Naujasis Luvro direktorius pakrikštytas streiku

Prancūzijos prezidentas Francois Hollande'as paskyrė naują vieno garsiausių pasaulyje Paryžiaus Luvro muziejaus direktorių. Juo tapo Jeanas Lucas Martinezas, iki šiol vadovavęs senovės graikų, etruskų ir romėnų meno skyriui. Naujasis vadovas pareigas pradės eiti balandžio 15-ąją.

Prancūzijos prezidentas F. Hollande'as (kairėje) pristatė naująjį Luvro direktorių J. L. Martinezą.<br>AP
Prancūzijos prezidentas F. Hollande'as (kairėje) pristatė naująjį Luvro direktorių J. L. Martinezą.<br>AP
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Apr 11, 2013, 1:58 PM, atnaujinta Mar 8, 2018, 11:22 AM

Anot prancūzų žiniasklaidos, J. L. Martinezas laikomas vienu svarbiausių Prancūzijos nacionalinio kultūros paveldo saugotojų. Jis, antikinių skulptūrų ekspertas, daug prisidėjo prie to, kad pernai gruodį Lanso mieste būtų atidarytas Luvro muziejaus filialas. Tai buvo vienas ankstesnio muziejaus vadovo Henri Loyrette 'o projektų.

H. Loyrette'as Luvrui vadovavo 12 metų, bet neseniai pareiškė, kad nebeis šių pareigų, nors jo vadovavimo metais muziejaus lankomumas labai padidėjo (2012 metais - beveik 10 mln. žmonių).

Vienas pastarųjų buvusio Luvro direktoriaus projektų - nauja islamo meno galerija viename vidinių muziejaus kiemų. Šioje kolekcijoje yra daugiau kaip 18 tūkstančių meno kūrinių iš musulmoniškų kraštų.

Dar vienas H. Loyrette'o projektas - Luvro filialas Abu Dabyje. Yra žinoma, kad Jungtinių Arabų Emyratų vyriausybė Prancūzijos muziejui sumokėjo apie milijardą eurų už teisę 30 metų naudoti muziejaus vardą ir eksponatus. Muziejus, kuris stovės ant vandens, bus atidarytas 2015 metais, nors pasaulyje jo atsiradimas vertinamas nevienareikšmiškai.

Vienas iššūkių, laukiančių naujojo Luvro vadovo J. L. Martinezo, - taupyti. Prancūzijos vyriausybė yra paskelbusi, kad per artimiausius trejus metus šalies kultūros biudžetą sumažins 7,5 proc. (190 mln. eurų), o tai reiškia, kad visos kultūros institucijos, tarp jų - ir Luvras, privalės susiveržti diržus.

J. L. Martinezas teigė, kad jo tikslas ne tik tęsti pradėtus projektus, bet ir praplatinti įėjimą į muziejų, atnaujinti senovės graikų, etruskų ir romėnų meno ekspoziciją, bendradarbiauti su užsienio institucijomis, pavyzdžiui, Stambulo archeologijos muziejumi.

Tačiau jo darbo muziejaus vadovo poste išvakarės nebuvo giedros - trečiadienį Luvro muziejus nedirbo dėl kai kurių darbuotojų streiko, kurį išprovokavo vis agresyvesnis kišenvagių, susibūrusių į grupes iki 30 narių, siautėjimas.

Nusivylę turistai tuščiai laukė priešais garsųjį muziejų, kuriame eksponuojami tokie darbai kaip Leonardo da Vinci „Mona Liza“ ir Milo Venera.

Tačiau ketvirtadienį muziejus jau buvo atidarytas, nes vadovybė pažadėjo sustiprinti policijos budėjimą aplink muziejaus pastatą.

Garsiojo muziejaus darbuotojai streiką surengė neapsikentę smurtaujančių vagių.

„Kartais jie ateina į darbą bijodami, nes susiduria su organizuotomis kišenvagių grupėmis, kurios darosi vis agresyvesnės ir kuriose yra vaikų. Šie patenka į muziejų nemokamai ir net nuvežti apklausti į policiją po kelių dienų sugrįžta“, - sakė profesinės sąjungos aktyvistė  Christelle Guyader.

Maždaug 100 darbuotojų vėliau susirinko priešais Kultūros ministeriją, kuri priėmė jų delegaciją.  Muziejaus vadovybė pažadėjo įvesti patekimo į muziejų suvaržymus visiems, kurie jau yra identifikuoti kaip kišenvagiai.

Luvre dirba maždaug tūkstantis darbuotojų; per vieną darbo dieną jų būna apie 470.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.