Honkongo mokytojai reklamuojasi ir ant autobusų

Honkonge, kaip ir visur, prekybos centruose ir ant autobusų galima išvysti plakatus, iš kurių šypsosi išvaizdūs, stilingus drabužius vilkintys vyrai ir moterys. Tačiau jie ne kino žvaigždės ar modeliai.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Nov 27, 2012, 12:39 PM, atnaujinta Mar 15, 2018, 2:20 AM

Tai populiariausi Honkongo korepetitoriai, dar vadinami korepetitorių karaliais ir karalienėmis. Jie gundo moksleivius privačiomis pamokomis žadėdami ne tik geresnes žinias, bet ir geresnius pažymius, rašo BBC.

Gera išvaizda šiems privačiai samdomiems mokytojams svarbi. Honkongo visuomenėje įžymūs korepetitoriai, pasipuošę dizainerių drabužiais ir aksesuarais, jaunuoliams yra tarsi idealai, į kurių rengiamus privačius užsiėmimus traukiama būriais.

Kai kurie tokių mokytojų tapo milijonieriais ir nuolat rodosi televizijų laidose.

Aplankai – su korepetitoriaus atvaizdu

„Jeigu nori tapti vienu geriausių korepetitorių, padės patrauklumas ir jaunystė. Moksleiviai žiūri į tavo išvaizdą“, - aiškino įžymi 26 metų anglų kalbos korepetitorė Kelly Mok, dirbanti viename didžiausių Honkongo korepetitorių centrų, pavadinimu „King's Glory Education Centre“.

K.Mok dizainerių kūriniais puošiasi ne vien fotografuodamasi reklamoms. Taip ji mėgsta atrodyti ir kasdienybėje, kai neveda pamokų.

Tačiau korepetitorė pabrėžia, kad nebūtų tokia populiari, jeigu jos privačias pamokas lankantys jaunuoliai už anglų kalbą negautų geriausių pažymių.

Panašiai mąsto ir dažnai garsiausiu Honkongo korepetitoriumi pavadinamas Richardas Engas. Buvusiam vidurinės mokyklos mokytojui mintis į korepetitorių verslą įnešti šou elementų kilo po to, kai jis padėjo tokiu būdu reklamuotis savo menininkei seseriai.

Mokykloje visi mokytojai atrodo vienodai, nėra jokio jaudulio“, - pastebėjo R.Engas.

Dabar šis mokytojas Honkonge gali džiaugtis kone roko žvaigždės populiarumu.

Moksleiviai mielai perka aplankus ar kitas kanceliarines prekes su R. Engo atvaizdu.

Papildoma paslauga – bendravimas „Facebook“

Kadangi vis daugiau jaunuolių renkasi privačias pamokas, kitos išeities neturi ir tie Honkongo moksleiviai, kuriems korepetitorių iš esmės nereikėtų.

Nenorėdami atsilikti nuo bendraamžių, jie irgi priversti papildomai mokėti už pamokas.

Tačiau R. Engas neigia, kad korepetitoriai sėja paniją. „Panika kyla dėl pačių egzaminų. Jeigu Honkonge nebūtų egzaminų, nesvarbu, ką aš sakau ar kaip aš atrodau, moksleiviai vis tiek neitų pas mane mokytis“, - tikino mokytojas.

Korepetitorių populiarumą padidino ir Honkongo egzaminų sistemoje neseniai įvykdytos permainos. Dabar vietoje kelių egzaminų laikomas vienas egzaminas.

Jį laiko septyniolikamečiai.

„Moksleiviai patiria didžiulį spaudimą, nes tai, ar įstosi į universitetą, nulemia tik vienas egzaminas. Kadangi Honkonge tiek daug korepetitorių, moksleiviai nežino, kurį rinktis. Tad jie renkasi „korepetitorius karalius“ ir „korepetitores karalienes“ ", - pastebėjo K. Mok.

Dalis moksleivių lanko tik privačias pamokas ir žiūri tokių užsiėmimų vaizdo įrašus. Tuo tarpu kiti moka ir už papildomas paslaugas – asmeninį konsultavimąsi su garsiu korepetitoriumu arba jo padėjėju socialiniame tinklalapyje „Facebook“ arba elektroniniu paštu.

Grupėse – po šimtą moksleivių

Korepetitoriai populiarūs ne tik Honkonge, bet ir kitose Azijos šalyse. Viena tokios situacijos priežasčių – ambicingi tėvai, norintys, kad jų vaikai patektų į geriausius universitetus ir geriausias vidurines mokyklas.

Tokiose visuomenėse sėkmė lyginama su gerais egzaminų rezultatais.

Anot vienos Azijos plėtros banko(APB) studijos, korepetitorių verslas Azijoje išsiplėtė ir dėl to, kad čia išaugo universitetų ir abiturientų, norinčių studijuoti aukštosiose mokyklose, skaičius.

Vienas tokios APB studijos autorių yra Honkongo universiteto profesorius Markas Bray'us. Jo teigimu, Pietų Korėjoje 90 proc. pradinės mokyklos moksleivių po mokyklos lanko privačias pamokas.

O Honkonge šiuo metu 72 proc. abiturientų mokosi pas privačiai samdomus mokytojus.

Turtingesnės Honkongo šeimos visada savo atžaloms samdydavo korepetitorius.

Tačiau privačiai dėstantys mokytojai – įžymybės moko ir ne tokių turtingų tėvų vaikus. Jie suformuoja grupes iš daugiau nei 100 moksleivių.

Korepetitoriai išpopuliarėjo Kinijoje

Korepetitorių įžymybių taip pat galima sutikti ir Tailande, Šri Lankoje, Indijoje.

Tai patvirtina Indijos Radžastano valstijos Kotos mieste korepetitorių įstaigą įkūręs Pramodas Maheshwari.

.„Mes Kotoje irgi turime korepetitorių įžymybių fenomeną“, - sakė indas.

Tačiau jis pabrėžia, kad korepetitorių paklausa didėja ne dėl mokytojų asmenybių, bet dėl „neefektyvios mokyklų sistemos“.

Kinijoje privačios korepetitorių mokyklos ėmė steigtis palyginti neseniai. Tik tada, kai šalis atsivėrė rinkos ekonomikai.

Tačiau šalyje įsteigta mokykla, pavadinimu „New Oriental Education and Technology“, jau tapo viena didžiausių visoje Azijoje.

Šiemet joje mokosi apie 2,4 milijonai studentų.

Mokyklos atstovai teigia, kad 49 miestuose mokykla iš viso turi 17600 mokytojų, o įstaigos internetinis tinklas - 7,8 milijonus vartotojų.

„New Oriental Education and Technology“ įkūrėjas Michaelis Yu - jau multimilijonierius.

Valdžia bando imtis draudimų

Tačiau auganti korepetitorių paklausa daug kam kelia nerimą. Pietų Korėjos valdžia jau kurį laiką reiškia susirūpinimą spaudimu moksleiviams. Mokytojai yra skundęsi, kad po ilgų mokymosi valandų vakarais pas privačiai samdomus mokytojus, vaikai užmiega mokykloje per pamokas.

Pietų Korėjos valdžia praėjusio amžiaus devintajame dešimtmetyje bandė uždrausti tokį privatų mokymą, tačiau nesėkmingai.

2009-aisiais Seulas priėmė sprendimą riboti valandų, kurias moksleiviai praleidžia korepetitorių centruose, skaičių. Taip siekta ne tik sumažinti vaikų patiriamą stresą, bet ir paskatinti jų kūrybingumą.

Tačiau tokio sprendimo nauda minimali. Daugybė korepetitorių vedamų užsiėminų tiesiog perkelti į virtualią erdvę.

Dabar šalies valdžia teigia, kad vienintelis būdas ką nors pakeisti – keisti pačią egzaminų kultūrą: mažinti egzaminų į universitetus skaičių ir skatinti mokymo įstaigas stojančiuosius vertinti ne tik pagal balus.

Parengė Jurgita Žilinskaitė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.