

Pranešimais iš pradžių netiki

Štai kito kengūriuko, Bernhardo, birželio 19 d. pabėgusio iš namų Liudersfeldo apylinkėse, gyvenimas laisvėje baigėsi tragiškai.

Kengūrą sučiupę policijos pareigūnai, kuriuos irgi iškvietė vairuotojas, tespėjo ją nufotografuoti, nes ji kaipmat pabėgo.

Po savaitės klajonių po Vokietiją Bernhardą, pritūpusį ant geležinkelio bėgių netoli Hanoverio, pervažiavo traukinys.

Kengūroms Wickie ir Urmel, gegužę pasprukusioms iš Serengečio parko Hodenhagene, netoli Liuneburgo, pasisekė labiau – po kelių savaičių gastrolių jos buvo sugautos gyvos ir sveikos.

„Laimė, kad joms nieko neatsitiko, – dydžiu šios kengūros mažai atsilieka nuo stirnų, galėjo kas nors ir supainioti”, – perspėjo tada Švarmšteto policijos pareigūnai. Jiems su sterbliniais gyvūnais tenka susidurti vis dažniau, mat kengūras vokiečiai augina savo namuose. Štai radusi skylę tvoroje kengūra neseniai pabėgo iš Ervitės miestelyje aplink namą įkurto privataus zoologijos sodo.

Važiuodamas pro šalį vairuotojas, pamatęs gyvūną, 7 val. ryto skabantį žolę kelkraštyje, paskambino policijai.

Bet iš pradžių pareigūnai net nenorėjo priimti pranešimo.

Policija vis dėlto pasiuntė pareigūnus patikrinti, ar kengūra netrukdo eismui. Jie atsargiai įstūmė gyvūną į aptvertą vieno gyventojo sodą, iš kurio jį vėliau atsiėmė privataus zoologijos sodo šeimininkė.

Sulaukia daugiau lankytojų

Kengūra, pasprukusi iš Limbacho-Oberfonos zoologijos sodo Rytų Vokietijoje, ne juokais išgąsdino Karsteną Quellmalzą.

„Apie pusę vienuolikos vakaro terasoje ėmė garsiai bildėti.

Pamaniau, kad plėšikai, gal net ginkluoti, braunasi į namus, todėl pasikviečiau kaimyną padėti sučiupti nenaudėlio”, – pasakojo vyras. Pasišviesdami kišeniniais žibintuvėliais vyrai apieškojo visą sklypą ir nepatikėjo savo akimis pamatę ne ginkluotą plėšiką, o išsigandusį kengūriuką.

„Iš pradžių nežinojome, ką su juo daryti, bet paskui uždarėme sodo vartus ir iškvietėme policiją. Ji, atrodo, jau laukė skambučio ir kitą rytą išsivežė gyvūną”, – pasakojo 45 metų K.Quellmalzas.

Kengūriukas ir jo brolis pasinaudojo proga pabėgti, kai per audrą prie kengūrų aptvaro nuvirtęs medis atvėrė gyvūnams kelią į laisvę.

„Rytą pamatėme, kad mūsų abiejų kengūrų Skippy ir Tippy nebėra. Labai sunerimome – gerai, kad viskas laimingai baigėsi,” – džiaugėsi zoologijos sodo direktorius Uwe Dempewolfas. Vis dėlto pabėgimas nei kengūroms, nei zoologijos sodo įvaizdžiui nepakenkė. Priešingai.

„Mūsų kengūriukai tapo televizijos laidos herojais, dabar sulaukiame daugiau lankytojų ir kiekvienas klausia, kur aptvaras su Skippy ir Tippy”, – juokėsi zoologijos sodo direktorius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.