Čilėje – drama dėl mergaitės

Žaginimo auka tapusios 11-metės likimas konservatyvioje Čilėje vėl įžiebė debatus apie abortus. Ugnį pakurstė ir pats šalies prezidentas Sebastianas Pinera. Prieštaringas jo pareiškimas sukėlė tikrą audrą. Remdamasis „The Independent” apie tai rašo dienraštis „Lietuvos rytas“.

S. Pineros komentarai sulaukė kritikos.
S. Pineros komentarai sulaukė kritikos.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jul 12, 2013, 6:00 AM, atnaujinta Mar 3, 2018, 3:00 AM

Čilę sukrėtė 11 metų mergaitės, žinomos tik Belen vardu, istorija. Mažametė yra 14 savaičių nėščia, nes ją žagino patėvis.

Šiam nusikaltimui iškilus į viešumą, Belen motina nestojo į dukters pusę. Ji pareiškė, kad atžalos ir jos sutuoktinio lytiniai santykiai vyko abipusiu sutarimu.

Moteriai dabar uždrausta artintis prie dukters.

Čilė yra viena iš šešių pasaulio valstybių, kurioje abortai draudžiami bet kokiu atveju. Tad vienuolikametė gimdys.

Mergaite susirūpinęs net pats šalies prezidentas S. Pinera. Politikas paprašė sveikatos ministro stebėti Belen, kad jos saugumui ir sveikatai nekiltų pavojus.

S.Pinera netgi pareiškė pritarsiantis neišnešioto, 22 savaičių, kūdikio gimimui, jei tai bus būtina siekiant apsaugoti Belen sveikatą.

„Mūsų valstybėje moteris visada svarbiausia”, – tikino prezidentas S. Pinera.

Tačiau ne visi šalies vadovo komentarai apie Belen buvo sutikti palankiai. Kai kurie jo žodžiai sukėlė itin didelį pasipiktinimą.

Reaguodamas į Belen sprendimą pačiai auginti nuo žagintojo gimsiantį kūdikį, S. Pinera viešai pareiškė susižavėjimą mergaitės „išmintimi ir supratimu”.

„Nepaisydama skausmo, kurį jai sukėlė žagintojas, ji mylės ir rems savo kūdikį”, – Belen pagyras žarstė prezidentas.

Šis S. Pineros pareiškimas vienoje konservatyviausių regiono valstybių atgaivino įsisenėjusius nesutarimus dėl abortų.

Prezidentą kritikuojantys vaikų psichologai atkreipė dėmesį, kad Belen nesupranta, koks bus jos nėštumas. Negana to, kalbėdama prieš televizijos kameras mergaitė būsimą kūdikį palygino su lėle.

„Kas šiai mergaitei būtų blogiau: gimdyti kūdikį, visą gyvenimą kovoti su stigma ir matyti, koks kūdikis panašus į žagintoją, ar nutraukti nėštumą ir bandyti įveikti košmarą?” – klausė kairiųjų politikas Jose Antonio Viera-Gallo.

Nacionalinės kampanijos, kuria siekiama legalizuoti abortus, duomenimis, 66 proc. Čilės gyventojų pritartų abortams tais atvejais, kai moteriai gresia pavojus, kai ji pastojo nuo žagintojo arba kai tikimybė, jog kūdikis liks gyvas, yra minimali.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.