1000 km nuo namų nutolęs pingvinas prieglobstį rado Naujojoje Zelandijoje

Išalkęs ir išsekęs vienas Šlėgelio kuoduotasis pingvinas galiausiai saugų prieglobstį rado Naujosios Zelandijos zoologijos sode. Šios šalies paplūdimys, kur paukštis ir buvo surastas, nuo jo gimtosios Antarktidos nutolęs daugiau kaip 1 tūkst. 500 km.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Feb 21, 2013, 11:43 PM, atnaujinta Mar 11, 2018, 8:41 AM

Dabar išsekusį pingviną prižiūri Velingtono zoologijos sodas. Ten dirbantys prižiūrėtojai sako, kad atklydęs pingvinas – kritinės būklės. Jis labai nusilpęs, gyvūną kamuoja inkstų nepakankamumas. Vis dėlto prižiūrėtojai teigia, kad jo padėtis po truputį gerėja.

Atklydusį pingviną sekmadienį pastebėjo paplūdimio lankytojai. Vietos gyventoja Jenny Boyne paukštį įdėjo į žuvų dėžę ir nuvežė į zoologijos sodą. Visą kelią moteris jį vėsino, purškė vandeniu. Ji stebėjosi, kad vandenyje gyvenantis ir žuvimi mintantis paukštis visiškai nesmirdėjo. „Jis atsisėdo kaip mažas tylus avinėlis“, – pasakojo nustebusi gelbėtoja.

Šlėgelio kuoduotieji pingvinai gyvena Makvorio ir kitose šalia esančiose salose - pusiaukelėje tarp Naujosios Zelandijos ir Antarktikos. Jie ėda kalmarus ir krilius. Per pastaruosius 100 metų šiauriausią Naujosios Zelandijos salą yra pasiekę tik keturi pingvinai.

Šie pingvinai gali užaugti iki 75 cm ir sverti iki 5,5 kg. Jie kasmet meta plunksnas, šiuo metu šeriasi ir Naująją Zelandiją atkeliavęs pingvinas.

Zoologijos sodo vyriausioji veterinarė Lisa Argilla sakė, kad atgabentas į zoologijos sodą pingvinas svėrė tik 2,7 kg, todėl gyvūnui buvo prijungta lašelinė. Pasak gydytojos, pingvinas bandė jai įžnybti, tačiau netgi tam trūko jėgų. Prižiūrėtojai tikisi, kad pingvinas greit atsistos ant kojų.

J. Boyne paukštį pavadino Tora - toks yra paplūdimio, kuriame jį rado, pavadinimas. Kiti žmonės pingvinui suteikė kitokį vardą - Linksmosios pėdutės jaunesnysis. Taip pingvinas pakrikštytas dėl to, kad jis gyventojams primena 2011 m. Naująją Zelandiją pasiekusį imperatoriškąjį pingviną, kuris buvo pavadintas Linksmosiomis pėdutėmis.

„Tokie pingvinai dažniausiai plaukioja jūroje. Beieškantį maisto jį, ko gero, atplukdė stipri srovė“, – aiškino L. Argilla.

Veterinarė nustatė, kad šis pusės metro dydžio pingvinas yra vienerių metų amžiaus, lytis dar neaiški. 

Parengė Dovilas Bukauskas

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.