Brangiausi pasaulyje ananasai auga Didžiojoje Britanijoje

Kaip žinia, ananasas – tai tropinių šalių vaisius, todėl jį auginti lietingoje ir saulės stokojančioje Didžiojoje Britanijoje gali atrodyti kiek keistoka. Dar labiau netikėta vaisiaus kaina. Kiekvienas iš aštuonių šiais metais Kornvalio grafystės Heligano soduose užderėjusių ananasų kainuoja po 10 tūkstančių svarų sterlingų.

Daugiau nuotraukų (1)

Miglė Šeikytė

Jan 17, 2013, 1:46 PM, atnaujinta Mar 13, 2018, 6:46 PM

Tokią šių vaisių vertę lemia ypatingos jų veisimo sąlygos, o tiksliau – senieji dar karalienės Viktorijos laikus menantys sodininkystės metodai.

Tropines ir ananasams augti palankias sąlygas čia padeda sukurti ne elektriniai šildytuvai, bet arklių mėšlas. Kelis kartus per metus šiltnamiai yra kruopščiai padengiami šviežiomis gyvulių išmatomis, kurios dėl cheminės reakcijos su šlapimu ir šiaudais išskiria reikalingą šilumą.

Nepaisant primityvumo, tai – itin daug darbo bei laiko pareikalaujantis auginimo būdas, kadangi per metus reikia pasirūpinti daugiau kaip 90 tonų mėšlo, neretai transportuojamo iš gana atokių apylinkių.

Kad ir kaip bebūtų, šiandien tai – vieninteliai tokiu būdu šilumą generuojantys šiltnamiai Britanijoje. Šis auginimo principas buvo atrastas dar Antrojo pasaulinio karo pabaigoje, tačiau tik 1993 metais, po ilgų architektūros bei sodininkystės istorikų bandymų pagaliau pavyko atkurti pagrindinius jo funkcionavimo mechanizmus, sėkmingai juos pritaikant ir šiandienos augalininkystei.

Anot sodininkų, kiekvieno iš aštuonių šiuo metu užsiveisusių ananasų auginimo sąnaudos siekia apie 1200 svarų. Net penkerius metus buvo laukiama, kol vaisiai užsimegs. Vėliau – dar dvejus, kol jie galutinai prisirpo. Tačiau, pačių sodininkų teigimu, visas šias pinigines bei laiko sąnaudas su kaupu atperka galutinis rezultatas. Pasak jų, tai – unikali galimybė ne tik pažvelgti, bet kartu ir prisiliesti prie senųjų XVIII amžiaus sodininkystės tradicijų.

Reti, egzotiški ir itin sunkiai užauginami ananasai karalienės Viktorijos laikais visuomet buvo tikrosios kilmės ir turtingumo ženklu. Patiektas pietų metu šis vaisius simbolizavo šeimininko išskirtinumą, stiliaus pojūtį bei prabanga dvelkiančią įtaką. Todėl nenuostabu, kad 2007 m. antrasis šiuo senuoju būdu užderėjęs ananasas buvo padovanotas ne kam kitam, o karalienei Elizabeth II jos 50 metų santuokos jubiliejaus proga.

Tuo tarpu patį pirmąjį tokio unikalaus derliaus vaisių suvalgė patys botanikos sodo darbuotojai, norėdami įsitikinti, kad jis tikrai neatsiduoda mėšlu ar šlapimu. Tai kartu buvo ir savotiškas atlygis už jų visų triūsą ir kantrybę auginant šiuos išskirtinius vaisius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.