Iš naujo spausdintuvo – kūdikį gelbėjanti detalė

Šiais laikais per modernius 3D technologijų spausdintuvus galima išsispausdinti ne tik mirtį nešančius ginklus, bet ir gyvybę gelbėjančius prietaisus. Bent jau JAV, kur atlikta unikali kūdikio operacija, rašo „Lietuvos rytas”, remdamasis „Arstechnica.com” informacija.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

May 25, 2013, 10:00 AM, atnaujinta Mar 6, 2018, 7:16 AM

Dar neseniai pasaulį sudrebino žinia, kad 3D technologijų spausdintuvu viena amerikiečių bendrovė išspausdino plastikines detales, iš kurių vėliau buvo surinktas tikras ginklas.

Tačiau Mičigano universiteto medikai eksperimentu įrodė, kad tokios naujos technologijos yra ypač universalios.

Medikai atskleidė, kaip jie, panaudoję specialią technologiją, 3D spausdintuvu išspausdino vieną svarbią detalę. Būtent ji išgelbėjo kūdikio gyvybę.

Medikai buvo jau beprarandą viltį, kad Kaibos Gionfriddo gyvybę įmanoma išgelbėti – kelių mėnesių kūdikis kentėjo nuo reto sutrikimo, neleidžiančio normaliai kvėpuoti. Vaiko trachėjoje tiesiog buvo išsivystęs defektas, neleidęs pasisavinti pakankamai deguonies.

Jokia įprasta operacija nebūtų padėjusi, o tėvams buvo pasakyta, kad jų vaikas gyvas iš ligoninės niekada neišeis. Bet gyvybę palaikančią įrangą pakeitė netikėtas sprendimas.

Pasikonsultavę tarpusavyje medikai nusprendė patys iš pradžių virtualiai, o tada realiai sukonstruoti bioplastikinę detalę, kuri galėtų išspręsti K.Gionfriddo problemas.

Gydytojai Glennas Greenas ir Scottas Hollisteris sugebėjo išspausdinti ir tiksliai pritvirtinti mažosios pacientės trachėją apgaubiančią detalę. Ji išgelbėjo kūdikiui gyvybę.

„Medžiaga, kurią naudojome, yra labai įdomus pasirinkimas.

Ji nėra kenksminga ir leidžia per 2–3 metus užaugti apsauginei trachėjos sienelei, o pati detalė per tiek laiko suirs”, – sėkme džiaugėsi S.Hollisteris.

Jis planuoja panašias operacijas taikyti ir ateityje, panaudodamas bioplastikines dalis, išspausdintas tiesiog 3D spausdintuvu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.