Meteorito krateryje Rusijoje – trilijonai karatų deimantų

Rusijos mokslininkai beveik 100 km pločio asteroido krateryje aptiko deimantų atsargas, kurių pakaktų patenkinti viso pasaulio rinkai artimiausius 3 tūkstančius metų. Kalbama apie trilijonus karatų, tvirtina mokslininkai. Šios atsargos yra 10 kartų didesnės už viso pasaulio deimantų atsargas. Kremlius deimantų kraterį atrado dar aštuntajame dešimtmetyje, bet iki šiol tai buvo laikoma paslaptyje. Deimantai iš Rytų Sibire esančio Popigajaus kraterio du kartus kietesni už įprastus. Jie idealiai tinka gaminti ypatingo tikslumo reikalaujančius mokslo ir technikos prietaisus, rašo „Daily Mail“.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Sep 18, 2012, 5:28 PM, atnaujinta Mar 16, 2018, 5:15 PM

Trilijonai karatų deimantų guli 35 mln. metų senumo meteorito krateryje Sibire. Kremlius apie šiuos milžiniškus rezervus žino nuo 1970-ųjų, bet laikė tai paslaptyje. Taip daryta todėl, kad tuomet Sovietų Sąjungoje buvo vystoma - ir, beje, sėkmingai - dirbtinių deimantų pramonė. Tačiau valdžia pagaliau davė leidimą mokslininkams iš šalia esančio Novosibirsko geologijos ir minerologijos instituto pakelti paslapties šydą ir savaitgalį supažindinti žurnalistus su krateryje paslėptais deimantais.

Oficiali Rusijos naujienų agentūra ITAR-TASS pranešė, kad Popigajaus kraterio deimantai dukart tvirtesni už įprastus brangakmenius ir dėl to idealiai tinka naudoti pramonės ir mokslo tikslams.

Pasak instituto direktoriaus Nikolajaus Pochilenko, žinios apie naują deimantų šaltinį gali smarkiai sukrėsti brangakmenių rinką.

„Ypač kietų deimantų Popigajaus kraterio uolienose yra dešimt kartų daugiau nei visi žinomi pasaulio rezervai, - sakė jis. - Mes kalbame apie trilijonus karatų. Palyginimui, šiuo metu žinomi rezervai Jakutijoje siekia milijardą karatų.“

Popigajaus deimantai priskiriami prie vadinamųjų „impact diamonds“ - jie susidaro, kai toks objektas, kaip meteoritas, nukrenta į esamą deimantų telkinį. Tai jiems suteikia neįprastų abrazyvinių savybių.

Deimantų gamybos Rusijoje viršūnė buvo pasiekta 2007 m. - tada jos pelnas pasiekė 1,35 mlrd. JAV dolerių. 98 proc. Rusijos deimantų buvo eksportuoti į Belgiją, Izraelį, Pietryčių Aziją ir JAV.

2009 m. pabaigoje deimantų gamyba krito neįprastai žemai – tai sutapo su ekonomine krize JAV.

Dabar rinkos atsigauna – manoma, kad būtent tai ir yra priežastis, kodėl Rusija nusprendė atskleisti savo paslaptį būtent dabar.

Kai kurie Rusijos tinklaraštininkai, reaguodami į sensacingą naujieną, juokais iškėlė šūkį: "Okupuok Popigajų" ("Okupai Popigai").

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.