Nauja Irako aistra – vakarietiškas maistas

Irako sostinės gyventojus vis dar kankina išpuolių baimė. Tačiau noras išeiti į miestą pavalgyti nenugalimas. Ypač kai gali paragauti vis populiarėjančio vakarietiško maisto. Ar dėl jo verta rizikuoti?

Irakiečiai plūsta į vakarietiškus greitojo maisto tinklus kopijuojančius restoranus, mat tai yra nauja ir skatina įvairovę.<br>AP
Irakiečiai plūsta į vakarietiškus greitojo maisto tinklus kopijuojančius restoranus, mat tai yra nauja ir skatina įvairovę.<br>AP
Daugiau nuotraukų (1)

"Rytai-Vakarai"

Sep 2, 2012, 2:03 PM, atnaujinta Mar 17, 2018, 12:19 AM

Kai kuriems irakiečiams gerokai nusibodo jų tradicinė virtuvė. Jie noriai renkasi ne, pavyzdžiui, tradicinius ėriukų kebabus ar karpį, o Vakaruose pamėgtas picas, mėsainius, dešrainius, traškius amerikietiškos skrudintos vištienos gabaliukus ar pieno kokteilius, rašo „Lietuvos rytas“ pagal agentūros AP informaciją.

Tad sostinėje Bagdade dygsta vis daugiau amerikietiško stiliaus restoranų, kuriuose mielai lankosi vietos gyventojai.

Ši mada rodo, jog irakiečiai, nepaisydami ilgai kęsto smurto ir vis dar pernelyg dažnai pasitaikančių išpuolių, yra pasiruošę judėti į priekį ir mėgautis paprastais malonumais. O jeigu yra paklausa, turi būti ir pasiūla.

Tradicinis maistas įgriso?

Tiesa, naujus vėjus į irakiečių virtuvę atpūtė ne dideli tarptautiniai restoranų tinklai, o vietos verslininkai ir kaimyninių valstybių investuotojai. Jie Iraką laiko nepanaudota rinka.

Čia konkurencija nedidelė, o galimas uždarbis – nemažas.

Juo labiau kad vis daugiau šios valstybės gyventojų išties smalsūs ir vis dažniau ryžtasi pabandyti ką nors nauja.

„Mums iki gyvo kaulo įgriso tradicinis maistas”, – Bagdade atidarytame naujame restorane valgydamas picą prisipažino valstybės tarnautojas Osama al-Ani.

Viena naujausių Irako sostinėje atidarytų maitinimo įstaigų – restoranas, kuris pavadintas „Chili House”. Tarp užkandžių čia siūloma Cezario salotų ar „Big Mouth Chizzila” mėsainių.

Restoranas yra įsikūręs prabangiame miesto Džadirijos (Jadiriyah) rajone ir yra siejamas su JAV restoranų tinklu „Lee’s Famous Recipe Chicken”, kurį į Iraką atvedė kompanija „Kurdistan Bridge”.

Pastarosios vadovas Azadas al-Hadadas teigia, kad maitinimo įstaigas nuspręsta atidaryti dėl paprastos priežasties: Irake iki šiol nebuvo įmanoma rasti skanios skrudintos vištienos ir mėsainių. Nebent amerikiečių karių bazėse.

Todėl daugelis gyventojų niekada neturėjo galimybės lankytis tokiose vietose – restoranai buvo įkurti už daugybės patikros punktų, itin saugomose teritorijose.

Bet JAV pajėgos iš Irako jau senokai išvestos, o amerikietišką maistą pamėgę irakiečiai turėjo suktis patys. Apsukrūs verslininkai greitai rado išeitį – jei nerandi norimo maisto, kurk savo restoraną ir leisk mėgautis kitiems.

Būtent taip ir padarė A. al-Hadadas, kuris su verslo partneriais per artimiausius šešis mėnesius šalyje ketina atidaryti dar keletą restoranų.

Niekas nekreipia dėmesio, kad jų pavadinimai – garsių tinklų kopijos. Pavyzdžiui, „Burger King” čia virto „Burger Friends”.

„Visi mėgsta valgyti ir puoštis. Tai sujungia žmones. Lankytojai mums sako: „Mums atrodo, tarsi būtume išvykę iš Bagdado. Ir dėl to jaučiame pasitenkinimą”, – pasakojo A. al-Hadadas.

Opi problema: gauti kečupo

Badgado Mansouro rajonas yra greitojo maisto restoranų širdis. Nemažai čia veikiančių maitinimo įstaigų neseniai papildė dar viena, pavadinimu „Burger Joint”.

Įstaigos klientai mėgaujasi mėsainiais ir pieno kokteiliais stilingoje aplinkoje – akmeninės sienos, plokščiaekraniai televizoriai ir vakarietiška muzika, pavyzdžiui, Franco Sinatros dainos.

Restoranas priklauso kompanijai „VQ Investment Group”, veikiančiai Jungtiniuose Arabų Emyratuose ir Irake. Ne vieną restoraną pastarojoje šalyje jau turinčios bendrovės atstovai tikina, kad verslas kol kas einasi gerai.

Tačiau iššūkių taip pat jiems netrūksta. Pavyzdžiui, „Burger Joint” darbuotojai turėjo atsisakyti planšetinių kompiuterių, kuriuos iš pradžių naudojo priimdami užsakymus. Taip teko pasielgti dėl to, kad nuolat dingdavo internetas – viena kasdienių Irako problemų.

Restoranų darbuotojams taip pat nemenkas iššūkis yra gauti patiekaluose naudojamo kompanijos „Heinz” kečupo ir žaliųjų salotų, kurių reikia ištisus metus.

Tenka atremti medikų, pernelyg nesužavėtų naujais irakiečių pomėgiais, kritiką. Jie įspėja, kad dėl amerikietiškų restoranų vaikai priaugs per daug svorio. Tačiau tuo pat metu medikai pripažįsta, kad yra ir vakarietiškų maitinimo įstaigų mados privalumų.

„Su šeimomis sėdėdami ramioje, švarioje ir sąlygiškai madingoje vietoje, atitrūkę nuo įprasto Irako miestų chaoso, žmonės gali gauti psichologinės naudos”, – pripažino Bagdado valstybinės ligoninės gydytojas Sarmadas Hamidas.

Konkurentų nesibaimina

Į Bagdadą atėjusioms naujovėms pernelyg nesipriešina ir tradicinių irakiečių restoranų savininkai. Žuvų patiekalus, ypač tradicinį karpį, ruošiančio restorano „Al-Mahar” savininkas Ali Issa sako, kad kiekvienoje pasaulio šalyje yra mėsainių ar skrudintos vištienos restoranų. Tad kodėl jų neturėtų būti Irake?

Be to, A. Issa ir jo šeima patys labai mėgsta skrudintos vištienos gabaliukus, kuriuos irakiečiai vadina tiesiog „Kentukiu”.

Toks pavadinimas skrudintai vištienai duotas nuo ją ruošiančio populiaraus amerikiečių restoranų tinklo „Kentucky Fried Chicken” pavadinimo. Nors kaimyniniame Kuveite apsukruoliai verslininkai arabus tikina, kad tinklo pavadinimas „Kuwaiti Fried Chicken”, irakiečiai pripažįsta originalųjį, amerikietišką variantą.

„Kartais reikia „Kentukio”. Ne tik žuvies, žuvies, žuvies”, – įsitikinęs A. Issa.

Irakiečiai ryžtasi rizikuoti

Vis dėlto visi naujų Bagdado maitinimo įstaigų privalumai ir trūkumai nublanksta prieš išpuolių grėsmę. Ji aktuali ir restoranų lankytojams. Tai dar kartą patvirtino rugpjūčio 16-osios atakos, per kurias žuvo daugiau nei 100 žmonių. Išpuolių organizatoriai tą dieną taikiniais buvo pasirinkę ir kavines bei restoranus. Ypač – vakarietiško maisto.

Bet irakiečiai tikina, kad verta rizikuoti dėl galimybės atsipalaiduoti ir pavalgyti tvarkingoje aplinkoje. Restoranai jiems – judėjimo į priekį simbolis.

„Tai sukuria jausmą, kad šalis eina tinkamu keliu”, – sakė chemijos inžinerijos specialistas Wameedas Fawzi, kartu su žmona Samara besimėgaujantis minėto „Lee’s Famous Recipe Chicken” maistu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.