Rusiškame G. Depardieu pase – iš interneto vogta nuotrauka?

Naujametė aktoriaus Gerardo Depardieu istorija su gauta Rusijos pilietybe sukėlė nepasitenkinimo bangą tarp naujųjų jo bendrapiliečių rusų. Kai kurie Rusijos teisininkai mano, kad prezidento nurodymas suteikti aktoriui Rusijos pilietybę vertas prokuratūros dėmesio. Rusijos interneto vartotojai dūzgia, kad G. Depardieu nuotrauką pasui Rusijos federalinė migracijos tarnyba tiesiog susirado internete, rašo newsru.com.

Rusiško paso nuotraukoje G. Depardieu atrodo kaip 2007 m. nuotraukose su aktore S. Bonnaire.<br>"Google"
Rusiško paso nuotraukoje G. Depardieu atrodo kaip 2007 m. nuotraukose su aktore S. Bonnaire.<br>"Google"
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jan 10, 2013, 7:39 PM, atnaujinta Mar 13, 2018, 9:58 PM

Pažeista net išimtinė tvarka

Į stebėtiną migracijos tarnybos operatyvumą dėmesį atkreipė tie Rusijos gyventojai, kurie metų metus negali gauti Rusijos pilietybės, o čia paaiškėjo, kad dokumentus įmanoma sutvarkyti per keletą dienų, ir net naujametinės šventės tam ne kliūtis.

„Gerbiamas prezidente. Turiu jums klausimą: kokiomis Rusijos fereracijos įstatymo „Dėl pilietybės“ normomis remiantis mano šalies piliečiu tapo Gerardas Depardieu? Atsakykite man kaip teisininkas teisininkui - juk nei bendra, nei išimtinė tvarka, numatyta egzistuojančioje įstatyminėje bazėje, nesuteikia jums tokių įgaliojimų sulyginti visų Rusijos piliečių pilietines teises su „bet kuo“, apeinant taisykles, net jeigu tas „bet kas“ yra didis prancūzų aktorius“, - savo „Facebook“ puslapyje rašo advokatų kontoros „Intelekt-S“ bendrasavininkis Jevgenijus Šestakovas.

Teisininkas pažymėjo, kad prezidento nurodymą vertina kaip savivalę. Nors pilietybės klausimas yra valstybės vadovo kompetencijoje, vien prezidento valios nepakanka, kad kas nors taptų Rusijos paso savininku, aiškina J. Šestakovas.

Pagal įstatymą „Dėl pilietybės“, asmuo bendra tvarka gali pretenduoti į Rusijos pilietybę, jeigu šalyje nepertraukiamai pragyveno penkerius metus ir moka rusų kalbą.

„Asmenims, turintiems ypatingų pasiekimų kultūros srityje (G. Depardieu, manau, priklauso prie tokių), 13 straipsnyje numatytos ypatingos, supaprastintos pilietybės gavimo taisyklės. Pavyzdžiui, nėra būtina mokėti rusų kalbą. Gyvenamosios vietos cenzas taip pat sumažintas, tačiau išlieka. Tokie užsienio piliečiai privalo gyventi mūsų šalyje ne mažiau 1 metų“, - aiškina teisininkas.

Tuo tarpu Rusijos valdžios institucijos ir pačios patvirtino, kad G. Depardieu nepragyveno Rusijoje reikalingo pagal įstatymą laiko.

„Mes turime pasakyti G. Depardieu ačiū. Jis parodė, kad klausimą galima išspręsti ypatingai greitai ir lengvai. Pasirodo, nereikia bėgioti po valdininkų kabinetus ir kišti jiems pinigus už visokias pažymas“, - sako Migrantų organizacijų forumo vykdomojo komiteto pirmininkė Lidija Grafova.

Pasak aktyvistės, valdininkai savavališkai užtempia pilietybės gavimo klausimą tūkstančiams Rusijos gyventojų ir išeivių iš NVS.

Abejonės dėl paso nuotraukos

Abejonių ir įvairių gandų kyla ir dėl aktoriaus nuotraukos ant jo rusiško asmens tapatybę patvirtinančio dokumento. Įdėmiai įsižiūrėję į nuotraukas, kuriose užfiksuota, kaip aktoriui iškilmingai įteikiamas Rusijos pasas, informacinės agentūros „Politsovet“ darbuotojai atrado, kad G. Depardieu paso nuotrauka – ne pirmo šviežumo.

„Atmestinė paieška internete, tiek „Yandex“, tiek „Google“, leidžia surasti nuotraukos originalą. Joje G. Depardieu pavaizduotas kitokiame fone, bet pati nuotrauka, akivaizdu, ta pati – ir aktoriaus veido išraiška, ir jo kostiumas su šiek tiek pasislinkusiu į šoną kaklaraiščiu“, - rašo leidinys. „Politsovet“ duomenimis, nuotrauka, panaudota pase, daryta 2007 m, ir joje šalia naujai iškepti Rusijos piliečio užfiksuota aktorė Sandrine Bonnaire.

„Gerardas Depardieu greičiausiai iš viso nesifotografavo savo rusiškam pasui, o darbuotojai, darę jam dokumentą, galėjo paimti nuotrauką iš interneto“, - rašo „Politsovet“.

Migracijos tarnyba ginasi, kad net jeigu nuotrauka iš tiesų buvo paimta iš interneto, ji buvo parinkta ir apdorota teisingai. „Nuotrauka G. Depardieu pase atitinka nustatytus standartus“, - komentavo tarnybos atstovas.

Parengė Jurgita Noreikienė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.