Degtinė brangsta, tačiau rusai vis vien geria

Daugiau nei mėnesį rusai geria brangią degtinę: nuo sausio 1-osios vyriausybinės agentūros „Rosalkogolregulirovanije” įsakymu minimali mažmeninė puslitrio kaina pakilo 36 proc. – iki 170 rublių (14,5 lito).

Rusijoje galima įsigyti į įvairios talpos tarą supilstytos degtinės.
Rusijoje galima įsigyti į įvairios talpos tarą supilstytos degtinės.
Daugiau nuotraukų (1)

Aleksandras Procenka ("Lietuvos ryto" priedas "Vartai")

Feb 14, 2013, 3:13 PM, atnaujinta Mar 11, 2018, 10:22 PM

Dėl tos pačios priežasties pabrango ir brendis, konjakas bei kiti stiprieji gėrimai.

Valdžia mano, kad alkoholis pabrango nedaug. Dabar už vidutinę algą Rusijoje galima įsigyti 155 pusės litro degtinės butelius. Tiesa, prieš metus jų buvo galima nusipirkti 183.

Kelių Maskvos parduotuvių pardavėjų pasiteiravau, ar po kainų šuolio sumažėjo alkoholio paklausa. Atsakymai buvo vienodi: „Ne, kaip anksčiau pirko, taip ir dabar!”

Tai reiškia, kad Maskva susitaikė su velnio lašų pabrangimu. Tačiau sostinė – dar ne visa Rusija.

Kova su girtuoklyste?

Valdžia tvirtina, kad kainų pakėlimas – tai kova prieš falsifikuoto alkoholio rinką. Dar prieš kelerius metus nelegaliai pagamintos degtinės butelis visur buvo pardavinėjamas už 50–60 rublių ar dar pigiau.

Bet 2010 metais Rusija nustatė minimalią degtinės kainą – 89 rubliai už pusę litro. Viskas, kas parduodama pigiau, tapo neteisėta. Nuo to laiko minimali kaina buvo keliama dar du kartus, tad didesniuose ir vidutiniuose miestuose falsifikatai dingo iš parduotuvių lentynų.

Dabar Rusijos vyriausybė deklaruoja kitą tikslą: kovą su girtuoklyste.

Neva dabar Rusijoje vyrauja „šiaurinio tipo” alkoholinių gėrimų vartojimas: 46 proc. – stiprus alkoholis, 39 proc. – alus, 15 proc. – vynas.

Tokių šalių pasaulyje yra dar keturios: Ukraina, Slovėnija, Slovakija ir Lenkija.

Neva „ideali” struktūra – atitinkamai 15, 50 ir 35 proc. Todėl Maskva nusiteikusi ir toliau didinti akcizus bei branginti stipriuosius gėrimus.

Klesti surogatų rinka

Bet Federalinio ir regioninio alkoholio rinkų tyrimo centro direktorius Vadimas Drobizas pateikė kitokius skaičius.

Pasak jo, 2007-aisiais Rusijoje buvo parduota 108 milijonai dekalitrų legalios degtinės, nelegalios – 75 milijonai, dar 40–45 milijonai dekalitrų surogato: vaistažolių antpilų, techninio spirito ir naminukės.

2011 metais Rusijoje buvo išgerta tik 80 milijonų dekalitrų legalios degtinės, 73 milijonai – nelegalios ir 80 milijonų dekalitrų surogato. Tai reiškia, kad pastarojo dalis išaugo beveik dvigubai, o bendras nelegalaus alkoholio kiekis siekia 65 proc.

Nelinksma ir apsinuodijimų surogatais statistika. Skaičių apie visą Rusiją nėra arba jie paprasčiausiai slepiami.

Bet, pavyzdžiui, Uljanovsko srityje policija 2012 metais konfiskavo 33,5 proc. daugiau nelegalių gėrimų nei 2011-aisiais, čia buvo įregistruoti 833 apsinuodijimo alkoholio surogatais atvejai, nusinešę 269 žmonių gyvybę.

Beje, pagal šiuos rodiklius Uljanovsko sritis užima vos trečią vietą – po Omsko srities ir Stavropolio krašto.

Dvi skirtingos Rusijos

Tačiau valdžia toliau tvirtina, kad rusai geria mažiau. „2011 metais vienam suaugusiam šalies gyventojui teko tik 15 litrų gryno alkoholio, nors prieš 5–8 metus – 18 litrų”, – sakė Rusijos vyriausiasis narkologas Jevgenijus Briunas.

Rusijos visuomenės tyrimo centro duomenimis, praėjusiais metais nuolat alkoholį vartojančių rusų skaičius sumažėjo nuo 49 iki 43 proc.

Pagausėjo blaivininkų – nuo 24 iki 28 proc.

Tačiau sociologai tvirtina, kad Rusija dalijama į dvi dalis: ten, kur yra darbo, uždarbio ir ateities perspektyvų, alkoholio vartojimas mažėja ir tampa civilizuotas.

Užtat kita šalies dalis sparčiai puola prie surogatų, nusigeria ir miršta.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.