Banginis žmogaus balsu uždainavo linksmą dainelę

Amerikiečių mokslininkai įrodė pasauliui, kad banginiai moka kalbėti. San Diego mokslininkai įrašė baltuoju delfinu vadinamo banginio garsus, kuriuos jis leido, bandydamas pamėgdžioti žmogaus balsą. Biologai jau ir anksčiau pasakodavo istorijas apie tai, kad jūros žinduoliai moka kalbėti beveik kaip žmogus, bet niekam nebuvo pavykę padaryti įrašo.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Oct 23, 2012, 2:32 PM, atnaujinta Mar 15, 2018, 10:23 PM

Nacionalinio jūros žinduolių fondo puslapyje nmmf.org rašoma, kad kalbantį banginį vardu Nokas atrado fondo prezidentas Samas Ridgway. Fondo darbuotojai seniai pastebėjo, kad baseine su gyvūnais sklinda garsai, tarsi du žmonės kalbėtųsi per didelį atstumą. Bet rasti būtent tą gyvūną, kuris atgamina žmogaus balsą, buvo nelengva.

Aptikti „kalbantį“ banginį padėjo atsitiktinumas. Kartą naras, plaukiojęs su baltuoju delfinu Noku, staiga išnėrė ir paklausė: „Kas liepė man išlipti?“ Mokslininkams tapo aišku, kad tai ir yra kalbantysis banginis. Pradžioje jie net nežinojo, ką daryti, tai atradus, kaip jį tyrinėti – buvo neaišku, kuriuo organu jis skleidžia žmogaus balsą primenančius garsus.

Baltasis delfinas Nokas ilgai gyveno nelaisvėje, girdėjo žmogaus balsą virš vandens ir po vandeniu, kai kalbėdavosi akvalangistai, ir išmoko skleisti garsą keletu oktavų žemesnį, nei būdinga jo rūšiai. Kad pamėgdžiotų žmones, gyvūnas pradėjo naudotis savo nosiarykle. Jo „kalba“ primena kvailiojančio vyriškio, dainuojančio linksmą dainelę, dainavimą.

Fantastikos mėgėjus S. Ridgway ramina, kad faktas, jog baltasis delfinas gali „kalbėti“ kaip žmogus, visai nereiškia, kad gyvūnai nusprendė užmegzti dialogą su žmonėmis. „Bet išlieka intriga tolesniems tyrinėjimams, kurie nustatys, ko galima pasiekti su banginiais pokalbių srityje“, - sako jis.

Eksperimentai su Noku truko tik trejus metus. Lytiškai subrendusio gyvūno balsas „lūžo“ - iš jo jau nebesigirdėjo garsų, primenančių žmogaus kalbą. Nokas nugaišo prieš keletą metų, sulaukęs 30 metų amžiaus.

Neįprasti Noko sugebėjimai buvo atskleisti dar 1984 m. Tada jo balsas buvo pradėtas įrašinėti ir tyrinėti. Pats S. Ridgway bandė paskelbti šiuos įrašus ir savo tyrimų duomenis, bet jam nepavyko to padaryti dėl finansavimo stokos. Galiausiai tyrimo rezultatai pasimetė, ir tik dabar kalbančio banginio atradėjas pasidavė kolegų įkalbinėjimams ir papasakojo apie Noką.

\Anksčiau, 1979 n., Vankuveryje buvo atrastas banginis, kuris, pasak mokslininkų, sugebėdavo ištarti savo vardą – Lagosi. Gyvūnas taip pat skleidė garsus, kurie mokslininkams priminė rusų arba vokiečių kalbą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.