Kyšių kalba: Lietuvoje – vokiukas, Čekijoje – karpiukas

Dažnai kalbama apie tai, kad skirtingų kultūrų žmonės vienas kito nesupranta ar net nesusikalba. Skirtingi prašymai duoti kyšį – vienas iš ženklų, kad pasaulyje Babelio bokšto problema egzistuoja. Lietuvoje kyšio ir korupcijos sinonimu yra tapęs „vokelis“. Mat į voką dedami pinigai, kurie įteikiami kyšininkui. Taip kalbos priemonėmis užmaskuojamas nusikalstamas elgesys. Juk kas čia blogo įteiki vokelį, lėkštę sriubos arba mažą karpį?

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jul 24, 2013, 12:16 AM, atnaujinta Mar 2, 2018, 4:09 PM

Korupcijos kalba daugelyje šalių skiriasi, tačiau, kaip teigia Kento universiteto dėstytojas Davidas Henigas ir Oksfordo universiteto dėstytoja Nicolette Makovichy, kruopščiau paieškojus galima atrasti ir panašumų, skelbia BBC.

Vieni prašo sriubos, kiti - kavos

Turkija – viena iš šalių, kur korupcijos problema labai didelė. Jeigu policijos pareigūnas kelyje sulaiko prasižengusį vairuotoją, galima tikėtis, kad policininkas paprašys vos kelių lirų, už kurias galėtų nusipirkti nedidelę lėkštę sriubos. Pasirodo, Turkijoje sriuba yra vienas populiariausių patiekalų, be kurio neįsivaizduojamas dienos rytas.

O jeigu neklusnus vairuotojas būtų sulaikytas kur nors Šiaurės Afrikoje, policininkas paprašytų smulkių pinigų, už kuriuos galėtų nusipirkti puodelį kavos.

Panaši situacija laukia ir Kenijoje – už prasižengimą pareigūnas gali paprašyti jam nupirkti arbatos. Ar netgi kartu jos išgerti. Žinoma, kartais „kavos puodelis“ gali kainuoti ir labai brangiai.

Bent jau taip teigia tie žmonės, kurie nesuvokia, kokią žalą valstybei daro korupcija, dažnai tiki, kad korumpuotas elgesys yra altruistiškas paslaugos suteikimas – „ranka ranką plauna“.

Rytų Europa ir Rusija mėgsta "atlygį už paslaugą"

Korupcija yra amoralus ir neteisėtas veiksmas, bet daugelyje šalių kai kurių profesijų atstovams yra priimtina duoti kyšį. Ir toks elgesys net nėra laikomas blogu ar neetišku. Pavyzdžiui, Vengrijos gydytojai ir slaugės jau senų seniausiai įpratę gauti kyšius. Lenkijoje korumpuotas elgesys taip pat yra laikomas toleruotinu – medikus būtina aprūpinti dovanomis, mat jie dažnai vadinami tiesiog gerais pažįstamais, su kuriais retkarčiais galima apsikeisti ir kokiomis nors smulkmenomis.

Ne paslaptis, kad korupcija yra didelė problema ir Rusijoje. Šioje šalyje paplitęs posakis, kad padėkos žodžio į kišenę neįsidėsi.

Vakarai kalba metaforomis

  Kiek subtilesni yra anglai, prancūzai ir švedai. Kyšio davimas jiems – paprastas procesas, vykstantis „po stalu“. Ne veltui populiarios su korumpuotu elgesiu susijusios frazės dažnai yra metaforiškos. Akivaizdu, kad šių šalių žmonės korumpuotas metaforas supranta kur kas geriau nei kitų Europos šalių gyventojai.

Antai rusams tokios metaforos sunkiai suprantamos. Jiems svarbiausia – aiškumas. Todėl dažniausiai kyšis yra duodamas tiesiogiai į rankas ir akis į akį. Rusai jokių užuominų ar sunkiai suprantamų minčių nemėgsta. Maskuotė jiems nereikalinga.

Pristatoma lyg smulkmena

Dažnai korumpuoti pareigūnai visai paprastai žmogaus paprašo „kažko mažo“. Dažniausiai tai būna kava ar arbata, tačiau po tuo „kažkuo mažu“ slypi sparčiai auganti problema. Kas žino, kokio dydžio kyšiai pakeis gaiviuosius gėrimus ar skanias kavas.

Akivaizdu, kad kai kuriose šalyse norima nuslėpti, jog korupcija – rimta problema. Labiausiai prie to prisideda tokios frazės, kaip „pinigai arbatai“ ar „pinigai kavai“. Afganistane ir Irane arbatos gėrimas – neatsiejama socialinio gyvenimo dalis. Tai reiškia, kad duodamas kyšis bus dalijamas per pusę.

Pasirodo, kad žiniasklaida taip pat turi įtakos korupcijai ir su korumpuotu elgesiu susijusiems žodžiams ar frazėms. Kartais kyšis yra duodamas ir už tai, kad nekiltų jokių papildomų klausimų. O politikai dažniausiai su tuo susiduria, kad patvirtintų kokius nors sudėtingus arba labai paprastus kontraktus.

Kiek verta "Nokia" dėžė?

Įdomu tai, kad Vengrijoje frazė „Nokia“ dėžė“ tapo kone žodžio „korupcija“ sinonimu. Ši frazė svarbi pasidarė nuo 2010 metų, kai Budapešto visuomeninio transporto kompanijos vadovas Zsoltas Baloghas Budapešto merui Miklui Hagyo grynuosius pinigus perdavė „Nokia“ telefono dėžutėje. Nuo tada „Nokia“ dėžė“ suformavo originalų stambaus kyšio dydį – 65 tūkst. eurų.

Panašių įvykių galima atrasti daugelyje šalių. Pavyzdžiui, Čekijoje, kuri taip pat pagarsėjo korupcijos skandalu. Viena iš labiausiai korumpuotų sričių – futbolas. Šioje šalyje korupcijos sinonimas yra sąvoka „mažas karpis“. Kai sakoma „mažas karpis“, galvoje turima 50 eurų.

Ko gero, šiai situacijai labiausiai tiktų teiginys, kad visos rimtos problemos prasideda nuo smulkių dalykų. Ilgai ieškoti pavyzdžių net neverta. Pasaulyje korumpuoto elgesio pavyzdžių – apstu. O kavos puodelis kartais slepia net ne vieną tūkstantį eurų, lirų ar litų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.