Meilė kaimynams blaško amerikiečių vienatvę

Mylėk savo artimą kaip save patį. Kai kurie amerikiečiai atrado, kad šis Dievo įsakymas daro stebuklus, jei jo laikaisi pažodžiui – imi mylėti kaimynus.

Kaimynystėje gyvenantys amerikiečiai skatinami bendrauti artimiau. Ypač tai esą yra aktualu vyresnio amžiaus žmonėms ir daugiavaikėms šeimoms.
Kaimynystėje gyvenantys amerikiečiai skatinami bendrauti artimiau. Ypač tai esą yra aktualu vyresnio amžiaus žmonėms ir daugiavaikėms šeimoms.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jun 2, 2013, 11:53 AM, atnaujinta Mar 6, 2018, 12:12 AM

„Mylėti kaimynus? Radikalu”, – taip šią Kolorado valstijoje užsimezgusią idėją įvertino kai kurie JAV leidiniai.

Tačiau 2009-aisiais Arvados merui kilusi mintis ne tik įsitvirtino Kolorade, bet ir išplito į kitas valstijas – Mičiganą, Viskonsiną, Kaliforniją.

Vadinamasis Kaimynystės judėjimas išsprendė daug prisijungusių bendruomenių problemų – senukai, vieniši tėvai ar daugiavaikės šeimos sulaukė paramos.

Gal kam nors nuo minties apie Kaimynystės judėjimą per nugarą bėga pagaugai? Bet niekas ir nesako, kad puoselėti kaimynystę lengva.

„Man tai vienas sunkiausių dalykų. Bet nėra nieko kita, ką norėčiau daryti labiau”, – tikino Kolorado valstijos Fort Kolinso miesto pastorius Mitchas Majeski.

Dvasininkus pamokė meras

Kaimynystės judėjimo pradžia laikomas 2009 metų sausis, kai dvidešimties Arvados bažnyčių dvasininkai susirinkę sutarė, jog jie skiria nepakankamai dėmesio savo miestui.

100 tūkst. gyventojų turinčią Arvadą vis labiau slėgė visuomenės senėjimas, trūko paslaugų pagyvenusiems žmonėms, daugėjo benamių asmenų ir skurstančių šeimų.

Tai regėdami dvasininkai pareikalavo susitikimo su miesto meru Bobu Frie.

Politikui atvykus į ankštą vienos bažnyčios susitikimų kambarį sielos ganytojai ėmė siūlyti išeitis – nuo popamokinio užimtumo programų iki maisto labdaros modelių.

Tačiau merui galvoje sukosi kitas sumanymas.

„Mūsų bendruomenė turi daug problemų, – pripažino B. Frie. – Dauguma jų išsispręstų, jei tiesiog taptume gerais kaimynais.

Jeigu rimtai atsižvelgtume į Jėzaus žodžius, kad reikia mylėti Dievą ir savo kaimyną (Biblijoje anglų kalba vietoj žodžio „artimas” vartojamas žodis „kaimynas”. – Red.).”

Blogai suvokė įsakymą

Bažnyčių vadovai, kurių pamokslų kiekvieną savaitę klausydavosi 24 tūkst. žmonių, buvo priblokšti šių žodžių. Politikas atkreipė dėmesį į doktriną, kuri tikintiesiems turėjo būti savaime suprantamas dalykas, tačiau realybėje šio Dievo įsakymo niekas nesilaikė.

„Tiesą sakant, buvo gėda”, – vėliau prisipažino vienas Kaimynystės judėjimo lyderių pastorius Jay Pathakas.

„Mes staiga supratome, kad nuvertinome didįjį Dievo įsakymą. Biblija liepia mums mylėti savo kaimyną, bet mes tą kaimyną įsivaizduojame kaip visus pasaulio žmones.

Deja, kai kiekvieną pasaulio žmogų laikai savo kaimynu, baigiasi tuo, kad nė vienas juo netampa.

Tad ėmėme svarstyti, o jeigu pradėtume praktiškais darbais rodyti meilę žmonėms, gyvenantiems šalia mūsų?” – po susitikimo su meru kilusias mintis prisiminė Dave’as Runyonas.

Dvasininkas pasakojo, kad tądien važiuodamas namo galvojo, jog Jėzus buvo genijus, sumanęs tokią paprastą ir veiksmingą harmoningo gyvenimo taisyklę.

Tad grįžę į savo parapijas dvasininkai per mišias ėmė raginti tikinčiuosius jungtis prie naujojo Kaimynystės judėjimo.

Suartėti – vakarėlis

Kad Kaimynystės judėjimas veiktų, vienam namų ūkiui reikia padaryti du dalykus.

Interneto svetainėje artofneighboring.com galima rasti kaimynystės žemėlapį, kurį reikia užpildyti.

Pasirinkus savo namą reikia pasirinkti ir aplink jį stovinčius artimiausių aštuonių kaimynų namus.

Pirmoji užduotis – sužinoti šių kaimynų vardus, jų istorijas ir pagalvoti, kuo gali būti jiems naudingas.

Antroji – bent kartą per metus savo namuose ar kieme surengti kaimynų vakarėlį.

„Per tokias šventes skirtingi žmonės gali susipažinti, smagiai praleisti laiką, o vaikai – kartu pažaisti”, – tokio bendravimo privalumus dėstė D. Runyonas.

Minėtoje interneto svetainėje galima rasti daug patarimų, kaip surengti tokį vakarėlį – kaip ir kada įteikti kvietimus, kaip organizuoti valgio pirkimą ir ruošimą, kada šventė turėtų prasidėti, o kada baigtis.

Vieni kitiems padeda

Pagal šitą modelį kaimynystę puoselėjantys amerikiečiai tvirtina, kad jų pastangos duoda rezultatų.

Pavyzdžiui, Arvados gyventojai Kenas ir Janis Baney, susipažinę su savo kaimynais, sužinojo, kad vienas jų – Jimas – serga vėžiu, o jo žmona yra užsivertusi darbais.

Kenas pasiryžo aukotis ir pasisiūlė kartą per savaitę kaimynams paruošti vakarienę. Jis pasakė Jimo žmonai, kad antradieniais grįžusiai iš darbo jai nereikės nieko daryti, tiktai visą savo laiką skirti Jimui.

Taip Kenas ir Janis kiekvieną antradienį vakarienę gamindavo dviem šeimoms, o Jimas ir jo žmona turėjo daugiau laiko pabūti kartu. Tiesa, Jimas galiausiai mirė.

Dar vienas gražaus kaimynų bendradarbiavimo pavyzdys – sutuoktinių Toddo ir Karlos Tillapaughų bei su vyru išsiskyrusios Chrissy Crowe draugystė.

Kai Ch. Crow atsikraustė, pora pamanė, jog naujoji kaimynė – apsileidusi, nes jos kiemas buvo nuolatos užverstas įvairiausiais daiktais.

Bet susipažinę su naujakure jie sužinojo, kad moteris jau daug metų globoja pamestinukus bei našlaičius ir yra įsivaikinusi septynis vaikus.

Tai sužinoję Toddas ir Karla nusprendė prisidėti prie kaimynų gerovės. Jų sūnus padėdavo Chrissy globotiniams ruošti pamokas.

Kai daugiavaikei motinai reikėdavo kur nors nueiti vakare, kaimynai pasirūpindavo vaikais. Šie atsidėkodami žiemą gretimame kieme nukasdavo sniegą.

Susipažinti trukdo baimė

Vienas judėjimo pradininkų D. Runyonas įsitikinęs, kad kaimynystės puoselėjimas padeda įveikti pavojingą šių laikų fenomeną – didėjantį vienišų, neturinčių į ką atsiremti žmonių skaičių.

Nepaisant to, įtikinti gyventojus įsitraukti į judėjimą nėra lengva. Anot dvasininko, yra du pagrindiniai trukdžiai – baimė ir laiko stoka.

„Žmogus turi pats norėti aukoti dalį savo laiko santykiams puoselėti.

Taip pat reikia įveikti baimę, kuri kyla dėl to, kad kaimynas gali būti kitoks. Tačiau jeigu sugebi tai padaryti, grąža yra milžiniška”, – drąsino D. Runyonas. („Daily Beast”, „Artofneigbouring.com”, „Denverpost.com, LR)

Šventė – paskutinį gegužės penktadienį

Kiekvienų metų paskutinį gegužės penktadienį visoje Europoje švenčiama Europos kaimynų diena (nuotr.). Tądien europiečiai skatinami savo kieme, gatvėje ar sode surengti nedidelę šventę ir pakviesti savo kaimynus.

2000-aisiais Paryžiuje pradėtos tradicijos tikslas – paskatinti žmones bendrauti, burtis į glaudesnes bendruomenes, pažinti vieni kitus ir taip įveikti augantį socialinį abejingumą.

„Esate politinių jėgų atstovas, technikas, vietos valdžios institucijų atstovas, dirbate socialinės rūpybos organizacijoje ir pageidaujate prisidėti prie šios iniciatyvos? Tiesiog norite pasidalyti akimirka su kaimynais? Čia rasite visą jus dominančią informaciją, kaip tai padaryti”, – rašoma tinklalapyje country.european-neighbours-day.com/lt.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.