Nepraustaburniai kinų turistai Pekinui daro gėdą ir kelia pyktį

Kodėl kinų turistai tokie nemandagūs? To vis dažniau klausiama ne tik užsienio šalyse, kuriose jie lankosi, bet ir namuose. Nepaisydami galimo pelno, kai kurie verslininkai netgi ėmė vengti svečių iš Kinijos. Remdamasis „Scmp.com”, „Shangaiist.com”, BBC, „Reuters” apie tai rašo „Lietuvos rytas“.

Pastaruoju metu kinų turistai pasaulyje liūdnai pagarsėjo kaip vandalai: vieni užrašais niokoja Egipto paveldą, kiti, nežinantys, kas yra tualetas, gamtinius reikalus atlieka viešosiose vietose, o treti vien dėl pramogos kankina gyvūnus.
Pastaruoju metu kinų turistai pasaulyje liūdnai pagarsėjo kaip vandalai: vieni užrašais niokoja Egipto paveldą, kiti, nežinantys, kas yra tualetas, gamtinius reikalus atlieka viešosiose vietose, o treti vien dėl pramogos kankina gyvūnus.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jun 22, 2013, 6:00 AM, atnaujinta Mar 5, 2018, 6:49 AM

„Jie kelia nepaprastą triukšmą, paišo savo vardus ant turistinių objektų, kerta gatvę degant raudonai šviesai ir visur spjaudosi. Tai žaloja mūsų nacionalinį įvaizdį”, – gegužę piktinosi Kinijos vicepremjeras Wang Yang’as, kuris viešai pasmerkė „necivilizuotą kai kurių turistų elgesį”.

Pasakojimų apie užsienyje siaubingai besielgiančius kinų turistus galima išgirsti begales. Šią problemą jau analizuoja Kinijos akademikai. Neseniai apie tai garsiai prabilo ir šalies valdžia, mat nemandagūs kinai tiesiogiai kenkia šalies įvaizdžiui.

Ėmė siautėti lėktuve

Kai kurie kinų turistai dėl netinkamo elgesio būna nubaudžiami vos pasiekę šalį, į kurią keliauja. Taip nutiko 47 metų verslininkui Liu Biqing’ui.

Skrisdamas į Filipinus vyras ėmė agresyviai elgtis kompanijos „Philippine Airlines” lėktuve: kinas pradėjo kabinėtis prie skrydžių palydovo Josefo Randallo Tolentino.

Jo Liu Biqing’as paprašė karšto drėgno rankšluosčio rankoms nusivalyti, bet kadangi palydovas nebuvo labai greitas, keleivis labai suirzo.

Jis sviedė karštą rankšluostį J. Randallui Tolentino į veidą, o paprašytas nusiraminti, toliau elgėsi šiurkščiai ir arogantiškai. Kinas apšaukė netgi padėti bandžiusią vertėją.

Nusileidęs Maniloje J. Randallas Tolentino padavė skundą dėl Liu Biqing’o elgesio ir šis buvo deportuotas iš Filipinų atgal į Kiniją.

Luksore išraižė savo vardą

Pasipiktinimo banga tiek Kinijoje, tiek kitose šalyse kilo, kai buvo paviešintas kino paauglio Ding Jinhao poelgis.

Jis, lankydamasis su tėvais Egipte, 3,5 tūkst. metų senumo Luksoro šventyklos akmenyje išraižė: „Čia buvo Ding Jinhao.”

Paauglio „šedevrą” vėliau aptiko kitas Luksore lankęsis kinų turistas. Jis nufotografavo piktą tautiečio išdaigą ir paviešino populiariame kinų socialiniame tinkle „Sina Weibo”.

Netrukus buvo išsiaiškinta, jog Ding Jinhao šiuo metu 15 metų, jis gyvena Nankino mieste. Įpykę internautai ėmė atakuoti net pradinės mokyklos, kurią lankė paauglys, interneto tinklalapį.

Jo tėvai viešai prisiėmė kaltę už sūnų ir netgi ėmė prašyti žmonių nedaryti jų atžalai tokio didžiulio spaudimo. Mat Ding Jinhao savo vardą Luksoro šventykloje išraižė būdamas jaunesnis, o dabar esą puikiai supranta padarytą žalą.

Ne vien iš gerosios pusės kinų turistus teko pažinti ir Tailando Čiangmajaus miesto gyventojams. Į pastarąją šalį turistai ėmė plūsti Kinijoje ėmus rodyti vieną komediją.

Anglų kalba leidžiamam Tailando laikraščiui „The Nation” atsiųstame laiške vienas tailandietis skundėsi: „Kinų turistai greitai važinėja ne ta gatvės puse ir dažnai važiuoja priešais eismą gatvėse, kuriose eismas vienpusis.

Kinų turistai dažnai sustoja vidury judrių sankryžų vien tik pasiginčyti dėl krypties.

Kai kurie viešbučių ir svečių namų darbuotojai atsisako juos priimti, nes kinų turistai dažnai išsinuomoja dvivietį kambarį, bet apsistoja jame keturiese arba penkiese. Taip pat skundžiamasi dėl jų šiukšlinimo ir drabužių kabinimo ant balkonų turėklų.”

Socialiniuose tinkluose vardijama ir daugiau netinkamo kinų turistų elgesio pavyzdžių: kai kurie jų esą nenuleidžia vandens pasinaudoję tualetu, triukšmauja net penkių žvaigždučių viešbučiuose, spjaudosi, stengiasi užlįsti eilėse, leidžia vaikams tuštintis baseinuose.

Pasaulyje nuskambėjo istorija apie vieną kinę motiną, kuri leido savo vaikams nusituštinti Taivano oro uosto laukiamojoje salėje, nors visai šalia buvo tualetas.

Arbatpinigių duoti nenori

Netgi Čiangmajuje gyvenantys kinai teigia, kad tautiečių elgesys juos šokiruoja ir daro jiems gėdą.

Vietinis kinas tikino, kad anksčiau didžiuodamasis žmonėms pasakydavo savo tautybę, tačiau dabar to nebenori daryti.

Turizmo ekspertas Yong Chenas iš Honkongo politechnikos universiteto sako, kad netinkamai besielgiantys kinų turistai nedaro to specialiai. Jie tiesiog būna savimi.

Mokslininko teigimu, labiau išsilavinę kinai paprastai elgiasi geriau, o neišsilavinusieji mažiau paiso elgesio normų, o gal jų ir nežino.

Prie pastarosios grupės Yong Chenas linkęs priskirti vidutinio amžiaus ir vyresnius turistus, kurie gavo menką išsilavinimą Kinijoje politiškai neramiu metu.

Dauguma jų nemoka anglų kalbos, o jų žinios apie vietą, į kurią jie vyksta atostogauti, geriausiu atveju būna pasenusios arba jokių žinių jie neturi apskritai.

Tai galbūt paaiškintų Honkonge su turistų grupe apsilankiusios kinų poros poelgį. Jie paskambino policijai ir pareikalavo piniginės kompensacijos už tai, kad buvo priversti dvi valandas laukti autobuso, kuris netikėtai sugedo.

Pekine dirbanti Maldyvų kelionių agentė Jenny Wang įsitikinusi, kad neišsilavinę turistai paprastai užsimerkia prieš vietos taisykles ir tradicijas.

Ji prisiminė atvejį, kai neseniai Maldyvuose atostogavęs kinas pasiuto sužinojęs, kad negalės valgyti savo pasirinktame restorane, nes jame nebuvo laisvų vietų. Vyras tol svaidėsi grasinimais ir keiksmais, kol vienas restorane dirbęs kinas apsiverkė.

„Jie mano, kad su savo pinigais gali daryti bet ką”, – kalbėjo Jenny Wang. Tačiau vienas dalykas, kurio kinai nenori su pinigais daryti, tai duoti arbatpinigių, nors kai kuriose vietose arbatpinigių davimas yra kone tradicija.

Apie ją turistai įspėjami dar prieš kelionę, bet dažniausiai kinai tokią informaciją ignoruoja. Kai kurie jų nėra pratę duoti arbatpinigių, kiti nesupranta, kad dažnai aptarnaujantis personalas gauna mažą atlyginimą ir arbatpinigiai jiems būtini pragyventi.

Anot Jenny Wang, bent jau Maldyvuose tai kelia įtampą tarp kinų ir aptarnaujančio personalo. Kai kurie šioje srityje dirbantys žmonės netgi atvirai ėmė prašyti iš kinų arbatpinigių, nors anksčiau taip elgdavosi labai retai.

Tiesiog kopijuoja lyderius?

Minėtas Yong Chenas netinkamą kinų elgesį užsienyje ir namuose aiškina įstatymo viršenybės Kinijoje nebuvimu. Tai reiškia, kad kiekvienas žmogus žiūri tik savo interesų, mažai arba visai nepaiso įstatymų.

Anot Yong Cheno, taip ir turi atsitikti, jei eiliniai žmonės kasdien mato, kaip įstatymus pažeidinėja jų lyderiai.

„Žemesnei klasei priklausantys žmonės kopijuoja aukštesnei klasei priklausančius lyderius”, – tokį sustabarėjusį kinų posakį pacitavo Yong Chenas. (, LR)

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.