Kuveito emyras pasipuikavo didžiausiu pasaulyje fejerverku (video)

Kuveito emyras šalies konstitucijos 50-mečio proga savo tautai padovanojo neužmirštamą reginį – didžiausią pasaulio istorijoje fejerverką. Guinnesso pasaulio rekordų komisija jau pripažino, kad kuveitiečiai pirmauja tarp šios rūšies renginių, rašo newsru.com.

Didžiausiam pasaulyje fejerverkui Kuveitas išleido apie 15 mln. JAV dolerių.<br>AP
Didžiausiam pasaulyje fejerverkui Kuveitas išleido apie 15 mln. JAV dolerių.<br>AP
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2012-11-12 14:01, atnaujinta 2018-03-15 12:51

Šalies sostinėje Kuveite pasižiūrėti rekordinio fejerverko susirinko dešimtys tūkstančių žmonių. „Džiaugiuosi galėdamas patvirtinti, kad buvo paleisti 77 282 fejerverkai – tai reiškia, kad šiandien buvo pasiektas jaunas rekordas“, - sakė Guinnesso pasaulio rekordų komisijos atstovas.

Konstitucija Kuveite buvo priimta 1962 m. lapkričio 11 d. Ją pačią taip pat galima laikyti savotišku rekordu, nes Kuveitas – pirmoji arabiška Persijos įlankos šalis, kurioje atsirado toks dokumentas. Apie tai po 50 metų savo pavaldiniams priminė Kuveitą valdantis šeichas Sabahas Al Ahmadas Al Jaberas Al Sabahas. Jis pabrėžė šalies valdžios ištikimybę demokratijai ir paragino puoselėti tautos vienybę šiais laikais, kai šalis patiria rimtą politinę krizę.

Grandiozinis fejerverkas pradžiugino ne visus kuveitiečius. Vietos apžvalgininkai rašo, kad šalis galėjo pinigus išleisti kitiems, svarbesniems tikslams. „Nejaugi mums reikėjo leisti 4 mln. Kuveito dinarų (apie 15 mln. JAV dolerių), kad papultume į Guinnesso rekordų knygą? Kam to reikia? Ar ne geriau būtų pakliūti į rekordų knygą už kažką išties naudingo žmonijai ir tai, kas išlieka reikšminga ilgesnį laiką – pavyzdžiui, mokslinį tyrimą, auką labdarai ar meno vystymui, ir panašiai. Aš nenoriu, kad Kuveitas patektų į Guinnesso rekordų knygą dėl tokių banalių dalykų, kaip pati ilgiausia pica ar pats didžiausias hamburgeris“, - rašė „The Kuwait Times“ apžvalgininkas.

Grandiozinį renginį kritikavo ir Kuveito opozicija, vis ryžtingiau protestuojanti prieš esamą valdžią. Nepatenkintieji Konstitucijos dieną minėjo susirinkę į masinį mitingą.

Pusę šimtmečio egzistuojanti Konstitucija Kuveite įtvirtino žmogaus teises ir tapo tikru kuveitiečių pasididžiavimu, bet neapsiėjo be ekscesų. Per šį laiką parlamentas buvo paleistas 9 kartus, o kai kurie Konstitucijos straipsniai buvo įšaldyti, todėl net 11 metų parlamentas nedirbo.

Parengė Jurgita Noreikienė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.