Ohajuje ginklai mainomi į prekybos centrų čekius

Antrąją kadenciją oficialiai pradėjusio JAV prezidento Baracko Obamos kova dėl griežtesnės šaunamųjų ginklų kontrolės bus itin sunki. Milijonai amerikiečių jau dabar žygiuoja į gatves ir šaukia ginsiantys savo teisę turėti pistoletą, medžioklinį ar pusiau automatinį šautuvą. Tačiau kai kuriose Amerikos valstijose neseniai startavo originali iniciatyva – nujausdami, kad valdžios pastangos sugriežtinti ginklų įsigijimo ir laikymo taisykles gali nueiti perniek, savanoriai ėmė siūlyti ginklus mainyti į čekius, už kuriuos galima apsipirkti prekybos centre.

Įvairiose JAV valstijose pastarosiomis savaitėmis superkama tūkstančiai šaunamųjų ginklų.<br>AP
Įvairiose JAV valstijose pastarosiomis savaitėmis superkama tūkstančiai šaunamųjų ginklų.<br>AP
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2013-01-24 10:19, atnaujinta 2018-03-13 08:57

Antradienio rytais Kristaus bažnyčioje Sinsinačio mieste mišios nevyksta, todėl praeiviai nustebę žvilgčiojo į vorelę prie nedidelio pastato išsirikiavusių žmonių. Dar keisčiau buvo tai, kad visi jie rankose laikė ginklus.

Bažnyčios viduje žmonių laukė du apsaugininkai, kurie garsiai aiškino apie netrukus startuosiančią ginklų mainų programą. Pagrindinės taisyklės: jokios policijos, jokių klausimų ir ne daugiau kaip 10 žmonių bažnyčioje vienu metu.

Be to, ginklai turi veikti ir paslėpti krepšiuose ar maišeliuose – tik tuomet juos galima iškeisti į 100 dolerių vertės kuponus. Už čekius galima apsipirkti viename iš trijų didžiausių prekybos centrų tinklų JAV.

„Nenoriu, kad žmonės ateitų mosikuodami šautuvais ir tiesiog pareikštų: „Štai, prašau“. Turi egzistuoti bent minimali tvarka“, - teigė 44 metų Michaelas Brooksas. Pagal profesiją jis – elektrikas, tačiau apniukusią sausio 15-ąją jis buvo pasamdytas prižiūrėti į bažnyčią plaukiančių žmonių srautą.

Mainai startuoja. Medžiotojo apranga pasipuošęs pagyvenęs vyriškis rankose spaudžia du medžioklinius šautuvus. Liesas jaunuolis stoviniuoja apglėbęs nuo metalo netrukus praplyšiantį plastikinį maišelį, šalia jo lūkuriuoja be penkių minučių pensininkė, gniauždama talpią moterišką rankinę.

Netrukus M. Brooksas pakviečia moterį prieiti prie išskleidžiamo stalo. Ji ištraukia iš rankinės pistoletą ir atsargiai padeda jį ant stalo. Apsaugininkas apžiūri ginklą ir nustato, kad jis veikiantis: „Ačiū, ponia“.

Moteris tuomet yra paprašoma pereiti į kitą bažnyčios salę, kur stūkso kitas stalas. Ant jo – krūva dovanų kuponų. „Walmart“, „Target“ ar „Kroger“? „Target“, - atsako moteris.

Taip prasidėjo dar viena ginklų supirkimo programa. Dar viena, nes po gruodžio žudynių pradinėje mokykloje Konektikute tokių projektų startavo ne vienas ir ne du.

Nors ginklų mainymas į čekius vertinamas prieštaringai, tokios iniciatyvos imasi žmonės, nebežinantys, ką daugiau daryti.

Netrukus po mainų dienos Sinsinatyje vietos dienraščio „The Cincinnati Enquirer“ pirmajame puslapyje pasirodė rašinys, kuriame abejojama šaunamųjų ginklų supirkimo iniciatyva šalyje, kurioje yra daugiau nei 300 mln. ginklų.

Kriminologai dienraščiui teigė, kad nusikalstamumą efektyviau mažina dažnesnis policijos patruliavimas. Esą superkami ir į čekius išmainomi ginklai dažniausiai nebūdavo panaudoti vykdant nusikaltimą.

Tačiau renginio Sinsinatyje organizatorius, pastorius Ennis Traitas nenusileidžia. Taip, jis pripažįsta, kad kai kurie ginklai gali būti seni medžiokliniai šautuvai, kuriuos savininkai nori pakeisti į geresnius ginklus.

„Vis dėlto kiekvienas mums atiduotas ginklas, kurį mes perduodame policijai, yra ginklas, kurio nepagriebė smalsus vaikas ir kuris nebuvo išsitrauktas per kivirčą gatvėje“, - aiškina E. Traitas.

Sinsinatyje pastaraisiais metais nusikalstamumo lygis mažėjo. Bet mieste, kuriame gyvena beveik 300 tūkst. žmonių, per 2012-uosius vis vien buvo įvykdyta daugiau nei 50 žmogžudysčių. Pavyzdžiui, Kalėdų dieną 20-metė mergina buvo nušauta tiesiog giminaičių namuose – per šeiminį ginčą.

„Pavargsti nuo laidotuvių“, - ištaria E. Traitas, taip pabrėždamas, kad projektą pradėjusiems savanoriams ginklai nėra teorinis rūpestis.

Parengė Gintaras Radauskas

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.