Turčius S. Berlusconi į politikos areną grįžta kruiziniu laivu

Perdėtos aistros gražioms moterims ir finansų krizės iš premjero posto išstumtas 75 metų Silvio Berlusconi tylėjo neįprastai ilgai – beveik metus. Bet ar ilgai truks tokia tyla?

Šiuo kompanijos „MSC Crociere” milžinu S.Berlusconi plukdė savo ištikimiausius rėmėjus ir juos intrigavo užuominomis apie sugrįžimą į viešumą.<br>„Lietuvos rytas“
Šiuo kompanijos „MSC Crociere” milžinu S.Berlusconi plukdė savo ištikimiausius rėmėjus ir juos intrigavo užuominomis apie sugrįžimą į viešumą.<br>„Lietuvos rytas“
Daugiau nuotraukų (1)

Daiva Lapėnaitė („Rytai-Vakarai“)

Sep 23, 2012, 11:13 PM, atnaujinta Mar 16, 2018, 3:15 PM

Premjero rezidenciją Romoje pernai lapkričio mėnesį S. Berlusconi paliko lydimas švilpimų. Nuo tada jis viešumoje pasirodė vos porą kartų.

Dabar įdegęs ir trykštantis optimizmu buvęs premjeras grįžta į politinę areną. Tačiau ne kaip paprasti mirtingieji, bet jam būdingu pompastišku stiliumi.

Prieš keturis mėnesius nuleistas į vandenį 330 metrų ilgio, 37 metrų pločio, aštuoniolikos aukštų kruizinis laivas „Divina” (išvertus iš italų k. „Dieviškoji”) – naujausias kompanijos „MSC Crociere” pasididžiavimas.

Aktorės Sophios Loren ir dolce vita (saldaus gyvenimo) laikų elegancijos įkvėptas laivas pribloškia ir nuolatinį kruizinių laivų keleivį.

Modernios erdvės, „Swarovski” kristalais nusėti laiptai, su jūra tarsi susiliejantis baseinas, Brodvėjui nenusileidžiantis teatras. Tokią areną pakilti iš pelenų pasirinko S. Berlusconi.

Grįžo į kruizinio laivo sceną

Milijonierius neslėpė, kad kruiziniams laivams jaučia ypač šiltus jausmus, nes pirmuosius pinigus pragyvenimui užsidirbo dainuodamas kruiziniame laive.

Praėjus pusei amžiaus jis grįžo į kruizinio laivo teatro sceną. Tačiau šį kartą prie fortepijono nesėdo ir dainomis keleivių nelinksmino.

S. Berlusconi patogiai įsitaisė minkštame fotelyje ir su jam palankaus dienraščio „Il Giornale” vyriausiuoju redaktoriumi Alessandro Sallusti bei 400 ištikimų dienraščio prenumeratorių dalijosi mintimis apie dabartinę šalies situaciją ir paliegusios ekonomikos gydymo receptais.

Vilioja pažadais ir lipšnumu

„Būtina sumažinti mokesčius, kitaip Italija neišbris ir recesijos balos”, – pareiškė S.Berlusconi.

„Taigi mokesčiai išaugo ne per pastaruosius mėnesius, jie augo kelerius metus.” O pastaruosius dešimt metų su trumpa poros metų pertrauka valdžioje buvo ne kas kitas, o S. Berlusconi”, – atšovė oponentai.

Bet patyręs politikas žino, kaip išvengti neparankių klausimų ir kaltinimų, – pažadais.

„Jei grįšiu į valdžią, iškart panaikinsiu nekilnojamojo turto mokestį pirmajam būstui, nes namai yra pamatai, ant kurių kiekviena šeima turi teisę statyti savo ateities saugumą”, – žadėjo buvęs premjeras.

Prieš dvidešimt metų kairiųjų įvestą nekilnojamojo turto mokestį, kuris subyrėdavo į savivaldybių kišenes, S. Berlusconi vyriausybė panaikino 2008 metais.

Tačiau premjero vairą į savo rankas perėmęs ekonomikos profesorius Mario Monti šiemet mokestį grąžino biudžeto skylėms skubiai užlopyti.

Įdomu, jog prieš ketverius metus būtent šis S. Berlusconi pažadas panaikinti nekilnojamojo turto mokestį buvo pagrindinė jo rinkimų kampanijos kolona, nulėmusi jam pergalę. Ar ta pati taktika pasiteisins ir dabar, paaiškės laikui bėgant.

„Atėjau čia kalbėti, nes žinojau, kad rasiu laisve ir demokratija tikinčių bendraminčių”, – publikai komplimentų negailėjo S. Berlusconi.

Išlieka ir paslaptingas

Iš Venecijos uosto Italijos šiaurėje į Bario uostą pietuose plaukiančiame kruiziniame laive Berlusconi šou vyko visą vakarą.

Daugiau nei dvi valandas buvęs premjeras su gerbėjais dalijosi ne tiktai politiniais planais, bet ir prisiminimais apie pirmuosius žingsnius versle bei kone dvidešimt metų politikoje, pasakojo anekdotus. Įsiaudrinusi publika tai susigraudindavo, tai leipdavo juokais ir negailėjo plojimų.

Norinčių buvusiam premjerui paspausti ranką, palinkėti sėkmės ir kartu nusifotografuoti eilė nemažėjo ir per vakarienę laivo restorane.

Vis dėlto ar oficialiai sugrįš į politinę areną ir kada, S. Berlusconi neatskleidė. Intriga turi būti išlaikyta iki galo, kad į politinę areną S. Berlusconi grįžtų su trenksmu.

Artimiausi politiniai bendražygiai neabejodami teigia, kad jau 2013-ųjų rinkimuose jis kandidatuos į premjero postą.

„Aš niekada nesitraukiau iš politikos, visus šiuos mėnesius nuo septintos valandos ryto iki antros nakties dirbau politikoje. Mano ateitis priklausys nuo naujo rinkimų įstatymo.

Jis parodys, koks vaidmuo teks S.Berlusconi, kuris vis dar jaučia atsakomybės naštą neatiduoti tėvynės, mylimos šalies į kairiųjų rankas”, – jūra plukdomus gerbėjus patikino S.Berlusconi.

S. Berlusconi – spalvingas politikos virtuozas

* Silvio Berlusconi gimė 1936 m. rugsėjo 29-ąją Milane, vidurinės klasės šeimoje, kurioje augo trys vaikai. Baigęs teisę jis vėliau paniro į verslo pasaulį ir pirmuosius pinigus iš verslo užsidirbo statybų sektoriuje.

* Karjeros pradžioje jis pradėjo kurti tvirto, ryžtingo ir bebaimio vyro įvaizdį, o sykį pozavo su ginklu.

* 1978-aisiais S. Berlusconi įkūrė žiniasklaidos bendrovę „Fininvest”, kuri sukrovė jam turtus.

* Jis yra vienas garsiausių ir ilgiausiai dirbusių pokario Italijos ministrų pirmininkų, tris kartus – 1994–1995, 2001–2006 ir 2008–2011 metais – buvo užėmęs premjero kėdę.

* Jis vadovauja „Laisvės žmonių” politiniam judėjimui – centro dešiniųjų partijai, įkurtai 2009 m. S.Berlusconi taip pat valdo žiniasklaidos bendrovę „Mediaset” ir yra futbolo klubo „AC Milan” savininkas.

* Šiemet įtakingas žurnalas „Forbes” S. Berlusconi turtingiausių žmonių sąraše skyrė 169 vietą. Jo turtas vertinamas 5,9 mlrd. JAV dolerių.

* Per savo karjerą S. Berlusconi buvo kritikuojamas tiek politinių oponentų, tiek žiniasklaidos, kuri jam nepriklauso. Dėl politiko vaidmens bendrovėje „Mediaset”, kuri valdo televizijos kanalus, didžiuosius dienraščius bei interneto portalus, kritikai neretai jį kaltindavo autoritarizmu ir nesąžiningu elgesiu. Tačiau net ir politinė karjera neprivertė S. Berlusconi atsisakyti savo verslo.

* S. Berlusconi valdymas, ypač paskutinė jo kadencija, pasižymėjo politinių ir sekso skandalų gausa. Savo lytine potencija atvirai besididžiuojantis ir žodžio kišenėje neieškantis politikas buvo įtartas mokėjęs prostitutėms ar netgi ryšiais su mafija.

* Visus įtarimus bei kaltinimus S. Berlusconi atmesdavo kaip kairiųjų, o dažnai ir komunistų stovyklos kaltinimus.

* Sykį S. Berlusconi gyrėsi, kad 789 prokurorai domėjosi jo veikla nuo 1994-ųjų iki 2006 m. Per tą laikotarpį S.Berlusconi tikina sulaukęs 577 policijos vizitų, su juo susijusios bylos 2500 kartų nagrinėtos teismuose, teismo išlaidoms jis paklojo 174 mln. eurų.

* Tiesa, kritikai teigia, jog S. Berlusconi taip ir nebuvo nuteistas dėl jo paties iniciatyva priimtų ir jam palankių įstatymų, kurie garantavo politikui teisinę neliečiamybę arba užtikrino, kad praeities nuodėmėms būtų taikomas senaties terminas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.