Veneciją puošia ir spalvoti balandžiai

Visi gyvuliai yra lygūs, bet kai kurie lygesni už kitus. Šią anglų rašytojo George’o Orwello frazę patvirtino Venecijos balandžiai.

Menininkų sumanymu nudažyti balandžius piktinasi gamtosaugininkai.<br>„Lietuvos rytas“
Menininkų sumanymu nudažyti balandžius piktinasi gamtosaugininkai.<br>„Lietuvos rytas“
Daugiau nuotraukų (1)

Daiva Lapėnaitė („Rytai-Vakarai“)

Sep 9, 2012, 10:30 AM, atnaujinta Mar 16, 2018, 9:16 PM

Vandens kanalų išraižytame mieste atsirado raudonų, mėlynų, geltonų, žalių sparnuočių. Oro užterštumas ar kokia nors genetinė mutacija čia niekuo dėti. Balandžius tokiais pavertė tryliktą kartą Venecijoje vykstančioje tarptautinėje architektūros bienalėje dalyvaujantys menininkai.

Šveicaras Julianas Charriere’as ir jau ne viena provokacija spėjęs pagarsėti vokiečių fotografas Julius von Bismarckas apie pusšimtį balandžių prisiviliojo ant Venecijos stogų pastatytomis gaudyklėmis ir nupurškė juos maistiniais dažais.

„Kai kurie balandžiai yra lygesni už kitus”, – spalvotų balandžių akciją pristatė menininkai. Nudažyti balandžiai sulaukė vaikų ovacijų ir turistų dėmesio, tačiau sukėlė gyvūnų teisių saugotojų įtūžį.

„Nors ir suprantame menininkų motyvus, negalime leisti, kad balandžiai būtų niekinami. Toks paukščių išnaudojimas yra morališkai žalingas. Gyvūnai ne pirmą kartą išnaudojami dėl reklamos ir pelno”, – municipalinei policijai bei savivaldybei nusiųstame skunde piktinosi viena didžiausių Italijos gyvūnų teisių asociacijų „Lav”.

„Balandžiai yra neatsiejama urbanistinės architektūros dalis, bet nei miestiečiai, nei valdžia jiems neskiria tinkamo dėmesio”, – taip į kaltinimus atsakė J. Charriere’as.

Atvirkščiai, gyventojai ir paminklų restauratoriai juos keikia, biurokratai draudžia lesinti, vilų savininkai baido elektros laidais. Vieninteliai negailintys jiems dėmesio – laidynėmis ginkluoti vaikėzai.

O juk kiekvienas balandis turi savo identitetą. Menininkai teigia, kad lygesni už kitus balandžiai taps lygūs su kitais per porą mėnesių – tiek ant plunksnų turėtų laikytis dažai.

Tačiau ornitologai nėra tikri, ar tokia menininkų saviraiška nepadarys paukščiams žalos, nes kiti balandžiai su spalvotaisiais galbūt nesiporuos.

Nudažyti balandžiai nėra pirmieji architektūros bienalės dėmesio centre atsiduriantys gyvūnai. Prieš pusę amžiaus inauguracijos ceremonijoje vienas menininkas tarp publikos paleido kelias dešimtis pelių.

1970 m. Argentinos paviljone menininkas Luisas Fernando Beneditas pristatė 4 tūkstančių gyvų bičių, musių, žiogų, sraigių ir žuvyčių instaliaciją.

Prieš keturiasdešimt metų belgų menininkų grupė „Mass Moving” bienalės proga paleido į dangų dešimt tūkstančių kopūstinių drugelių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.