Už penkių centų monetą - 2 milijonai dolerių

JAV aukcione parduodama penkių centų moneta, vadinama „Laisvės galvos moneta“. Tokių monetų yra tik penkios. 1912 metais nelegaliai nukalta moneta buvo avarijos vietoje, kur žuvo jos savininkas, 30 metų buvo saugoma mirusio savininko sesers. Aukciono rengėjai tikisi už legendinę monetą gauti net 2 mln. dolerių.

Daugiau nuotraukų (1)

AP ir lrytas.lt inf.

2013-01-29 17:42, atnaujinta 2018-03-13 00:30

„Reta moneta su istorija aplenks visa kita“, – aiškino Amerikos numizmatų asociacijos muziejaus direktorius Douglasas Muddas. Muziejus jau dešimtmetį saugo garsiąją monetą.

Jeigu išsipildys aukciono rengėjų prognozė, tai nebus pirmoji taip brangiai JAV parduota moneta. Brangiausiai parduota moneta JAV – tai 1933 metų „dvigubo erelio“ auksinė moneta, už kurią kolekcionierius sumokėjo 7,6 mln. dolerių.

Penkias nelegalios penkių centų monetos kopijas pinigų kalykloje nukalė Samuelis W. Brownas. Monetas jis nukalė 1912 metais, bet ant jų pačių užrašė 1913-uosius. Monetas pirmą kartą pasaulis pamatė 1920 metais – kai valdžia jau nebegalėjo S. Browno bausti dėl neteisėto monetų kalimo.

Apie 1940 m. monetų penketas išsiskyrė. Vieną monetą nusipirko George'as O. Waltonas. Už penkių centų monetą G. Waltonas sumokėjo 3,75 tūkst. dolerių. Ją turėjo iki 1962 metų, kol žuvo automobilio avarijoje.

Tuomet moneta atiteko G. Waltono seseriai Melvai Givens. Ji monetą įsimetė į voką ir 30 metų laikė savo spintoje.

Po M. Givens mirties 1992 m. moneta pateko į jos sūnaus Ryano Myerso rankas. Pasak jo, šeimos advokatas, pamatęs monetą, iš karto pasiūlė 5 tūkst. dolerių. R. Myersas be brolių ir seserų sutikimo monetos parduoti negalėjo, todėl turėjo laiko ištyrinėti monetos vertę.

2003 metais Amerikos numizmatų asociacijos pasaulio pinigų mugės ekspertai patvirtino monetos autentiškumą. Monetos aukciono pelną pasidalins R. Myersas su kitais M. Givens palikuonimis.

Parengė Dovilas Bukauskas

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.